26/12/2023 26/12/2023 Στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023, εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι κληρικοί της Ιεράς...
26 Δεκεμβρίου, 2023 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2023 - 21:39

Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στο Μεσολόγγι

Διαδώστε:
Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στο Μεσολόγγι

Στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023, εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι κληρικοί της Ιεράς Πόλεως, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσολογγίου, Αρχιμανδρίτη Αναστάσιο Καντάνη. Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν εξαιρετικά Καθηγητές και σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νεκταρίου Δροσοπαναγιώτη.

Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του, ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, παρουσιάζοντας τον ρόλο και τους συμβολισμούς των τριών κεντρικών προσώπων, του Θείου Βρέφους, του Βασιλιά Ηρώδη και του δικαίου Ιωσήφ.

Ο Χριστός μαζί με την Παναγία Μητέρα Του και τον δίκαιο Ιωσήφ αναγκάζονται να γίνουν μετανάστες στην Αίγυπτο. Πολύ νωρίς βιώνουν μια περιπέτεια, μια δοκιμασία και έναν πειρασμό. Και στη δική μας ζωή, αργά ή γρήγορα θα έρθουν δοκιμασίες και θλίψεις, μέσα από γεγονότα ή πρόσωπα. Θα δοκιμαστεί η υπομονή μας, θα μετρηθεί η δύναμή μας και θα αξιολογηθεί η πίστη και η εμπιστοσύνη μας στο θέλημα του Θεού. Γιατί την ώρα των πειρασμών δοκιμάζεται η πίστη μας και τότε πρέπει να λάμψει σαν το χρυσάφι μέσα στο χωνευτήρι η εμπιστοσύνη μας στον Θεό.

Ο Ηρώδης επεθύμησε να θανατώσει τον Ιησού. Πολλοί μέσα στο διάβα της ιστορίας μιμήθηκαν το παράδειγμα του Ηρώδη και οδηγήθηκαν και σε χειρότερες πράξεις από αυτόν. Όλοι, όμως, είχαν το ίδιο σκοτεινό τέλος. Κανείς δεν θυμάται τί ήταν, αλλά τί έκαναν. Αποτελούν το διαχρονικό υπόδειγμα που κανείς δεν εύχεται να μιμηθεί. Πολλές φορές η ελευθερία του Θεού επιτρέπει στον κάθε Ηρώδη να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Πρέπει να θυμόμαστε όμως, ότι στο τέλος δεν επικρατεί ο Ηρώδης, το μίσος, η κακία, ο φθόνος, αλλά πάντα επικρατεί η αγάπη του Θεού, η ειρήνη και η καταλλαγή. Η αγάπη του Θεού στηρίζει τον κάθε άνθρωπο, όπως στήριξε τους αγίους, τους και τους μάρτυρες που βρέθηκαν μπροστά στον Ηρώδη της κάθε ιστορικής περιόδου.

Όπως στήριξε όλους τους Χριστιανούς, κληρικούς, λαϊκούς, μοναχούς, μοναχές που απειλήθηκαν, αλλά δεν πρόδωσαν την πίστη τους και παρέμειναν έως θανάτου αμετακίνητοι στην ομολογιακή τους διάθεση.

Ο Μνήστωρ Ιωσήφ αποτελεί το παράδειγμα της δικαιοσύνης. Δεν εξετάζει το θέλημα του Θεού και δεν επεξεργάζεται την εντολή του Αγγέλου. Υπακούει στον Θεό, στηρίζεται στη χάρη Του και μέσα στην υπακοή ζει το θαύμα. Αντιλαμβάνεται, ότι η δικαιοσύνη πρέπει να στηριχτεί στην αγάπη, γι’ αυτό και αναλαμβάνει τον σταυρό να αποδεχθεί κάτι που δεν είναι δικό του και να προστατεύσει το Θείο Βρέφος και την Παναγία Μητέρα Του. Ο Ιωσήφ μας διδάσκει με την σιωπή του. Μέσα στη σιωπή ακούει την φωνή του Θεού και τελεσιουργεί το μυστήριο της υπακοής, για να μας διδάξει, ότι η δικαιοσύνη για να είναι σωτήρια θα πρέπει να συνδυάζεται με την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, η δικαιοσύνη γίνεται ανθρωποκτόνα. Μόνο με την αγάπη γίνεται λυτρωτική και σωτήρια.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι οι πειρασμοί του νεογέννητου Χριστού είναι προάγγελος και των δικών μας πειρασμών, που θα τους υπομείνουμε με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Ο Ηρώδης θα υπάρχει σε κάθε ιστορική περίοδο, αλλά στο τέλος θα νικά η αγάπη του Θεού. Και, τέλος, ο δίκαιος Ιωσήφ θα αποτελεί το αιώνιο και διαχρονικό υπόδειγμα της δικαιοσύνης, της αγάπης και της υπακοής.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Τους υποδέχθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Ελένη Φιλιπποπούλου και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Αγγελική Ακριβοπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τους θαλάμους νοσηλείας και αντάλλαξε εορταστικές ευχές με τους ασθενείς, τους συνοδούς, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι νέοι τραγουδούσαν κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων