30/12/2022 30/12/2022 Στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τέλεσε και το ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Ευρίπου κυρού Βασιλείου, με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από της κοιμήσεώς του. Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του μακαριστού Επισκόπου...
30 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 - 14:33

Αιτωλίας Δαμασκηνός: «Ο Ευρίπου Βασίλειος υπήρξε ένας Επίσκοπος με συνέπεια λόγων και πράξεων»

Διαδώστε:
Αιτωλίας Δαμασκηνός: «Ο Ευρίπου Βασίλειος υπήρξε ένας Επίσκοπος με συνέπεια λόγων και πράξεων»

Στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τέλεσε και το ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Ευρίπου κυρού Βασιλείου, με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από της κοιμήσεώς του.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του μακαριστού Επισκόπου χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα». Ανέφερε ότι προσέφερε τα μέγιστα στην Εκκλησία και ιδιαίτερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, επί Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου του Α’, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης. Μαζί με τον έτερο Αγρινιώτη Μητροπολίτη Αχελώου κυρό Ευθύμιο υπήρξαν τα πιστά τέκνα, οι πρόθυμοι και υπάκουοι συνεργάτες και συγκυρηναίοι του μακαριστού Ιερωνύμου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην μετέπειτα προσφορά του Μητροπολίτη Ευρίπου, επί των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστοδούλου. Μίλησε για τις πολλές αρετές και τα χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός και τα διέθεσε όλα στην διακονία της Εκκλησίας, αφήνοντας ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό έργο και ένα παράδειγμα αρχιερατικού ήθους και αρετής.
Ιδιαιτέρως τόνισε την ακτημοσύνη και την συνέπεια λόγων και πράξεων που χαρακτήριζαν τον μακαριστό, λέγοντας, ότι υπήρξε ένας αυθεντικός άνθρωπος, χωρίς καμία σκοπιμότητα με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης.

Επίσης υπογράμμισε, ότι αποτελεί ευλογία πως το σκήνωμά του, όπως και το σκήνωμα του παραδελφού του, μακαριστού Ευθυμίου αναπαύονται στο Αγρίνιο που τους γέννησε και τους ανέθρεψε, πίσω από το Ιερό Βήμα του Ναού αυτού, δίπλα από τον μακαριστό Γέροντά τους, αρχιμανδρίτη Απόστολο Φαφούτη.

Τέλος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους οικείους του για την τέλεση του ιερού μνημοσύνου και ευχήθηκε να μιμούμαστε όλοι το παράδειγμα και τις αρετές του Επισκόπου Βασιλείου.
Μετά την Θεία Λειτουργία τέλεσε τρισάγιο στους τάφους τους, ευχόμενος για την ανάπαυση των ψυχών τους.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων