26/07/2023 27/07/2023 Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στους Ιερούς Ναούς και στα Ιερά Παρεκκλήσια που είναι αφιερωμένα στην μνήμη της. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την παραμονή της εορτής, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα...
26 Ιουλίου, 2023 - 21:12
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2023 - 2:35

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στους Ιερούς Ναούς και στα Ιερά Παρεκκλήσια που είναι αφιερωμένα στην μνήμη της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την παραμονή της εορτής, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ανέφερε τα εξής: «Με την προσευχή και την σκέψη μας στραμμένες στις πυρόπληκτες περιοχές της πατρίδος μας, που εδώ και δέκα ημέρες δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και με την προσευχή μας στραμμένη στις δύο οικογένειες των πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους, που συνετρίβη στην Κάρυστο, την ώρα του καθήκοντος και βρήκαν τραγικό θάνατο, σκορπίζοντας θλίψη, οδύνη και πόνο ανείπωτο στις οικογένειές τους και σε όλους εμάς, εορτάζουμε την εορτή της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου».

Ο Σεβασμιώτατος καταρχήν προέτρεψε και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών των δύο αδικοχαμένων πιλότων, για την παραμυθία και την ενίσχυση των συγγενών τους, αλλά και για την προστασία, την διαφύλαξη και την ασφάλεια όλων των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος της πατρίδος μας. Στη συνέχεια, ανέλυσε τρεις κεντρικούς σταθμούς της ζωής της Αγίας Παρασκευής, εξήγησε πώς συνδέεται η ζωή της Αγίας με τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας και προσέφερε διδάγματα για το πώς οι πιστοί μπορούν να αξιωθούν να γίνουν μιμητές της ζωής της Αγίας.

Αναφέρθηκε στην αγνότητα και την παρθενία που έζησε η Αγία Παρασκευή ως έκφραση και εκδήλωση αγάπης και αφιερώσεως στον Χριστό. Μίλησε για την ιεραποστολική και κηρυκτική της δράση, αφού δεν περιορίστηκε στον στενό ησυχαστικό κύκλο της αφιερώσεως, αλλά ανοίχτηκε στον συνάνθρωπο και τρίτον αναφέρθηκε στο ομολογιακό της φρόνημα και το μαρτυρικό της τέλος, τα οποία έζησε γνωρίζοντας, ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνει την οδό που οδηγεί στον παράδεισο, στην αιωνιότητα και στην ατελεύτητη ζωή.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι όλα αυτά ήταν θεμελιωμένα στην σταυρική θυσία του Κυρίου μας. Ο Σταυρός του Χριστού φώτιζε τους δρόμους και έκανε τις επιλογές της Αγίας Παρασκευής να είναι έκφραση αγάπης προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο. Η Αγία Παρασκευή μας προτρέπει σήμερα, στους δύσκολους και αποκαλυπτικούς χρόνους που βιώνουμε, να αγαπήσουμε τον Θεό και να αγαπήσουμε ταυτόχρονα και τον άνθρωπο. Να αφιερωθούμε στο Θεό, αλλά να αφιερωθούμε και στον άνθρωπο. Να διατηρήσουμε το αγωνιστικό μας φρόνημα, ομολογώντας σε όλο τον κόσμο την καθαρότητα της πίστεώς μας, αλλά ταυτόχρονα και τη διάθεσή μας να ενσκήψουμε στα προβλήματα των ανθρώπων, να ακουμπήσουμε πάνω στα τραύματα που φέρει η ανθρώπινη ζωή σήμερα. Να θελήσουμε με κάθε τρόπο να συμπαρασταθούμε στον ανθρώπινο πόνο που περισσεύει στις μέρες μας και εκφράζεται με πολλούς και ποικίλους τρόπους.

Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και συλλόγων.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό:

Το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε την φράση που ο Χριστός απύηθυνε στην αιμορροούσα γυναίκα: «Θάρσει θύγατερ, ἡ πίστη σου σέσωκέ σε». Τόνισε ιδιαιτέρως, ότι με την δύναμη της πίστεως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα πάντα στη ζωή μας. Η πίστη, που εμπεριέχει μέσα της την εμπιστοσύνη στον Θεό, αποτελεί την κινητήρια δύναμη που μπορεί να κάνει το ακατόρθωτο πραγματοποιήσιμο, εκείνο που ξεπερνά τους όρους της φύσεως να γίνει πραγματικότητα στη ζωή του ανθρώπου. Η πίστη είναι ένα μυστήριο, μία ενέργεια μέσα από την οποία ο Θεός συναντάται με τον άνθρωπο. Το θαύμα τελεσιουργείται όταν η πίστη του ανθρώπου συναντήσει την παντοδυναμία του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε επίσης, ότι η πίστη δεν είναι κάτι δεδομένο στη ζωή του ανθρώπου. Η πίστη γεννιέται, ενδυναμώνεται, καρποφορεί, αλλά μπορεί να ελαττωθεί και να αδυνατίσει, όχι με υπαιτιότητα του Θεού, αλλά εξαιτίας καταστάσεων, που ο άνθρωπος βιώνει στη ζωή του.

Αναφερόμενος στον σκοπό που ο Χριστός πραγματοποιούσε τα θαύματα τόνισε ότι δεν επιθυμούσε να αποκτήσει οπαδούς, αλλά ήθελε να αποκτήσει τέκνα, που θα Τον αγαπούν ως Πατέρα, θα Τον λατρεύουν ως τον αληθινό Θεό και θα αναφέρονται καθημερινά σε Εκείνον μέσα από την προσευχή τους.

Η αιμορροούσα γυναίκα πλησίασε τον Χριστό ασθενής και έφυγε υγιής. Ήλθε ζητιανεύοντας το έλεος και αναχώρησε με την ιδιότητα της θυγατέρας του Χριστού.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε, ότι και η Αγία Παρασκευή, όταν συνάντησε τον Χριστό θα άκουσε αυτή την ίδια φράση για να επιβραβεύσει και την δική της πίστη, η οποία καλλιέργησε την αγνότητα του σώματος και της ψυχής της, καρποφόρησε την ιεραποστολική της δράση, θεμελίωσε το ομολογιακό της φρόνημα και την οδήγησε στο μαρτυρικό της τέλος και ευχήθηκε να αξιωθούμε όλοι μας να ακούσουμε την ίδια φράση από τον Χριστό και να αποτελέσει την απαρχή της εισόδου μας στην μακαριότητα της αιωνίου Βασιλείας Του.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Ιεράς Πόλως.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων