07/12/2023 07/12/2023 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, στους ομώνυμους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την παραμονή της εορτής, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό...
07 Δεκεμβρίου, 2023 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2023 - 13:10

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, στους ομώνυμους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την παραμονή της εορτής, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο και το έργο του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι παρότι ανήλθε σε πολύ υψηλά επίπεδα αρετής και αναδείχθηκε σε κανόνα πίστεως, εικόνα πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλο, δεν αδιαφόρησε για το ποίμνιό του και την καθημερινότητά του, δεν έπαυσε να είναι δίπλα στους ανθρώπους και στις ποικίλες ανάγκες του.

Ο Άγιος Νικόλαος δεν διακρίθηκε για τις θεολογικές του σπουδές, αλλά για την απλοϊκή πίστη του. Απέκτησε την κατά Θεόν σοφία που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει σπουδαίες επιλογές στη ζωή του και να αφιερωθεί στην Εκκλησία. Αναδείχτηκε υπέρμαχος της πίστεως, όταν η Εκκλησία κλυδωνιζόταν από την αίρεση του Αρείου και προστάτης του ποιμνίου του από την ανηθικότητα και την αδικία που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι το προνόμιο της Εκκλησίας είναι να αναδεικνύει Αγίους, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα αρετής, αλλά είναι και οι προστάτες και οι υπέρμαχοι του πιστού λαού. Και ο Άγιος Νικόλαος παρότι έχουν περάσει εκατοντάδες χρόνια από την κοίμησή του, δεν έχει τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας. Αντίθετα είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς Αγίους της Εκκλησίας. Αμέτρητοι Ναοί έχουν αφιερωθεί σε αυτόν και αναρίθμητοι πιστοί φέρουν το όνομά του, τον τιμούν ως προστάτη τους και τον επικαλούνται καθημερινά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, προέτρεψε τους πιστούς να επικαλούνται τον Άγιο Νικόλαο λέγοντας ότι: «Η ζωή μας μοιάζει με ένα ταξίδι μέσα στη θάλασσα. Άλλοτε είναι ήρεμη και γαλήνια και άλλοτε γίνεται τρικυμιώδης. Το σκάφος της ζωής μας άλλοτε πλέει στα γαληνεμένα ύδατα του επιγείου βίου μας και άλλοτε κλυδωνίζεται από ισχυρούς ανέμους και μανιώδεις τρικυμίες και απειλείται να καταποντιστεί. Αν εκείνη τη στιγμή στο τιμόνι του δεν είναι ο Άγιος Νικόλαος, τότε ποιά είναι η ελπίδα μας; Πού μπορούμε να προστρέξουμε παρά σε εκείνον, ο οποίος ξέρει να σπεύδει ταχέως και να σώζει τους πιστούς που επικαλούνται το όνομά του».

Το πρωί της Τετάρτης 6ης Δεκεμβρίου 2023, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο τόνισε, ότι ο Άγιος Νικόλαος ακολούθησε έναν δρόμο πλήρους αγάπης και προσφοράς στους ανθρώπους. Δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του. Κύριο μέλημά του ήταν να στηρίζει τους εμπερίστατους, να ενισχύει τους φτωχούς, να συντρέχει τις χήρες και τα ορφανά, να προστατεύει τους αδυνάτους και να υπερασπίζεται τους αδικουμένους.

Επεσήμανε ότι «ο Άγιος Νικόλαος έγινε η νίκη του λαού, διότι υπήρξε οσιακός στον βίο, ομολογητής στο φρόνημά, γενναίος και τολμηρός στις αποφάσεις. Νίκησε τον λαό με την αγάπη του, αλλά νίκησε και ο λαός που αξιώθηκε να έχει τέτοιο πνευματικό ηγέτη και καθοδηγητή. Γι’ αυτό ο Άγιος Νικόλαος είναι τόσο λαοφιλής και συγκεντρώνει την αγάπη, τον σεβασμό και την αφοσίωση των χριστιανών όπου γης».

Ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός, ότι ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ως προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού, καλώντας τους πιστούς να προσεύχονται, ώστε «να πρεσβεύει για το Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο περιφρουρεί και προστατεύει τα υδάτινα σύνορα της πατρίδας μας».

Επικαλέστηκε τις πρεσβείες του Αγίου και για το Λιμενικό Σώμα λέγοντας ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος δίνουν καθημερινά άνιση μάχη για να προστατεύσουν την πατρίδα μας από τα κύματα και τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων και να διασώσουν τις ανθρώπινες ζωές, οι οποίες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται τον πόθο και την επιθυμία κάποιων ανθρώπων να μετοικήσουν σε έναν άλλο τόπο και μία νέα πατρίδα».

Τέλος, μιλώντας για τα μέλη του Εμπορικού Ναυτικού, το οποίο τιμά ως προστάτη τον Άγιο Νικόλαο, είπε: «Ας στείλουμε, σήμερα, νοερά την προσευχή μας και σε όλους εκείνους που αυτή τη στιγμή ταξιδεύουν και έχουν τόσο ανάγκη την προστασία του Αγίου Νικολάου στο ταξίδι τους αυτό. Η Ελλάδα μας είναι μια κορυφαία ναυτική δύναμη με εκατοντάδες πλοία που φέρουν τη γαλανόλευκη σημαία να διαπλέουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς σε όλη την υφήλιο».

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου στους δρόμους του Αστακού, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των τοπικών φορέων και πλήθους πιστών.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων