07/07/2023 07/07/2023 Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθηκε κι εφέτος η μνήμη του νεοφανούς Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας μαρτυρήσαντος και των έξι συμμαρτυρησάντων του, Συμεών, Θεοκλήτου, Παντελεήμονος, Ιγνατίου, Χαρίτωνος και Νικηφόρου, στον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων, στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας. Στο σημείο που σώζεται ο τάφος του Αγίου Βλασίου έχει αναγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του....
07 Ιουλίου, 2023 - 17:12
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2023 - 17:21

Η εορτή του Αγίου Βλασίου και των συνασκητών του στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Βλασίου και των συνασκητών του στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθηκε κι εφέτος η μνήμη του νεοφανούς Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας μαρτυρήσαντος και των έξι συμμαρτυρησάντων του, Συμεών, Θεοκλήτου, Παντελεήμονος, Ιγνατίου, Χαρίτωνος και Νικηφόρου, στον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων, στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας. Στο σημείο που σώζεται ο τάφος του Αγίου Βλασίου έχει αναγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του.

Στην Ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συμπαραστατούμενος από ιερείς της περιοχής, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βονίτσης, πρωτοπρ. Χρήστο Βέττα.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, είπε μεταξύ άλλων: «Καυχάται η τοπική μας Εκκλησία και η αγιοτόκος Αιτωλοακαρνανία, διότι κατέχει ως θησαυρό πολύτιμο και αδαπάνητο την χορεία των τοπικών της Αγίων. Όλων εκείνων που στο διάβα της ιστορικής της διαδρομής είτε γεννήθηκαν, είτε μαρτύρησαν σε τούτον τον τόπο, είτε κήρυξαν, είτε θαυματούργησαν, είτε πότισαν με το άγιο αίμα τους την ευλογημένη τούτη γη των Αιτωλών και των Ακαρνάνων. Ανάμεσα στη χορεία των τοπικών μας Αγίων, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Άγιος και ένδοξος ιερομάρτυς Βλάσιος και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες, των οποίων την ιερά μνήμη τιμούμε σήμερα, εδώ, σε τούτον τον αγιασμένο από το μαρτύριό τους τόπο, τον αγιασμένο από την χιλιόχρονη και πλέον παρουσία των ιερών και θαυματουργών τους λειψάνων».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη συγκίνησή του, γιατί πρώτη φορά τέλεσε την Θεία Λειτουργία για την ετήσια μνήμη των Αγίων και αναφέρθηκε στο Ιερό Συναξάρι τους, το οποίο παρουσιάζει τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Βλασίου και των συν αυτώ μαρτυρησάντων. Αναφέρθηκε επίσης στους ανθρώπους που διηκόνησαν την φανέρωση του Αγίου μέσα στον κόσμο και την αναγραφή του στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ο μακαριστός Αρχιμ. Αυγουστίνος Κατσαμπίρης και ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς.

Ιδιαίτερη αναφορά επίσης έκανε στις προσπάθειες που οφείλουν να πραγματοποιηθούν και από τον Δήμο και από την Εκκλησία για την προβολή του Αγίου και την ανάδειξη του τόπου που έζησε και μαρτύρησε.

Καταλήγοντας ανέφερε: «Δικό μας χρέος και δική μας ευθύνη είναι να μιμηθούμε τον Άγιο Βλάσιο, να μιμηθούμε την ομολογιακή του διάθεση, την αγάπη του για το Χριστό, την πίστη του στην Εκκλησία, το απαράμιλλο θάρρος, την ανδρεία και τη γενναιότητά του. Επίσης, οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή την πανήγυρη ζωντανή και ταυτόχρονα μεγαλοπρεπή, να της προσδίδουμε το πνευματικό κάλος, αλλά και τη λατρευτική μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει. Να διασώσουμε την ιερά μνήμη του Αγίου Βλασίου ζωντανή, κυρίως και προπάντων για να εμπνέονται οι πιστοί, να ενδυναμώνονται από τη χάρη του, να φωτίζονται από το μαρτυρικό του τέλος και να πρεσβεύει ο Άγιος για όλους μας».

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί προσκυνητές από την Πάλαιρο και την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γεώργιος Αποστολάκης.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε η Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Προεξήρχε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στο βίο και το μαρτύριο του Αγίου και στα πνευματικά μηνύματα που προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚH ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων