12/09/2023 12/09/2023 Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11ης Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου. Ο Προϊστάμενος του Ναού, Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Καντάνης προσφωνώντας τον Μητροπολίτη,...
12 Σεπτεμβρίου, 2023 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2023 - 14:59

Αγιασμός Κοινωνικού Φροντιστηρίου και Συσσιτίων από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας Δαμασκηνό

Διαδώστε:
Αγιασμός Κοινωνικού Φροντιστηρίου και Συσσιτίων από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας Δαμασκηνό

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11ης Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου.

Ο Προϊστάμενος του Ναού, Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Καντάνης προσφωνώντας τον Μητροπολίτη, τον κ. Δήμαρχο και όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που συνεχίζει την λειτουργία του για 13η χρονιά και έχουν αποφοιτήσει από αυτό περίπου 2.500 παιδιά. Τόνισε, ότι η πλειοψηφία των μαθητών έχουν φοιτήσει στις Σχολές της πρώτης επιλογής τους και κάποιοι από αυτούς επιστρέφουν ως εθελοντές εκπαιδευτικοί στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. Τη χρονιά που αρχίζει έχουν εγγραφεί 107 μαθητές και θα διδάξουν 25 εθελοντές καθηγητές.

«Σκοπός αυτής της προσπάθειας της Εκκλησίας ήταν να βρεθούμε στο πλευρό των οικογενειών και των παιδιών που δεν μπορούν να φοιτήσουν στο φροντιστήριο και έχουμε μεγάλη χαρά να βλέπουμε πολλά παιδιά αφενός να ανεβάζουν την επίδοσή τους στα μαθήματα, αφετέρου να πετυχαίνουν τον στόχο που είχαν βάλει και να μπορούν, μέσα από αυτήν την προσπάθεια, να προχωρούν στη ζωή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη για την στήριξη, την ευλογία και την συμπαράσταση στο ενοριακό έργο του Αγίου Δημητρίου και τον Δήμαρχο Αγρινίου για την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του 2ου και του 6ου Γυμνασίου, όπου φιλοξενείται αυτή η προσπάθεια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Δαμασκηνός συνεχάρη τον π. Κωνσταντίνο και τους συνεργάτες του για την ενοριακή αυτή πρωτοβουλία που λειτουργεί με επιτυχία και ευχαρίστησέ τον κ. Δήμαρχο για τη συνεργασία και την υποστήριξη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εδώ στην πόλη μας, η Ενορία του Αγίου Δημητρίου δεν είναι η μεγαλύτερη μόνο πληθυσμιακά Ενορία, δεν είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Ιερός Ναός, αλλά είναι ο Ναός που έχει τις περισσότερες, τις πιο σημαντικές και καλά οργανωμένες ενοριακές δράσεις σε όλα τα επίπεδα∙ στο λατρευτικό, στο ιεραποστολικό, στο φιλανθρωπικό, στο εκπαιδευτικό. Ο π. Κωνσταντίνος έχει φροντίσει αυτό το έργο να το επιτελεί σωστά, με διάκριση, να το πληροφορεί και να το προσφέρει, στην πόλη, στην κοινωνία και σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
Είμαι λοιπόν, σήμερα, πολύ χαρούμενος, γιατί αυτό που ξεκινάει αγκαλιάζει όλους, την Εκκλησία, την δημοτική αρχή και την εκπαιδευτική κοινότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν είναι ένα έργο μόνο της Εκκλησίας. Τίποτα δεν είναι μόνο της Εκκλησίας, γιατί Εκκλησία είμαστε όλοι μας. Δεν θα μπορούσε αυτό το έργο να γίνει, αν δεν υπήρχε η ανιδιοτελής προσφορά των εκπαιδευτικών, αν δεν υπήρχε η ευγενική παραχώρηση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων, αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία και η έμπνευση του π. Κωνσταντίνου».

Αναφέρθηκε επίσης στην ενότητα και στην αγάπη που υπηρετεί και αυτή η ενοριακή πρωτοβουλία, προτρέποντας τα παιδιά να πιστεύουν, να εμπιστεύονται και να προσεύχονται στον Θεό, αφού «το θέλημα του Θεού είναι εκείνο που στο τέλος θα επικρατήσει. Γι’ αυτό σας ζητώ να πιστεύετε στον Θεό και να προσεύχεστε στον Θεό. Μην αφήσετε ποτέ κανέναν και τίποτα να σας απομακρύνει από τον Θεό».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ενοριακό Συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου και στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και ευλόγησε την αρτοκλασία που προσέφεραν οι κυρίες που διακονούν σε αυτό.

Μιλώντας στους παρευρισκομένους τόνισε, ότι «έχετε την ευλογία από τον Θεό να είστε στελέχη ενός φιλανθρωπικού έργου, το οποίο ενσαρκώνει την αγάπη του Θεού προς τον πάσχοντα άνθρωπο και συγκεκριμένα εκείνον που ο ίδιος ο Χριστός χαρακτήρισε «ελάχιστο αδελφό». Εσείς κάθε μέρα συναντάτε τον Χριστό στα πρόσωπα των συνανθρώπων που τους προσφέρετε, όχι το ελάχιστο, αλλά το σημαντικότερο, που είναι το καθημερινό τους φαγητό. Η Εκκλησία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του ανθρώπου, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει το κοινωνικό κράτος. Αυτό που έχει καθήκον να κάνει είναι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μην χάνει την αξιοπρέπειά του, γιατί ένας πεινασμένος άνθρωπος χάνει την αξιοπρέπειά του».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο, τον συνεφημέριό του, τον π. Γεώργιο, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλες τις κυρίες που διακονούν στο Συσσίτιο, τονίζοντας, ότι πρέπει να αισθάνονται ευλογημένοι από τον Θεό και να έχουν τη βεβαιότητα, ότι ο Θεός θα τους ανταποδώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό αυτό που προσφέρουν στον ελάχιστο αδελφό.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων