09/11/2023 09/11/2023 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στον Κάμπο Αμπελακίου, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αμφιλοχίας και χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου....
09 Νοεμβρίου, 2023 - 17:25
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2023 - 17:24

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στον Κάμπο Αμπελακίου, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αμφιλοχίας και χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο και τις αρετές του Αγίου Νεκταρίου, λέγοντας ότι έζησε μια ζωή πειρασμών και δυσκολιών, κατά την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αδικία των ανθρώπων και να διαχειριστεί την δικαιοσύνη του Θεού. Γεύθηκε το πικρό ποτήρι της θλίψης και της αδικίας πάμπολλες φορές, αλλά έπαιρνε θάρρος, δύναμη και αντλούσε κουράγιο, ελπίδα και απαντοχή από τον Κύριό μας, Ιησού Χριστού.

Είχε τη βεβαιότητα, ότι μέσα από το Σταυρό θα βαδίσει τον δρόμο που οδηγεί στο κενό μνημείο της Αναστάσεως και υπέμεινε μαρτυρικά, καρτερικά και υπομονετικά όλες τις διώξεις, αφήνοντάς μας διαχρονικό παράδειγμα της ταπεινώσεως, της υπομονής και της καρτερικότητας.

Τόνισε, ότι οφείλουμε να μιμηθούμε τον Άγιο Νεκτάριο και να τον έχουμε ως πηγή έμπνευσής, υπομονής και καρτερικότητας στις δοκιμασίες της ζωής. Να υπομένουμε και εμείς τις δυσκολίες και να επικαλούμαστε τη χάρη του για να μεταμορφώνει την αδυναμία μας σε δύναμη και να αντλούμε θάρρος από αυτόν.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην συγχωρητικότητα του Αγίου Νεκταρίου, τονίζοντας, ότι είχε πάντοτε στραμμένο το βλέμμα του στον Εσταυρωμένο Ιησού και όπως ο Κύριος πάνω στον Γολγοθά συγχώρησε τους σταυρωτές του, έτσι και ο Άγιος από το ικρίωμα του προσωπικού του Γολγοθά, έστρεφε το βλέμμα του πάντα με συμπόνια στους συκοφάντες και στους διώκτες του και τους προσέφερε την πατρική του συγχώρηση.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το πρότυπο του Αγίου Νεκταρίου είναι διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο, γιατί ο Άγιος κηρύττει ακόμη και μετά την τελευτή του, την αρετή της υπομονής, της καρτερικότητας, της ταπεινοφροσύνης και της συγχωρητικότητας και προέτρεψε τους πιστούς να τον επικαλούνται για να έρχεται στη ζωή τους ως βοηθός και συμπαραστάτης και να τους εμψυχώνει στις δύσκολες ώρες της δοκιμασίας.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Νικόλαο Φαλέτα, Προϊστάμενο της Ενορίας επιβραβεύοντας το ενοριακό του έργο.

Μητροπολίτης Αιτωλίας: Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε ένας εκκλησιαστικός εργάτης

Το πρωί της Πέμπτης 9ης Νοεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός μετέβη στο Αιτωλικό, όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τον στίχο των Μακαρισμών του Χριστού: «Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς», λέγοντας ότι αν αυτός ο λόγος του Κυρίου φαντάζει παράλογος σε κάθε εποχή, πολύ περισσότερο φαίνεται στην δική μας, που όλοι αγωνιζόμαστε για να απολαύσουμε τα πάντα, κατά τη διάρκεια της επιγείου διαδρομής μας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το βαθύτερο νόημα και το περιεχόμενο αυτού του λόγου, μέσα από την ζωή του Αγίου Νεκταρίου, εστιάζοντας σε τέσσερις σταθμούς της επίγειας πορείας του.
Τόνισε, ότι ο Άγιος υπήρξε ένας εκκλησιαστικός εργάτης, μία κορυφαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, πρότυπο ιεραποστόλου, υπόδειγμα φιλανθρωπικής δραστηριότητας και κατηχητικής δράσεως και παράδειγμα συγγραφέως και ιεροκήρυκος. Σε όλους τους σταθμούς της ζωής του αξιοποίησε τις ιδιότητες που του χάρισε ο Θεός για να εργαστεί για την σωτηρία του ανθρώπου.

Αρχικά, ως Επίσκοπος στο παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας εργάστηκε μεθοδικά, διακριτικά και ουσιαστικά, προσφέροντας πατρική στοργή, πνευματική καθοδήγηση και φιλανθρωπική δράση σε όλους ανεξαιρέτως.

Έπειτα, ως Ιεροκήρυκας στην Εύβοια και την Φθιώτιδα πραγματοποιούσε περιοδείες και κήρυττε ως απλός Ιεροκήρυκας, ενώ έφερε πάνω του την Αρχιερατική τιμή. Μέριμνά του ήταν να μορφωθεί ο Χριστός στις καρδιές των ανθρώπων. Στο πρόσωπό του αναγνώριζαν όλοι ευδιάκριτα την γνήσια εφαρμογή του ευαγγελικού λόγου.

Στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή διέπρεψε ως Διευθυντής. Σεμνός, συγκαταβατικός και ταπεινός καθοδηγούσε τους ιεροσπουδαστές, οργάνωνε και παρακολουθούσε πατρικά τη ζωή τους, έπασχε όταν κάποιος έσφαλε και μεριμνούσε για την κάθε λεπτομέρεια της Σχολής.

Τέλος, στο νησί της Αίγινας, όπου οδήγησε πλήθος νέων κοριτσιών στην μοναχική πολιτεία και υπήρξε ο θεμελιωτής του γυναικείου μοναχισμού στην Ελλάδα. Επίσης ο Άγιος Νεκτάριος συνέγραψε πλήθος βιβλίων για να καταθέσει το καταστάλαγμα της θεολογικής του παιδείας και της εκκλησιαστικής του εμπειρίας.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, ότι ο Άγιος όχι μόνο δεν απήλαυσε την ανθρώπινη επιδοκιμασία, αλλά βίωσε τη συκοφαντία, τον διωγμό και τον πόλεμο. Εμείς αν ήμασταν στη θέση του θα είχαμε σκανδαλισθεί, απελπιστεί και απογοητευθεί και θα αναρωτιόμασταν, γιατί ο Θεός δεν αναγνωρίζει το έργο μας και δεν μας δικαιώνει απέναντι στους συκοφάντες μας. Εκείνος όμως δεν βασανίστηκε ποτέ από τέτοιες σκέψεις. Δεν παρασύρθηκε ποτέ στην απελπισία, την απαισιοδοξία και την απιστία, γιατί άκουγε νοερά την προτροπή του Χριστού: «Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εξέφρασε τη χαρά του, γιατί λειτούργησε για πρώτη φορά στην νέα αυτή Ενορία του Αιτωλικού, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου και συνεχάρη τα μέλη του τοπικού Συλλόγου, της Ερανικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανεγέρσεως του Ιερού Ναού για το σπουδαίο έργο που έχουν επιτελέσει. Επίσης ανακοίνωσε το Πρόγραμμα των Εγκαινίων του Ιερού Ναού την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 με την μεταφορά των ιερών Λειψάνων και τον Εσπερινό των Εγκαινίων και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου με την ακολουθία των Εγκαινίων και την πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων