20/12/2018 20/12/2018 Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού αρχιμανδρίτου Ιεροθέου Σπανομήτσου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίας Ελεούσης) Κλεισούρας Αιτωλικού, ο οποίος εκοιμήθη χθές, σε ηλικία 93 ετών, στο Αγρίνιο. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε, κατ’ επιθυμίαν του μακαριστού Γέροντος, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Φραγκουλεΐκων, του οποίου υπήρξε...
20 Δεκεμβρίου, 2018 - 0:25
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2018 - 0:26

Εξόδιος Ακολουθία Καθηγουμένου Ι. Μονής Παναγίας Ελεούσης

Διαδώστε:
Εξόδιος Ακολουθία Καθηγουμένου Ι. Μονής Παναγίας Ελεούσης

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού αρχιμανδρίτου Ιεροθέου Σπανομήτσου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίας Ελεούσης) Κλεισούρας Αιτωλικού, ο οποίος εκοιμήθη χθές, σε ηλικία 93 ετών, στο Αγρίνιο.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε, κατ’ επιθυμίαν του μακαριστού Γέροντος, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Φραγκουλεΐκων, του οποίου υπήρξε κτήτωρ, καθώς στην Ενορία αυτή τοποθετήθηκε εφημέριος από το έτος 1954 και παρέμεινε μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς του.

Ο Σεβασμιώτατος Μ ητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος προεξήρχε της νεκρωσίμου ακολουθίας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού Γέροντος. Ως Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς αυτόν για την 60χρονη διακονία του στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης πρωτίστως, αλλά και στην Ενορία των Φραγκουλεΐκων και σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη.

Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ελεημοσύνη και στην αγάπη του μακαριστού Γέροντος Ιεροθέου, λέγοντας ότι υπήρξαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βρήκαν οικονομική και πνευματική ενίσχυση κοντά του, έζησαν από τις ελεημοσύνες του και μαρτυρούν μέχρι σήμερα τις ευεργεσίες του. Επίσης αναφέρθηκε στο ανακαινιστικό έργο που έγινε επί των ημερών του στην Ιερά Μονή, αλλά και στην εκ θεμελίων ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Φραγκουλέϊκων, για τα οποία δικαίως καμάρωνε και ευχαριστούσε το Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «ο π. Ιερόθεος έζησε σχεδόν έναν αιώνα και προσέφερε τον εαυτό του στην αγάπη, στην διακονία του Θεού μας, αλλά και στην διακονία των ανθρώπων. Διηκόνησε στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσης κι εκεί στην έρημο, έδωσε τον εαυτό του για να μην σβήσει ποτέ το καντήλι της Παναγίας μας, αλλά και για να παρηγορείται κάθε άνθρωπος που περνούσε από το μοναστήρι, κάθε προσκυνητής που ζητούσε τη χάρη της Παναγίας. Γνωρίζουμε πολλά θαύματα της Παναγίας που ο ίδιος μας τα είπε, τα οποία συνέβησαν κατά την διακονία του και τα οποία ήταν θαύματα της δικής του πίστεως και της δικής του αγάπης προς τον Χριστό και την Παναγία..»

Ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι «σήμερα έχουμε μια ανθρωπίνη λύπη, αφού αποχωριζόμαστε τον π. Ιερόθεο, έναν από τους σωστούς Γέροντες και τους σεμνούς κληρικούς που είχαν το νου τους όχι στη δική τους μεγαλοπρέπεια, αλλά στη διακονία και στη δόξα του Θεού. Όμως έχουμε ειρήνη μεγάλη μέσα μας και χαρά Αναστάσεως, γιατί ο π. Ιερόθεος έζησε από αυτόν τον κόσμο τη Βασιλεία του Θεού, γιατί αγάπησε το Χριστό με ειλικρίνεια, με πνεύμα θυσίας. Αγάπησε πολύ την Παναγία μας, αγάπησε το ιερό Ευαγγέλιο το οποίο μελετούσε πάντοτε. Απαρνήθηκε τα εγκόσμια για να ενδυθεί το ράσο του μοναχού, δίνοντας τα πάντα για να διακονήσει την μοναχική του πορεία. Ο ίδιος τόνιζε την υπακοή του στον πνευματικό, τον π. Βενέδικτο Πετράκη. Η μεγάλη του υπακοή τον εξάγνισε πραγματικά, τον έκανε αγιασμένο κληρικό.

Ήταν ο κληρικός ο οποίος μισούσε τους μοντερνισμούς και την εκκοσμίκευση. Πολύ πονούσε όταν έβλεπε τους νεοτέρους κληρικούς να φεύγουν από την παράδοση, από την καθαρότητα, από τη σεμνότητα, από την ιεροπρέπεια, από την ευσέβεια, από την υπακοή στο θέλημα του Θεού και στο Ευαγγέλιο».

Τέλος, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Κοσμάς ευχαριστώντας τον αείμνηστο Καθηγούμενο, είπε: «Τον ευχαριστούμε με όλη μας τη δύναμη, γιατί μας δίδαξε καθαρότητα, αγνότητα, εγκράτεια, σεμνότητα, πίστη στην αγία Παράδοση, υπακοή στο θέλημα του Θεού, αυτοθυσία μέσα στην Εκκλησία, αλλά και αγάπη σε όλους τους ανθρώπους. Τον ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξε την σωστή ιερατική ζωή, αλλά και τον πόνο του πνευματικού πατέρα για την σωτηρία των ανθρώπων. Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε σε όλη την Ιερά Μητρόπολή μας, στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης και στην Ενορία του Αγίου Αντωνίου. Τον παρακαλούμε να εύχεται να αναδείξει ο Θεός αντάξιες εκκλησιαστικές και ιερατικές μορφές. Τον παρακαλούμε να εύχεται να βρούμε κι εμείς δρόμο σωστής, αληθινής διακονίας, φόβου Θεού, ταπεινοφροσύνης και  πίστεως».

Στην εξόδιο ακολουθία συμμετείχαν πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αλλά και άλλων Μητροπόλεων, καθώς και πνευματικά παιδιά και συνεργάτες του μακαριστού Γέροντος.

Αμέσως μετά έγινε η ταφή του στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Κλεισούρας και στο χώρο τον οποίο ο ίδιος με επιμέλεια είχε ετοιμάσει, πλησίον του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων