23/03/2024 23/03/2024 Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε χθες η ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Όχθια Αιτωλοακαρνανίας. Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου. Ο Σεβασμιώτατος συμπαραστάθηκε από τον Εφημέριο του Ναού, π. Γεώργιο...
23 Μαρτίου, 2024 - 14:40
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2024 - 13:29

Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στα Όχθια Αιτωλοακαρνανίας

Διαδώστε:
Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στα Όχθια Αιτωλοακαρνανίας

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε χθες η ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Όχθια Αιτωλοακαρνανίας. Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος συμπαραστάθηκε από τον Εφημέριο του Ναού, π. Γεώργιο Πολίτη και τους διακόνους π. Δημήτριο Λαγούδη και π. Ιάκωβο Τρομπούκη.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο στους ευλαβείς κατοίκους του χωριού, ανέλυσε τον στίχο «Χαίρε των δακρύων της Εύας η λύτρωσις», τονίζοντας ότι μετά την παρακοή των πρωτοπλάστων ολόκληρη η γη μετατράπηκε σε κοιλάδα του κλαυθμώνος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έζησε πάνω στη γη και να μην πότισε το χώμα της με δάκρυά του, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε στις διάφορες εμπειρίες των δακρύων στη ζωή του ανθρώπου.

«Πράγματι μας λύτρωσε η Παναγία από τα δάκρυα της Εύας, γιατί κυοφόρησε στα παρθενικά της σπλάχνα τον Σαρκωθέντα Υιό και Λόγο του Θεού. Μάς λύτρωσε από τα δάκρυα της Εύας, γιατί μας καταδεικνύει την οδό της ταπείνωσης, της αγάπης, της υπακοής, της πλήρους αφιερώσεως στον Κύριο μας, Ιησού Χριστό», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για τον πόνο που βίωσε η Παναγία μας κάτω από τον Σταυρό του Χριστού, υπογραμμίζοντας ότι: «ο πόνος της Παναγίας σμιλεύτηκε με την ακράδαντη πίστη της, ότι Αυτός που σταυρώνεται, σε λίγες μέρες θα αναστηθεί. Αυτός που πεθαίνει θα νικήσει με τον δικό Του θάνατο, τον διάβολο και θα απαλλάξει το ανθρώπινο γένος από τα δεσμά του Άδου».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του τόνισε, ότι επειδή η Παναγία μας πόνεσε, έκλαψε και θρήνησε κατά τη Σταύρωση του Υιού της είναι εκείνη, που στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας, περισυλλέγει τα δάκρυα του κάθε ανθρώπου και προέτρεψε τους πιστούς: «Ας παρακαλέσουμε την Παναγία μας, αν επιτρέψει ο Θεός να κυλήσουν από τα μάτια μας δάκρυα πόνου, οδύνης, και θλίψεως, Εκείνη να τα παραλάβει, να τα μετατρέψει σε δάκρυα μετανοίας και ευγνωμοσύνης προς τον Θεό, να μεταφέρει και να τα καταθέσει στον θρόνο της Τρισηλίου Θεότητος».

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων