11/08/2022 11/08/2022 To ετήσιο ιερό μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Φιλοθέης θα τελεστεί το Σάββατο, 13 Αυγούστου, στο Ιερό Κάθισμα των Αγίων Πάντων Κουμάνας στην Πάτμο, ένα χρόνο μετά την κοίμησή της. Το κάθισμα ιδρύθηκε τον 18ο αι. από τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Άγιο Μακάριο το Νοταρά (+1805). Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Σκάλας στην Πάτμο μπορεί κανείς...
11 Αυγούστου, 2022 - 11:35
Τελευταία ενημέρωση: 11/08/2022 - 11:42

Πάτμος: Ένας χρόνος χωρίς την γερόντισσα Φιλοθέη – Το Σάββατο το ιερό μνημόσυνο στην Παναγία Κουμάνας

Διαδώστε:
Πάτμος: Ένας χρόνος χωρίς την γερόντισσα Φιλοθέη – Το Σάββατο το ιερό μνημόσυνο στην Παναγία Κουμάνας

To ετήσιο ιερό μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Φιλοθέης θα τελεστεί το Σάββατο, 13 Αυγούστου, στο Ιερό Κάθισμα των Αγίων Πάντων Κουμάνας στην Πάτμο, ένα χρόνο μετά την κοίμησή της.

Το κάθισμα ιδρύθηκε τον 18ο αι. από τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Άγιο Μακάριο το Νοταρά (+1805).

Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Σκάλας στην Πάτμο μπορεί κανείς να αντικρύσει το λόφο της Κουμάνας. Η προέλευση του ονόματος δεν είναι ξεκάθαρη. Στην κορυφή του λόφου αυτού βρίσκεται το Κάθισμα των Αγίων Πάντων. Η παρουσία όμως της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, “της πάντων χαράς” επεσκίασε την τιμή των Αγίων Πάντων και καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση το χώρο, ως “Κάθισμα Παναγιάς Κουμάνας”. Το Κάθισμα κτίσθηκε το 1782 από τον Aγιο Μακάριο Νοταρά Επίσκοπο Κορίνθου, ο οποίος ήταν μέλος του κινήματος των Κολλυβάδων. Το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, εκφράζοντας την αγωνία για απαλλαγή, τόσο από δυτικότροπες κακοδοξίες και πρακτικές, όσο και από λαϊκές δοξασίες και δεισιδαιμονίες και επιστροφή στη γνήσια Ορθόδοξη, Πατερική Παράδοση. Ο Άγιος Μακάριος έκπτωτος από την Επισκοπή της Κορίνθου, επειδή κατηγορήθηκε πως υπέθαλψε επαναστατικές ενέργειες των Ελλήνων, βρέθηκε στην Πάτμο, όπου ασχολήθηκε με την αντιγραφή χειρογράφων και κωδίκων. Σημαντικό μέρος από τα κείμενα της Φιλοκαλλίας οφείλονται στην εργασία του Αγίου Μακαρίου. Με την άδεια της Αδελφότητας της Μονής έκτισε το Κάθισμα των Αγίων Πάντων στον λόφο της Κουμάνας.

Πανηγυρίζει την Κυριακή των Αγίων Πάντων και στις 17 Απριλίου, ημέρα Μνήμης του Αγίου Μακαρίου. +30 22470 31489

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων