22/11/2023 22/11/2023 Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκαν τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παντάνασσα Τριχωνίδος. Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στα γεγονότα που...
22 Νοεμβρίου, 2023 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2023 - 15:27

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκαν τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παντάνασσα Τριχωνίδος.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στα γεγονότα που συνδέονται με την εορτή των Εισοδίων και την παραμονή της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων, όπως καταγράφονται στην παράδοση της Εκκλησίας μας και τόνισε, ότι εκεί η Παναγία μας ασκήθηκε στην ησυχία, καλλιέργησε την αδιάλειπτη προσευχή, βίωσε την καθαρότητα στον ύψιστο βαθμό και κατέστη «ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος, τὸ ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο άνθρωπος με το προπατορικό αμάρτημα αρνήθηκε την αγάπη του Θεού και κληρονόμησε τον θάνατο, την φθορά και τον πόνο. Γι’ αυτό ο Θεός επιλέγει έναν άνθρωπο για να συνδιακονήσει μαζί Του το μυστήριο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Η Παναγία μας γίνεται η νέα Εύα, η οποία διορθώνει την παρακοή και το σφάλμα της πρώτης Εύας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι η Παναγία μέσα στα Άγια των Αγίων καλλιέργησε και βίωσε όλες τις αρετές στον υπέρτατο βαθμό. Έγινε ολόκληρη η ύπαρξή της προσευχόμενη και μέσα από αυτή την εμπειρία αγάπησε τον Θεό, όσο κανένας άνθρωπος. Ζούσε για να προσεύχεται και προσευχόμενη βίωσε τα μυστήρια του Θεού. Ο κάθε άνθρωπος μέσα από την ευλογημένη εμπειρία της ησυχίας κοινωνεί με τον Θεό, αφουγκράζεται το θέλημά του, συνομιλεί μαζί Του και αναπτύσσει μια ζωντανή σχέση, μέσα από την οποία κυοφορούνται η εμπιστοσύνη και η υπακοή.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, τόνισε ότι ο ρόλος της Παναγίας υπήρξε μοναδικός, το έργο της υπήρξε ιερό και η αποστολή της ανεπανάληπτη. Προέτρεψε τους πιστούς λέγοντας: «κάθε φορά που τιμούμε αυτή την εορτή να αναλογιζόμαστε τί δώρο μπορούμε να προσφέρουμε στον Θεό, όπως ο Ιωακείμ και η Άννα. Να αναλογιζόμαστε την αξία που έχει η ζωή μας όταν εκκλησιάζεται και να γνωρίζουμε, ότι αυτός ο εκκλησιασμός πρέπει να μας οδηγεί στην προσευχή, στην ησυχία και στην αγάπη για να ακούσουμε τον λόγο του Θεού, να βιώσουμε την αποκάλυψη του θελήματος Του στη ζωή μας και να προσεγγίσουμε, έστω και σε μικρότερο βαθμό, το μυστήριο της ένωσής μας μαζί Του».

Το πρωί της Τρίτης, 21ης Νοεμβρίου 2023 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Κατά το κήρυγμά του ανέφερε, ότι ζούμε σήμερα ένα πνευματικό πανηγύρι. Άνθρωποι και άγγελοι, ορατός και αόρατος κόσμος παρακολουθούν τα μεγαλεία του Θεού, τα οποία τελεσιουργούνται στο πάντιμο πρόσωπο της πάναγνης Κόρης της Ναζαρέτ. Η Παναγία μας εισέρχεται στα Άγια των Αγίων για να εγκατασταθεί εκεί και να καταστεί «αγία αγίων μείζων» και ουράνιο κατοικητήριο του παμβασιλέως Θεού. Σήμερα η γη συνεορτάζει με τον ουρανό, οι άνθρωποι συναγάλλονται με τους αγγέλους, ο ορατός και ο αόρατος κόσμος παρακολουθεί εκστατικά τα μεγαλεία του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι η Παναγία στα Άγια των Αγίων δέχθηκε πνευματικές αλλοιώσεις, κυρίως και προπάντων στην καρδία της, που αποτελεί το ενδότατο σώμα του σώματος, σύμφωνα με την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Αναφέρομενος στην πατερική διδασκαλία περί της καρδίας του ανθρώπου περιέγραψε τα μέρη της καρδίας, λέγοντας ότι εκεί ο άνθρωπος δίνει την μάχη με τους λογισμούς, εκεί αντιμάχεται η αλήθεια με το ψέμα, η ζωή πολεμάει τον θάνατο, η υπερηφάνεια και η αλαζονεία νικιούνται από την μετάνοια και την ταπείνωση.

Στο ενδότατο μέρος της καρδίας, όπου βρίσκεται ο υπέρτατος νους, η βαθεία καρδία του ανθρώπου, σύμφωνα με την πατερική διδασκαλία, συναντάται το αόρατο με το ορατό, το κτιστό με το άκτιστο. Εκεί κατοικεί ο ίδιος ο Θεός και αυτό το σημείο της καρδίας του ανθρώπου είναι το μόνο απροσπέλαστο στην αμαρτία. Για αυτό και η Παναγία εισήλθε στα Άγια των Αγίων, γιατί στα άγια των αγίων της καρδίας της βίωσε την αρετή της προσευχής, της σιωπής και της ησυχίας όσο κανένας άνθρωπος. Εκεί ενοίκησε ο Λόγος του Θεού και ζούσε η Θεόπαις Μαριάμ μόνο για να αγαπά και να πιστεύει στον Θεό, όσο κανένας άλλος άνθρωπος.

«Η Παναγία μάς ανοίγει σήμερα τον δρόμο και για τον δικό μας εκκλησιασμό και μάς προσκαλεί να εισέλθουμε μέσα στην Εκκλησία, να εισοδεύσουμε στην εμπειρία της εκκλησιαστικής ζωής για να βιώσουμε και εμείς την αποκάλυψη των μυστηρίων του Θεού στη ζωή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας, ότι «Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να παραμείνουμε στον κυρίως ναό και να μην εισέλθουμε ποτέ στα Άγια των Αγίων, όμως ακόμη και με αυτήν την εμπειρία η προσευχή μας γίνεται η πρόκληση και η πρόσκληση, ενώ είμαστε στη γη, να μεταφερθούμε στον ουρανό, ενώ είμαστε αμαρτωλοί, να συμπροσευχόμαστε με τους αγγέλους, ενώ είμαστε δημιουργήματα, να συνομιλούμε με τον Δημιουργό μας».

Κλείνοντας, τόνισε ότι κάθε φορά που συμμετέχουμε στην κοινή λατρεία παύει η ακατάπαυστη πολυλογία του κόσμου, σιωπούμε για να συμψάλλουμε «ἐν ἐνί στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ» ως ευχαριστιακό σώμα. Να ακούσουμε τον λόγο του Θεού, να τον αποδεχτούμε, να τον μεταφέρουμε στη ζωή μας, να τον διακονήσουμε με την επίγεια βιωτή και πολιτεία μας, να τον εφαρμόσουμε με φόβο, δέος και ζήλο. Ευχήθηκε, τέλος, η Παναγία να εμπνέει, να καθοδηγεί και να φωτίζει και την δική μας διαρκή είσοδο στα Άγια των Αγίων της εκκλησιαστικής μας εμπειρίας.

Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ του πλήθους των προσκυνητών συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου κ. Πέτρος Δούκας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων