27/03/2023 27/03/2023 Με την συμπλήρωση σαράντα ετών ιερατικής και αρχιερατικής διακονίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αγαθάγελος επισκέφθηκε την γενέτειρά του, Χαλκίδα. Κατόπιν φιλαδέλφου υποδοχής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Πανιερώτατος κ. Αγαθάγγελος προσέφερε πρωτοστατικά την Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023...
27 Μαρτίου, 2023 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 - 18:50

Φόρος τιμής του Μητροπολίτη Φαναρίου στη γενέτειρα του, Χαλκίδα

Διαδώστε:
Φόρος τιμής του Μητροπολίτη Φαναρίου στη γενέτειρα του, Χαλκίδα

Με την συμπλήρωση σαράντα ετών ιερατικής και αρχιερατικής διακονίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αγαθάγελος επισκέφθηκε την γενέτειρά του, Χαλκίδα.

Κατόπιν φιλαδέλφου υποδοχής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Πανιερώτατος κ. Αγαθάγγελος προσέφερε πρωτοστατικά την Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος.

Συμπαραστάτες στην χαρά της επετείου του Πανιερωτάτου και συλλειτουργοί του ήταν:

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Οι Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης-Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Νήφων Κατουνακιώτης-Γέροντας της Αδελφότητας των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους, Δαμασκηνός Δαμιανάκης-Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής, Αθηναγόρας Σουπουρτζής-Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου και υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΚΕ.Σ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ευσέβιος Μεάντζια-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως, Δοσίθεος Βασιλόπουλος-Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Χαλανδρίου, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κοιμ. Θεοτόκου Πεντέλης, Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Οι Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου-Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμ. Θεοτόκου Π. Φαλήρου και Προϊστάμενος του Γρ. Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας και Ηλίας Αγιαννίτης-Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.

Οι Διάκ. Πρόδρομος Μάκκας, Χριστόδουλος Μαυρόγιαννης, Μελίτων εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Σταύρος Καλαφάτης.

Εκκλησιάσθηκαν, επίσης, Στελέχη και Υπάλληλοι της Αποστολικής Διακονίας. Οι κυρίες Μαρία Τάταρη-Γενική Γραμματέας, Μάρθα Σαμαρά-Αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέας, Σοφία Κώνστα-Πέππα-Ταμίας, Μαίρη Πίνη-Γενική Διευθύντρια, Ξανθή Αντωνίου και Κάλλη Σαμαρά-Εθελόντριες του ΚΕ.Σ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το σύνολο των οικοτρόφων του Θεολογικού Φοιτητικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας και πλήθος χαλκιδέων, συγγενών και φίλων του Πανιερωτάτου, ενώ ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-Εφημέριος του Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ετελετάρχησε.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφερθείς στην σημασία της εορτής της συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που το όνομά του σημαίνει άνθρωπος του Θεού και αναφέρεται ως αγγελιοφόρος χαρούμενων μηνυμάτων και είναι κορυφαίος των Αγγέλων, οι οποίοι είναι πνεύματα εις διακονίαν των ανθρώπων αποστελλόμενα εκ Θεού και ταυτόχρονα δοξάζουν αενάως τον Μεγάλης Βουλής Άγγελο, δηλαδή τον Ιησού Χριστό, εν τω προσώπω του Οποίου εκπληρώθηκε η προαιώνια βουλή του Θεού. Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με αδελφική χαρά στην ένζηλη τεσσαρακονταετή διακονία του Πανιερωτάτου κ. Αγαθαγγέλου εν τη Εκκλησία, ως Αγαθού Αγγέλου, ο οποίος γεννήθηκε, ανετράφη και ανδρώθηκε στη Χαλκίδα, και επί είκοσι δύο έτη υπηρετεί με ευθύνη, συνεχή έμπνευση, λογισμό και όνειρο την νευραλγική θέση του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία μεταλαμπαδεύει τον λόγο του Θεού και την Ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε γωνιά της υφηλίου, όπου φθάνουν οι εκδόσεις και οι μορφωτικές αποστολές της. Αναφέρθηκε και στην λαμπρή και καρποφόρο διακονία του Πανιερωτάτου, ως Κατηχητού αναρίθμητων νέων ανθρώπων, όταν ήταν λαϊκός, στην Ενορί του Αγ. Νικολάου Χαλκίδος. Τέλος ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, ως δώρο, στον Πανιερώτατο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, το οποίο ανήκε στον πρώτο πνευματικό ποδηγέτη του Πανιερωτάτου, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), ο οποίος τον εχειροθέτησε Αναγνώστη.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Πανιερώτατος κ. Αγαθάγγελος απηύθυνε λόγο ευχαριστίας προς την γενέτειρά του και τον Ποιμενάρχη της και αφού έκανε μια συγκινητική αναδρομή στα πρόσωπα που τον συνδέουν για πάντα με τη Χαλκίδα, δώρισε, ευγνωμοσύνης ένεκεν, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος αργυρά δισκοπότηρα, αποδεικνύοντας και πάλι ότι παραμένει συντεταγμένος με την ξενοφώντεια ρήση «Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους».

Κατόπιν, με φροντίδα του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, παρετέθη γεύμα προς όλους τους μακρόθεν προσελθόντες στην επέτειο του Πανιερωτάτου κ. Αγαθαγγέλου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων