30/11/2023 30/11/2023 Σε κλίμα ιεράς συγκίνησης η πόλη του Αγρινίου υποδέχθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης 30ης Νοεμβρίου 2023, την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, εκ του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το πανίερο αυτό θησαύρισμα κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ραφαήλ Γρίβας, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα και το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...
30 Νοεμβρίου, 2023 - 21:29
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2023 - 21:58

Αγρίνιο: Υποδοχή της Ι. Εικόνας της Παναγίας του Όρους των Ελαιών – Μητροπολίτης Δαμασκηνός: “Προσευχόμαστε για την προστασία των Παναγίων Προσκυνημάτων”

Διαδώστε:
Αγρίνιο: Υποδοχή της Ι. Εικόνας της Παναγίας του Όρους των Ελαιών – Μητροπολίτης Δαμασκηνός: “Προσευχόμαστε για την προστασία των Παναγίων Προσκυνημάτων”

Σε κλίμα ιεράς συγκίνησης η πόλη του Αγρινίου υποδέχθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης 30ης Νοεμβρίου 2023, την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, εκ του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Το πανίερο αυτό θησαύρισμα κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ραφαήλ Γρίβας, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα και το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του ιερού κλήρου, των τοπικών αρχών και του πιστού λαού, στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου, όπου και θα παραμείνει έως το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023.

Μετά την πανηγυρική υποδοχή τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.


Ο Σεβασμιώτατος, κατά την προσφώνησή του, καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Άγιο Έξαρχο, τον ευχαρίστησε για την μεγάλη ευλογία της μεταφοράς της Ιεράς Εικόνος στην Ιερά Μητρόπολη και τον διαβεβαίωσε, ότι η Παναγία του Όρους των Ελαιών θα αποτελέσει την πνευματική οικοδέσποινα της φετινής διπλής ιεράς πανηγύρεως της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

«Κάθε πιστός ατενίζοντας την Υπεραγία Θεοτόκο και προσευχόμενος προς εκείνη, αισθάνεται μία πνευματική αγαλλίαση, αφού έχει την βεβαιότητα, ότι προσεύχεται ως τέκνο προς την μητέρα του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας «Έτσι, λοιπόν, βιώνουμε σήμερα και εμείς την παρουσία της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, ως μία ευλογία, η οποία προέρχεται από τα πανίερα προσκυνήματα της Αγίας Γης. Όλα αυτά τα προσκυνήματα, τα οποία φυλάττουν ως άλλες Θερμοπύλες, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλος και απάντα τα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος».

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φύλακες των Παναγίων Προσκυνημάτων

Ο Σεβασμιώτατος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πολλές δυσκολίες και τα πάμπολλα προβλήματα, που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι φύλακες των Παναγίων Προσκυνημάτων και ιδιαίτερα στην δεινή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει λόγω του πολέμου.

«Αναλογιζόμενοι την δεινή αυτή κατάσταση σας διαβεβαιώνουμε, ότι θα προσευχόμαστε για την προστασία των Παναγίων Προσκυνημάτων και για την υγεία και την ενίσχυση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων και απάντων των μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος. Θα προσευχόμαστε να επικρατήσει η σύνεση στους αρχηγούς των κρατών, έτσι ώστε να επέλθει, επιτέλους, η ειρήνη σε εκείνη την γεωγραφική περιοχή, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος: “Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία”», ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Η αντιφώνηση του Αρχιμανδρίτη Ραφαήλ

Κατά την αντιφώνησή του ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ραφαήλ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την υποδοχή, την οποία επεφύλαξε στην Ιερά Εικόνα της Παναγίας, για τα λόγους που απηύθυνε, αλλά και για την θερμή αγάπη που τρέφει προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, «το οποίο διέρχεται τον δικό του προσωπικό Γολγοθά».

Επίσης, μετέφερε προς όλους τις πατρικές και πατριαρχικές ευχές του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου, «ο οποίος με ιδιαίτερη χαρά έδωσε την ευλογία του, προκειμένου να μεταφερθεί η εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προς ευλογία και αγιασμό του πιστών».

Ο Άγιος Έξαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος, τονίζοντας, ότι ολόκληρη η ζωή της Παναγίας μας ήταν ένα διαρκές θαύμα, αφού η Κυρία Θεοτόκος είναι η βρύση των απείρων θαυμάτων.

Τέλος, ευχήθηκε η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας να χαρίζει πλούσιες τις πρεσβείες της και τις θαυματουργίες της στον λαό του Θεού που θα την προσκυνήσει και θα καταθέσει, όλες αυτές τις ημέρες, την ευλάβειά του προς το πάντιμο πρόσωπό της.

Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός από τις 6:00’ το πρωί έως τις 12:00’ τα μεσάνυχτα και καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων