01/07/2023 01/07/2023 Την εορτή των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των εκ Ρώμης, τιμά η Εκκλησία μας την 1η Ιουλίου.  Το απόγευμα της Παρασκευής 30ης Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου. Συμμετείχαν ιερείς του Αγρινίου,...
01 Ιουλίου, 2023 - 18:46
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2023 - 18:48

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Την εορτή των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των εκ Ρώμης, τιμά η Εκκλησία μας την 1η Ιουλίου. 

Το απόγευμα της Παρασκευής 30ης Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου. Συμμετείχαν ιερείς του Αγρινίου, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Λαυρέντιο Καρανάσιο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και Πνευματικό Υπεύθυνο της Χριστιανικής Ενώσεως και πλήθος πιστών.

Κατά το κήρυγμα του αναφέρθηκε στην αγάπη, την κινητήρια δύναμη που οδήγησε τους Αγίους Αναργύρους στις υπερβάσεις που έκαναν, στη διαδρομή που βάδισαν, στα ύψη της αρετής στα οποία ανήλθαν και στην μεγάλη προσφορά τους προς τον πάσχοντα άνθρωπο. Προσεγγίζοντας την έννοια της αγάπης πνευματικά και εκκλησιαστικά την χαρακτήρισε μια συγκλονιστική εμπειρία και όχι ένα φευγαλέο συναίσθημα. Η αγάπη των Αγίων Αναργύρων εκφράστηκε στη σχέση τους με το Θεό, με τον συνάνθρωπο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός αγάπησαν τον Θεό εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της ισχύος και εξ όλης της διάνοιας τους. Όταν ο άνθρωπος αγαπά τον Θεό ποθεί η κοινωνία μαζί Του να είναι διαρκώς εκφραζόμενη μέσα στη ζωή του και μάλιστα να μην επισφραγιστεί με τον σωματικό θάνατο, αλλά να αποκτήσει την εσχατολογική προοπτική της αιωνιότητας.

Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν είναι μία ιδεολογία που περιορίζεται μόνο σε ένα θεωρητικό επίπεδο, αλλά η εναγώνια προσπάθεια του ανθρώπου να εκφράσει και να απόδειξει την αγάπη του μέσα από τη σχέση του με τον άλλο άνθρωπο. Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός μέσα από την επιστημονική τους ιδιότητα και το επάγγελμα του ιατρού που ασκούσαν, συναντούσαν αγαπητικά τον συνάνθρωπο και τον συνέδραμαν στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής του, την ασθένεια, προσφέροντάς του  τις ιατρικές ς υπηρεσίες, χωρίς αντάλλαγμα.

Η γνήσια αγάπη προς τον εαυτό μας, μας οδηγεί να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε πλασμένοι μόνο για τα επίγεια, αλλά προσδοκούμε την αιωνιότητα, αγωνιούμε και λαχταρούμε την επουράνια Βασιλεία. Αυτό ζύγισαν ο Κοσμάς και ο Δαμιανός με προσεκτικό τρόπο στη ζωή τους και είδαν τον συνάνθρωπο ως την προέκταση της εικόνας του Θεού στη ζωή τους. Είδαν την επιστήμη ως εφαλτήριο φιλανθρωπίας και τα χαρίσματά τους ως τη δωρεά του Θεού. Γι’ αυτό και ο Θεός συνδύασε στην προσωπικότητά τους την επιστήμη με την Χάρη, την δύναμη του μυαλού με την ευλογία του Παναγίου Πνεύματος και έγιναν πηγή ιαμάτων.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι όλοι μας θα πρέπει να μετρήσουμε την αγάπη μας με γνώμονα την αγάπη των Αγίων Αναργύρων. Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας μικρός «ανάργυρος διάκονος» μέσα στη ζωή και μέσα στην κοινωνία τόνισε, και κάλεσε τους άνδρες που συμμετείχαν στην εσπερινή σύναξη να αναλογιστούν αν μπορούν να γίνουν ανάργυροι εθελοντές κληρικοί. «Είναι μία διακονία που την έχει ανάγκη η τοπική μας εκκλησία. Εύχομαι και προσεύχομαι να αναλάβετε, όσοι μπορείτε, την ευθύνη να γίνετε εθελοντές ανάργυροι κληρικοί μέσα στην τοπική μας Εκκλησία. Η απόφασή σας αυτή θα μετρηθεί πολύ και από τον Θεό και από τους ανθρώπους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες Φωτογραφίες από τον Εσπερινό

Στον ορεινό Θύαμο του Δήμου Αμφιλοχίας

Το πρωί του Σαββάτου 1 Ιουλίου 2023, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στον Θύαμο του Δήμου Αμφιλοχίας. Πρόκειται για ένα από τα ορεινότερα χωριά της περιοχής, κοντά στα όρια του Νομού Άρτης. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αγίων Αναργύρων χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό «Ανάργυροι» τονίζοντας ότι οι δύο Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ταύτισαν την ζωή και το όνομά τους με αυτόν.

Προσέφεραν αναργύρως την ιατρική επιστήμη στους συνανθρώπους τους, χωρίς να λαμβάνουν κάποια αμοιβή για τις υπηρεσίες τους ταυτίζοντας το όνομά τους με το έργο τους.

Όλοι μας καλούμαστε να αναλάβουμε μια διακονία χάριν των συνανθρώπων μας μέσα στην κοινωνία και στην τοπική Εκκλησία που ανήκουμε. Να αναλάβουμε ένα ιερό έργο, μέσω του οποίου θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας, στηριζόμενοι στην άνωθεν ενίσχυση και στον άνωθεν φωτισμό.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και επήνεσε για την διακονία τους, τους τρεις εκ των ιερέων που συλλειτούργησαν και ανήκουν στην Αρχιερατική Περιφέρεια Ινάχου, τον π. Ελευθέριο Αγγέλη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταθά, τον π. Χρήστο Σωτηρίου, Εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Εμπεσού και τον π. Νικόλαο Ριζογιάννη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Παλαιού Χαλκιοπούλου, οι οποίοι λόγω των πολλών εφημεριακών κενών της περιοχής εξυπηρετούν τρεις και τέσσερις Ενορίες αγόγγυστα και με υποδειγματικό τρόπο. Επίσης ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο Τηγάνη, πρώην Εφημέριο της Ενορίας για την διακονία του στο χωριό και την περιοχή.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον π. Νικόλαο Ριζογιάννη, ο οποίος εξυπηρετεί τις λατρετικες αναγκες λατρευτικά την Ενορία του Θυάμου, επιβραβεύοντας και με αυτόν τον τρόπο την προσφορά του.

Επίσης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Διευθυντή και τους Δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Θυάμου γιατί οδήγησαν τους μικρούς μαθητές στο Ναό κατά την πανήγυρη της Ενορίας τους.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Γεωργίου Κατσούλα και των κατοίκων του χωριού.

 

 

 Περισσότερες Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων