01/02/2023 01/02/2023 Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παλαιοκαρυάς Τριχωνίδος ιερούργησε σήμερα, κατά την εορτή του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τέλεσε και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού ιερέα π. Ευαγγέλου Κολοβού. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός ικανό τεμάχιο εκ του ιερού και ευωδιάζοντος Λειψάνου του Αγίου Μάρτυρος...
01 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 15:01

Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος στην Παλαιοκαρυά Τριχωνίδας

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος στην Παλαιοκαρυά Τριχωνίδας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παλαιοκαρυάς Τριχωνίδος ιερούργησε σήμερα, κατά την εορτή του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τέλεσε και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού ιερέα π. Ευαγγέλου Κολοβού.

Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός ικανό τεμάχιο εκ του ιερού και ευωδιάζοντος Λειψάνου του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, το οποίο εκτέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών στον Σολέα του Ναού.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε δύο φράσεις από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα∙ «ταῦτα ἐντέλλομαι ὑμὶν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους» και «εἰ ἐμέ ἐδίωξαν καὶ ὑμᾶς διώξουσι».
Μίλησε για την αυθεντική χριστιανική αγάπη, την οποία προτρέπει ο Χριστός να βιώσουν οι μαθητές του και να την εκφράσουν ο ένας στον άλλο και τόνισε, ότι η αγάπη αυτή έχει το στοιχείο της συγχωρητικότητας, της κένωσης και των έργων. Δεν είναι ένα συναίσθημα, μια εφήμερη, ψυχολογική κατάσταση, τρόποι καλής συμπεριφοράς, αλλά η χριστιανική αγάπη μετατρέπεται σε πράξεις και έργα φιλαδελφείας, φιλανθρωπίας και στήριξης των άλλων.

Το δεύτερο σημείο που τόνισε ο Σεβασμιώτατος ήταν, ότι η Εκκλησία τού Χριστού είναι θεμελιωμένη στο αίμα και το μαρτύριο των Αγίων της, οι οποίοι, όπως ο άγιος Τρύφων, δεν συμβιβάστηκαν με τις ειδωλολατρικές εξουσίες, αλλά έμειναν πιστοί στο Χριστό, αρνήθηκαν την προσκύνηση των ειδώλων, ομολόγησαν την πίστη τους και σφράγισαν με το αίμα τους την αγάπη τους στον Χριστό.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του έκανε αναφορά στην προσωπικότητα του μακαριστού π. Ευαγγέλου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «αγάπη και διωγμός είναι τα δύο στοιχεία που συνθέτουν πάντοτε τη ζωή των πιστών και όλως ιδιαιτέρως τη ζωή των ιερέων. Έτσι και ο μακαριστός π. Ευάγγελος στο πέρασμα της ιερατικής του διακονίας προσέφερε την αγάπη στο ποίμνιο του στις Ενορίες που διακόνησε με αυταπάρνηση για περίπου μισόν αιώνα». Η αγάπη είναι πάντοτε η προτροπή του Χριστού και ο διωγμός η προειδοποίηση. Ας κρατήσουμε ζωντανή τη συνείδησή μας και το φρόνημά μας με τη βεβαιότητα, ότι πάντα στο τέλος νικητής είναι ο Χριστός.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι και πλήθος πιστών.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων