10/12/2023 08/01/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023  με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 120 ετών από την θαυματουργική εύρεση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Βλαχέρνας. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του...
10 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:55
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2024 - 11:52

Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας

Διαδώστε:
Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023  με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 120 ετών από την θαυματουργική εύρεση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Βλαχέρνας.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Προϊστάμενο του Ναού. π. Χρυσοβαλάντη Παπασπύρου, ευχόμενος να συνεχίσει να σηκώνει τον Σταυρό της διακονίας του και να τον μεταβάλει σε καθημερινή θυσία, κένωση και προσφορά.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του παρακείμενου Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού.

Την Ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε, ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ενορία της Λεπενούς, γιατί μπορεί ο Ιερός Ναός να αποτελεί το επίκεντρο της λατρευτικής ζωής, αλλά εν τούτοις έργα, όπως το Πνευματικό Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα νοηματοδοτούν την ζωή της Ενορίας και σηματοδοτούν την έναρξη πολλών δράσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται “λειτουργία μετά την Λειτουργία”. Έργο της Εκκλησίας είναι, πρωτίστως, να τελεί τα ιερά μυστήρια και μάλιστα την Θεία Ευχαριστία. Όμως, έργο της Εκκλησίας είναι να συνεχίζει τη λειτουργία και μετά την Θεία Λειτουργία, μέσα από φιλανθρωπικές, ιεραποστολικές και κατηχητικές δράσεις. Ένα τέτοιο Πνευματικό Κέντρο καταδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ότι αυτή είναι μια ζωντανή Ενορία. Διότι μία ζωντανή Ενορία δεν αρκείται μόνο στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας, άλλα αγκαλιάζει ποιμαντικά όλα τα μέλη της, νέους και ηλικιωμένους και φροντίζει να τους παρέχει πνευματική και υλική τροφή. Φροντίζει να τους προσφέρει τη δυνατότητα ένταξης στην Ενορία με δραστηριότητες που ενώνουν το ποίμνιο και νοηματοδοτούν τον κύριο σκοπό που είναι η σφυρηλάτηση δεσμών αγάπης και εμπιστοσύνης».

Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε και πάλι τον π. Χρυσοβαλάντη και τους συνεργάτες του και ευχήθηκε να μιμηθούν και άλλες Ενορίες τον ζήλο τους, γιατί η τοπική μας Εκκλησία χρειάζεται την δημιουργία Πνευματικών Κέντρων για να στεγάσουν τις ενοριακές, φιλανθρωπικές και κατηχητικές δράσεις.


Επίσης, επαίνεσε την πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να αφιερώσουν το Πνευματικό Κέντρο στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά, λέγοντας ότι «ο μακαριστός Προκάτοχος μας αγαπούσε την νεότητα και αγωνιούσε για την πνευματική της πορεία μέσα στον κόσμο και είμαι σίγουρος, ότι η ψυχή του σήμερα αγάλλεται και ευφραίνεται για το έργο που εγκαινιάζουμε και θα φέρει το όνομά του, για να υπενθυμίζει το πέρασμά του από την τοπική μας Εκκλησία».

Ο π. Χρυσοβαλάντης κατά την προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τον αξιότιμο Δήμαρχο Αγρινίου, κ. Γεώργιο Παπαναστασίου και τους εκπροσώπους των τοπικών Δημοτικών αρχών για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεως και της ανακαινίσεως του χώρου, ευχαριστώντας ονομαστικά όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση της ανακαίνισης και στον εξοπλισμό του.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων