01/12/2019 01/12/2019 Στην Αίθουσα Τελετών της Ι. Μητροπόλεως, η οποία προς το παρόν φιλοξενείται στην οικία του Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγγέλου Πνευματικού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των φετινών συνάξεων της Σχολής Γονέων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, όπου παρευρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον...
01 Δεκεμβρίου, 2019 - 20:56

Στην έναρξη της Σχολής Γονέων ο Μητροπολίτης Χαλκίδος

Διαδώστε:
Στην έναρξη της Σχολής Γονέων ο Μητροπολίτης Χαλκίδος

Στην Αίθουσα Τελετών της Ι. Μητροπόλεως, η οποία προς το παρόν φιλοξενείται στην οικία του Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγγέλου Πνευματικού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των φετινών συνάξεων της Σχολής Γονέων της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, όπου παρευρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τους Διακόνους Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.

Τους συμμετέχοντες καλοσώρισε, με εισαγωγική ομιλία, ο υπεύθυνος της Σχολής Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης-Προϊστάμενος του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου και αμέσως μετά ο Νευρολόγος κ. Μιχαήλ Σπιλίρης ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα: «Κατάθλιψη, τί οδηγεί σ’ αυτήν και τί μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπισή της».

Η εξαιρετική ομιλία του εκλεκτού προσκεκλημένου είχε την εξής διάρθρωση, Ορισμοί – Στατιστικά στοιχεία- Μορφές Καταθλιπτικών συνδρόμων, Αιτιοπαθογένεια –Διαφορική Διάγνωση Συναισθηματικών Διαταραχών, Νευροβιολογικά Μοντέλα, Κλασικές και Εναλλακτικές Μέθοδοι Πρόληψης & Αντιμετώπισης, Γιατί δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε μια ψυχιατρικοποίηση της κανονικής ζωής, Δυναμικά μέσα στα οποία γεννιέται η κατάθλιψη, Θλίψη «ευλογημένο» συναίσθημα, Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας οδηγεί στην κατάθλιψη, Θυματοποίηση – Αυτονομημένο Καθήκον- Αυτονομημένη Ευχαρίστηση, Η έννοια του «Σταυρού» στη σημερινή εποχή, Ναρκισσισμός – «Ηδονή της Οδύνης», Θεολογική προσέγγιση – τεκμηριωμένες αναφορές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, Πρόληψη και «Θεραπεία» μέσα στην Εκκλησία.

Το περιεχόμενο ενθουσίασε όσους συμμετείχαν, ενώ επακολούθησαν ερωτήσεις και γόνιμος διάλογος, την δε Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Σμπιλίρη για όσα σημαντικά εμπιστεύθηκε στους χριστιανούς γονείς της Πόλεώς.

Επόμενη σύναξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, με ομιλήτρια την κ. Ευαγγελία Παλαιού-Εκπαιδευτικό, Διευθύντρια του 22ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος, η οποία θα αναπτύξει το θέμα « Όρια και πειθαρχία. Πώς θα επιβληθούμε στα παιδιά μας δείχνοντάς τους την αγάπη μας».

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

Το πρωί της Κυριακής 1. Δεκεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ψαχνών, με συλλειτουργούς τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη, τον Εφημέριο της Ενορίας Πρεσβ. Στυλιανό Σωτηρόπουλο και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο, μίλησε διδακτικά στους πιστούς σχετικά με το προπατορικό αμάρτημα των πρωτόπλαστων, αλλά και για τη Νέα Εύα, που είναι η Παναγία. Μίλησε επίσης για την σημασία της Σταυρικής θυσίας του Κυρίου μας, ενώ εξήγησε στον ευσεβή λαό πώς μέσα από το μεγαλύτερο μυστήριο, που είναι η Θεία Ευχαριστία, περνά όλη η ζωή του Κυρίου μας, όλα τα γεγονότα με αποκορύφωμα την Κοινωνία του ίδιου Σώματος και Αίματος Του και την επάνοδο του Χριστού στους ουρανούς κατά την απόλυση της ακολουθίας, γι’ αυτό συνέστησε στους χριστιανούς να μετέχουν στην Θεία Ευχαριστία όσο πιο συχνά μπορούν.

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον π. Στυλιανό, τονίζοντας την ταπεινοφροσύνη που τον διακρίνει, τόσο αυτόν, όσο και την πρεσβύτερα του Παρασκευή, μαζί με την οποία ανατρέφουν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου τα 8 παιδιά τους.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων