17/12/2022 17/12/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε σήμερα την Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας. Στην ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Το Μοναστήρι του Αη Συμιού, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, βρίσκεται πάνω από την Ιερά Πόλη...
17 Δεκεμβρίου, 2022 - 20:51
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2022 - 20:57

Επισκέψεις του Μητροπολίτη Αιτωλίας σε Ιερές Μονές Μεσολογγίου και Παραβόλας

Διαδώστε:
Επισκέψεις του Μητροπολίτη Αιτωλίας σε Ιερές Μονές Μεσολογγίου και Παραβόλας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε σήμερα την Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας.

Στην ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Το Μοναστήρι του Αη Συμιού, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, βρίσκεται πάνω από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και είχε οριστεί ως σημείο συνάντησης των Εξοδιτών τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826. Έχει υμνηθεί από ιστορικούς, ποιητές και λογοτέχνες, όπως ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Κωστής Παλαμάς, κ.α. και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στους δύο Αγίους που εορτάζουν σήμερα, τον Προφήτη Δανιήλ και τον Άγιο Διονύσιο, Επίσκοπο Αιγίνης. Στην ζωή και το παράδειγμα του Προφήτου Δανιήλ βλέπουμε, ότι έμεινε πιστός στο θέλημα του Θεού, παρ’ όλες τις δοκιμασίες που υπέστη, δίδοντας μας το παράδειγμα, ότι οι συνθήκες της ζωής μας ποτέ δεν θα είναι ιδανικές. Πάντοτε θα υπάρχουν ορατοί και αόρατοι εχθροί για εμάς, για την πίστη μας, για την Εκκλησία, για την παράδοση μας. Μην ξεχάσουμε, όμως, ποτέ, ότι αυτή η πολεμική δεν είναι μεγαλύτερη από τη χάρη και τη δύναμη του Θεού. Με τη δύναμη του Θεού μπορούμε να νικήσουμε τα πάντα.

Ο Άγιος Διονύσιος ήταν τόσο αφιερωμένος στο θέλημα του Θεού και είχε ασκηθεί τόσο πολύ στην συγχωρητικότητα, ώστε έφτασε στο σημείο να συγχωρήσει, να καλύψει και να διασώσει ακόμα και τον φονιά του αδερφού του. Έγινε έτσι το αιώνιο παράδειγμα της χριστομίμητης αρετής της συγχωρητικότητας, η οποία μας υψώνει, μας ενώνει με το Χριστό και θεμελιώνει τις υπόλοιπες αρετές μέσα στην καρδιά μας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την μοναχή Θεοκλήτη που εγκαταβιοί στην Ιερά Μονή και τους ιερείς που εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες και δήλωσε, ότι σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την συντήρηση και την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Καθολικού και των υπολοίπων κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε η Ιερά Μονή να περιέλθει στο κάλος και τη δόξα που της αξίζουν.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε να μιμηθούμε το παράδειγμα του Αγίου Διονυσίου λέγοντας: «Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα μέσα στον πνευματικό μας αγώνα και την πνευματική μας άσκηση να αγωνιζόμαστε να συγχωρούμε όσους μας έβλαψαν και μας πίκραναν. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι κάτι αναγκαίο και υποχρεωτικό.

Όσο σκληρή και αυστηρή αν είναι η νηστεία μας, όσο εντατική αν είναι η προσευχή μας, ό,τι κι αν προσφέρουμε ως φιλανθρωπία στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, εάν δεν ειρηνεύσουμε μέσα μας προσφέροντας συγχώρηση και δεχόμενοι την συγγνώμη των άλλων ποτέ η καρδιά μας δεν θα γίνει το σπήλαιο της Βηθλεέμ που μέσα της θα γεννηθεί ο Χριστός».

Δοξολογία για την εορτή των Τριών Παίδων εν Καμίνω, Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετέβη στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προέστη της Δοξολογίας για την εορτή των Τριών Παίδων εν Καμίνω, Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ναυπάκτου, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης και ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας, όπου η Ηγουμένη Παρασκευή και η Αδελφότητα της Μονής του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την υποδοχή και εξέφρασε τη χαρά του, γιατί επισκέφθηκε ένα ακόμα Μοναστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως αφιερωμένο στην Κυρία Θεοτόκο. Αναφέρθηκε στις μοναχικές αρετές που οφείλουν να καλλιεργούν οι μοναχοί και οι μοναχές, όπως η αγάπη, η υπακοή και η ακτημοσύνη. Επίσης υπογράμμισε, ότι μέσα στην Εκκλησία υπάρχει μια τάξη που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε.

Ο Επίσκοπος σέβεται και υπακούει στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και οι κληρικοί και οι μοναχοί οφείλουν να σέβονται και να υπακούουν στις αποφάσεις του Επισκόπου. Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του, γιατί σε όλες τις επισκέψεις του στις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως διαπιστώνει την αγάπη και το ενδιαφέρον των ανθρώπων για αυτές και για τις Μοναστικές Αδελφότητες

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων