25/11/2023 25/11/2023 Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού. Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της γενέτειράς του, τα Τριαντέϊκα Αγρινίου, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ....
25 Νοεμβρίου, 2023 - 10:17
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2023 - 10:15

Εσπερινός Αγίας Αικατερίνης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στα Τριαντέϊκα Αγρινίου

Διαδώστε:
Εσπερινός Αγίας Αικατερίνης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στα Τριαντέϊκα Αγρινίου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού.

Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της γενέτειράς του, τα Τριαντέϊκα Αγρινίου, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Άγιο Ταλαντίου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Σήμερα η ψυχή σας αγάλλεται και η δική μας ευφραίνεται, διότι επισκέπτεσθε ως Επίσκοπος και Αρχιερεύς την γενέτειρά σας, τον ευλογημένο αυτό τόπο, όπου γεννηθήκατε, ανατραφήκατε και ενηλικιωθήκατε, σωματικά και πνευματικά. Και χαίρεται σήμερα, ολόκληρη η τοπική μας Εκκλησία, ο Επίσκοπός της, οι αδελφοί σας συμπρεσβύτεροι, με τους οποίους υπήρξατε συνοδοιπόροι, οι χοροί των ιεροψαλτών, οι άρχοντες, ο ευλογημένος λαός, οι συντοπίτες σας και για την προαγωγή σας, αλλά και για την ενταύθα ευλογητή παρουσία σας».

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στα πρόσωπα των μακαριστών Μητροπολιτών Θεοκλήτου, από τον οποίο ο Θεοφιλέστατος έλαβε τους δύο βαθμούς της Ιερωσύνης και Κοσμά, του οποίου υπήρξε ο στενότερος και άμεσος συνεργάτης, από τις υψηλές και ευθυνοφόρες θέσεις του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και του Πρωτοσυγκέλλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην νέα θέση του Επισκόπου κ. Επιφανίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, λέγοντας ότι: «τώρα έχετε την ευλογία να ανήκετε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πλησίον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, να σπουδάζετε στο μεγάλο, εκκλησιαστικό πανεπιστήμιο, που λέγεται Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και να διδάσκεστε από την μεθοδικότητα, την εργατικότητα, την πραότητα και την εύλαλη σιωπή, αρετές με τις οποίες κατευθύνει το νοητό σκάφος της καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας».

Ο Σεβασμιώτατος, ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, τόνισε τα εξής: «Σίγουρα, Θεοφιλέστατε, θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε πολλούς ανθρώπους στο διάβα της επισκοπικής σας διακονίας και στο κλεινόν άστυ των Αθηνών και όπου αλλού η Εκκλησία σας τάξει να υπηρετήσετε. Θα θυμάστε όμως, ότι εδώ βρίσκονται οι άνθρωποι που σας αγαπούν ειλικρινά. Δεν θα σας αποκαλούν Θεοφιλέστατο ή Σεβασμιώτατο, αλλά πατέρα Επιφάνιο και μέσα από αυτήν την προσφώνησή τους θα ανανεώνουν τους δεσμούς της αγάπης που τρέφουν για το πρόσωπό σας, αλλά και εσείς θα αναβαπτίζεστε στην πνευματική κολυμβήθρα της γενέτειράς σας».

Σε ανάμνηση της επισκέψεως και της εορτής ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον Θεοφιλέστατο τα σταυρεγκόλπια του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά που φορούσε κατά την ιστορική ημέρα της Ενθρονίσεώς του ως Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Μπρέσιακας καλωσόρισε με θερμούς λόγους, εκ μέρους όλων των κατοίκων, τον Άγιο Ταλαντίου στην Ενορία της γενέτειράς του και του προσέφερε μία ποιμαντορική ράβδο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό για την πρόσκληση, να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων, επί τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, στο χωριό, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και μετέφερε σε όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

«Αναφερθήκατε, Σεβασμιώτατε, με πάρα πολύ γλαφυρὀ, περιεκτικό και ουσιώδη τρόπο στα όσα, όντως εβίωσα και έζησα εδώ, μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης. Πραγματοποιήσατε κυριολεκτικά ένα ψυχογράφημα των συναισθημάτων που κυριαρχούν αυτήν την ώρα και αυτές τις ημέρες μέσα στην ψυχή μου, στην καρδιά μου και στην ύπαρξή μου ολόκληρη. Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ, διότι η αποψινή παρουσία μου εδώ, οφείλεται στην δική σας αγάπη. Εύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει έτη πολλά, να έχετε άλυπη και ανέφελη Αρχιερατεία, με έργα ανεξίτηλα που θα παραμείνουν στην ιστορία της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως και να είναι γεμάτη από τις ευλογίες του Θεού στη ζωή σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

Στη συνέχεια μοιράστηκε στιγμές και εμπειρίες από την ζωή και την διακονία του ως Εφημερίου του χωριού του, αναφέρθηκε στα πρόσωπα των ιερέων που διηκόνησαν στο Ελαιόφυτο και στα Τριαντέικα, με πρώτο τον π. Βασίλειο Κακούρη. Μίλησε για την διακονία του πλησίον του μακαριστού Γεροντός του, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, από τον οποίο διδάχθηκε την ανεξικακία, την πραότητα και την καλοσύνη, όπως ανέφερε.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στο πρόσωπο της κεκοιμημένης μητέρας του, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο για την άδεια να τελέσει Τρισάγιο επί του τάφου της και μνημόνευσε τον Άγιο Καλλίνικο, Επίσκοπο Εδέσσης, τον Αιτωλό, ο οποίος ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατά την θεμελίωση του Ιερού Ναού, πρότεινε να αφιερωθεί στην Αγία Αικατερινή, θέλοντας να τιμήσει έτσι, το πρόσωπο της δικής του μητέρας, που τον διακονούσε με αγάπη και αυταπάρνηση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην Αγία Αικατερίνη, την νύμφη του Χριστού, τονίζοντας, ότι μας προτρέπει όλους να διαφυλάξουμε τον αρραβώνα του Αγίου Πνεύματος, που λάβαμε κατά τη στιγμή των Μυστηρίων του Βαπτίσματος και του Χρίσματος και ευχήθηκε το Πανάγιο Πνεύμα να ενδυναμώνει και να κατευθύνει όλους στον αγιασμό, την μετάνοια και τη θέωση.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχαν στον Εσπερινό ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

Σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων