11/04/2023 11/04/2023 Στην Ακολουθία του Νυμφίου που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αμφιλοχίας το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, 10 Απριλίου 2023 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Χριστός απευθύνθηκε στο θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής εκείνης: “Έχουμε συνηθίσει τον Χριστό να συμπεριφέρεται με πολλή διάκριση...
11 Απριλίου, 2023 - 10:27
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2023 - 10:35

Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Αμφιλοχία 

Διαδώστε:
Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Αμφιλοχία 

Στην Ακολουθία του Νυμφίου που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αμφιλοχίας το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, 10 Απριλίου 2023 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Χριστός απευθύνθηκε στο θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής εκείνης: “Έχουμε συνηθίσει τον Χριστό να συμπεριφέρεται με πολλή διάκριση και πολλή αγάπη στους αμαρτωλούς, στον Ζακχαίο, στον Ματθαίο, στην πόρνη που την διέσωσε από τον, δια λιθοβολισμού, θάνατο. Απέναντι όμως στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους απευθύνει σήμερα τα «ουαί», γιατί σε αυτούς συνάντησε την υποκρισία με την οποία ο Χριστός δεν μπορεί να ανεχτεί. Η υποκρισία είναι ένα θανάσιμο αμάρτημα. Δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο και τον εαυτό του, αλλά αφορά κυρίως τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό και τη σχέση του με τους συνανθρώπους του” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Και συνέχισε λέγοντας «Ο υποκριτής άνθρωπος ζει μέσα στην πλανεμένη ψευδαίσθηση της υποτιθέμενης τελειότητος και αναμαρτησίας του. Από αυτό έπασχαν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Θεωρούσαν τους εαυτούς τους τέλειους και αψεγάδιαστους. Και επειδή ζούσαν σε αυτή την ψευδαίσθηση κυριεύονταν από αλαζονεία, όταν απευθύνονταν προσευχητικά στο Θεό και από σκληροκαρδία, όταν συναναστρέφονταν τους άλλους ανθρώπους. Από τον Θεό απαιτούσαν τη δική τους αυτοδικαίωση και την καταδίκη των άλλων. Απέναντι στους ανθρώπους φέρονταν σκληρόκαρδα, τους υποτιμούσαν, τους επιτιμούσαν δημοσίως και απαιτούσαν από τους άλλους να πράξουν περισσότερα από όσα έπρατταν οι ίδιοι».

Ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέφρασε την χαρά του για την πρώτη του επίσκεψη στην δεύτερη αυτή Ενορία της Αμφιλοχίας ολοκλήρωσε το κηρυγμά του προτρέποντας τους πιστούς «να σταθούμε ενώπιον της εικόνας του Νυμφίου Χριστού με θάρρος, ταπείνωση και εμπιστοσύνη, παραδεχόμενοι την αμαρτωλότητά μας και το σύνολο των λαθών μας και ας τον παρακαλέσουμε με την προσευχή που ακούστηκε πριν, στην ιερά ακολουθία: «τὰ σπλάγχνα τῶν οἰκτιρμῶν σου, μὴ κλείσῃς μοι Δέσποτα». 

 Περισσότερες Φωτογραφίες 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων