03/01/2022 03/01/2022 Με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα και πλήθος κόσμου να χειροκροτεί και να φωνάζει “αθάνατος” και “άξιος”, η σoρός του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά έφτασε στο Μεσολόγγι λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας. Το φέρετρο είναι τυλιγμένο με βελούδινο σκουρόχρωμο ύφασμα και δεν πρόκειται να ανοιχτεί καθώς πρόκειται για θάνατο...
03 Ιανουαρίου, 2022 - 21:17
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2022 - 23:05

Έφτασε στο Μεσολόγγι η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας – «Άξιος» φωνάζει ο κόσμος

Διαδώστε:
Έφτασε στο Μεσολόγγι η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας – «Άξιος» φωνάζει ο κόσμος

Με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα και πλήθος κόσμου να χειροκροτεί και να φωνάζει “αθάνατος” και “άξιος”, η σoρός του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά έφτασε στο Μεσολόγγι λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας.

Το φέρετρο είναι τυλιγμένο με βελούδινο σκουρόχρωμο ύφασμα και δεν πρόκειται να ανοιχτεί καθώς πρόκειται για θάνατο από επιπλοκές της νόσου του κορωνοϊού.

Η σoρός έφτασε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στον οποίο πλήθος κόσμου και κληρικών έχουν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον επί 15 χρόνια ιεράρχη τους.

Το όχημα με το φέρετρο του μακαριστού Μητροπολίτη, υποδέχθηκε ο Τοποτηρητής του μητροπολιτικού θρόνου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ενώ ακολούθησε τρισάγιο εντός της Μητρόπολης.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της άφιξης:

Η νεκρώσιμος ακολουθία του 76χρονου  ιεράρχη θα τελεστεί στις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης, με πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς.

Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος.

Ωστόσο:

Τα ξημερώματα της Δευτέρας εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν με covid.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν για περισσότερο από ένα μήνα στον Ευαγγελισμό διασωληνωμένος, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχε υποβληθεί σε τραχειοστομία. Μετά από 25 ημέρες στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού αποσωληνώθηκε, αλλά η κατάσταση του ήταν κρίσιμη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν ένα ιδιαίτερα βαρύ περιστατικό, αφού η υγεία του ήταν επιβαρυμένη και με άλλα νοσήματα.

Η νόσος του είχε δημιουργήσει πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό, οι οποίες του επιβάρυναν περισσότερο την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξίας ope.gr, ο μακαριστός υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια και οι γιατροί είχαν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή κάτι το οποίο δεν κατέστη πλέον δυνατό με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 5 το ξημέρωμα της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου.

Να θυμήσουμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης δεν είχε εμβολιαστική κάλυψη και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε στο σπίτι του, ενώ είχε κορωνοϊό, με τη νοσηλευτική φροντίδα νεαρής νοσοκόμας, ανηψιάς του, και τη συμβουλευτική φροντίδα γιατρού από τον Βόλο, την οποία ελάμβανε τηλεφωνικά.

Μετά από επιμονή των συνεργατών του από τη Μητρόπολη και των πνευματικών του παιδιών τελικά μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, αλλά ήταν πια αργά, αφού είχε υποστεί βλάβες ο οργανισμός του, που του δυσχέραιναν την κατάσταση.

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί πένθιμες καμπάνες από τους Ιερούς Ναούς του Αγρινίου ανήγγειλαν την τραγική εξέλιξη.

Δείτε βίντεο από με τις πένθιμες καμπάνες να ηχούν στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Αγρίνιο:

Ο Θεός να τον αναπαύσει!

Σύντομο βιογραφικό

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο και των δύο.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων