14/09/2023 14/09/2023 Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το απόγευμα της Τετάρτης 13ης Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέφερε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου εκ του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου. Μετά την πανηγυρική υποδοχή,...
14 Σεπτεμβρίου, 2023 - 14:18
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2023 - 14:19

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Μεσολόγγι

Διαδώστε:
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Μεσολόγγι

Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το απόγευμα της Τετάρτης 13ης Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέφερε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου εκ του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου.

Μετά την πανηγυρική υποδοχή, παρουσία του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνου Λύρου, Αντιδημάρχων, Πολιτευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, του Διοικητή Π. Υ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, εκπροσώπων της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αιτωλίας και του Λιμενικού Σώματος, του Ιερού Κλήρου, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσολογγίου, Αρχιμ. Αναστάσιο Καντάνη και ευσεβών κατοίκων του Μεσολογγίου, που αθρόα προσήλθαν στον Ιερό Ναό, ακολούθησε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο ανέλυσε τον στίχο: «Σταυρέ τοῦ Χριστοῦ, σῶσον ἡμᾶς τῇ δυνάμει σου», εξηγώντας ότι η δύναμη του Σταυρού πηγάζει από την αγάπη, τη σιωπή και τη συγχωρητικότητα.

«”Σταυρέ τοῦ Χριστοῦ, σῶσον ἡμᾶς τῇ δυνάμει σου” είναι η προσευχή που απευθύνουμε όλοι μαζί, τούτη την ώρα, κατά την οποία υποδεχθήκαμε το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, με σκοπό να εκτεθεί προς προσκύνηση στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό για να προσφέρει την ευλογία, την χάρη, την δύναμη και την ελπίδα σε όλους, όσοι θα σπεύσουν να το προσκυνήσουν, για να εκφράσουν και με τον τρόπο αυτό την τιμή που προσδίδει η Εκκλησία μας στον Σταυρό του Χριστού» ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε θέτοντας το ερώτημα: «ποιά είναι η δύναμη εκείνη με την οποία μας σώζει ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας; Είναι η δύναμη της αγάπης. Πάνω στον Σταυρό ο Χριστός μας αποδεικνύει, ότι η αυθεντική αγάπη είναι εκείνη που οδηγεί στην θυσία, στην κένωση, στην ολοκληρωτική προσφορά. Πάνω στο Σταυρό αποδεικνύει, ότι η αγάπη δεν είναι ένα φευγαλέο συναίσθημα, μια ιδεολογία, μία πρόχειρη συναισθηματική κατάσταση, μία επιπόλαια δέσμευση, αλλά είναι η δύναμη που ο άνθρωπος κρύβει μέσα του και μπορεί να οδηγήσει στην θυσία, γιατί η αυθεντική αγάπη θυσιάζει τα πάντα και θυσιάζεται για τον κάθε άνθρωπο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι η άλλη έκφραση της δύναμης του Σταυρού είναι η δύναμη της σιωπής. Ο Χριστός επάνω στο ικρίωμα του Γολγοθά σιώπησε. Η σιωπή του Σταυρού είναι η μεγαλύτερη δύναμη, γιατί η σιωπή δεν είναι αδυναμία ή αδιαφορία. Είναι ο πλούτος της σοφίας και το απαύγασμα της ωριμότητας ενός ανθρώπου. Και μέσα στο μυστήριο της σιωπής κυοφορείται η ταπείνωση, η συγχώρηση, η ειρήνη και η καταλλαγή.

Η τελευταία έκφραση της δύναμης του Σταύρου είναι αυτή της συγχωρητικότητας. Ο Χριστός πάνω στο Σταυρό απέδειξε ότι είναι ο αληθινός Θεός που μπορούσε ακόμη και την ώρα που έπασχε υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας να συγχωρεί τους σταυρωτές του. Αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε δυνατοί θα πρέπει να οδηγηθούμε στην υπέρβαση της συγχώρεσης ακόμη και αυτών που καθημερινά μας σταυρώνουν υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Χριστού που ακολουθεί την Σταύρωση και απέδειξε ότι «η σταυρωμένη αγάπη είναι αυτή που νικά, η σταυρωμένη σιωπή ανασταίνεται, η σταυρωμένη συγχώρεση είναι εκείνη που θριαμβεύει και από το κενό μνημείο πηγάζει πάντοτε αυτό το φως της δύναμης που έχει μέσα της η αγάπη, η σιωπή και η συγχωρητικότητα».

Το πρωί της Πέμπτης ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Πριν την απόλυση τελέσθηκε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας.

Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων οι μαθητές και οι μαθήτριες της Παλαμαϊκής Σχολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 07:00’ το πρωί έως τις 20:00’ το βράδυ.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων