14/11/2023 14/11/2023 Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου στην Γραμματικού Μακρυνείας προεξήρχε του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στη συνάντηση του Ιησού Χριστού με τον Απόστολο Φίλιππο, όπως περιγράφεται στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και στην φράση: «εὑρήκαμεν,...
14 Νοεμβρίου, 2023 - 17:20

Η εορτή του Αποστόλου Φιλίππου στη Γραμματικού Μακρυνείας

Διαδώστε:
Η εορτή του Αποστόλου Φιλίππου στη Γραμματικού Μακρυνείας

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου στην Γραμματικού Μακρυνείας προεξήρχε του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στη συνάντηση του Ιησού Χριστού με τον Απόστολο Φίλιππο, όπως περιγράφεται στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και στην φράση: «εὑρήκαμεν, ᾿Ιησοῦν τὸν υἱὸν τοῦ ᾿Ιωσὴφ τὸν ἀπὸ Ναζαρέτ», την οποία είπε ο Φίλιππος, όταν συνάντησε τον Ναθαναήλ.

«Ο Απόστολος Φίλιππος δέχτηκε μία αποκάλυψη, η οποία δεν είναι προϊόν βιολογικής επεξεργασίας, επιστημονικών γνώσεων, μεθοδευμένων κινήσεων, αλλά είναι η προετοιμασία της καρδιάς, μέσα στην οποία γίνεται η συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι ο Φίλιππος είχε προετοιμαστεί γι’ αυτή τη συνάντηση και είχε τη βεβαιότητα, ότι Αυτόν που προανήγγειλαν οι Προφήτες κάποια στιγμή θα τον δει. Και πράγματι, αυτό συνέβη, γιατί ο Χριστός έρχεται πάντοτε σε καρδιές ανοιχτές, καθαρές και αγνές. Κρούει την θύρα της ζωής μας για να την ανοίξουμε, να τον υποδεχτούμε, να εισέλθει μέσα στην καρδιά μας και εκεί να μείνει ως ο Βασιλιάς της ζωής μας.

«Αυτό το “εὑρήκαμεν” είναι η βιωματική εμπειρία όλων μας, μέσα στην Εκκλησία, γιατί ο καθένας από εμάς, στο μέτρο του δυνατού, αξιώνεται να συναντήσει τον Χριστό στη ζωή του. Και τον συναντάμε μέσα στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας και κατ’ εξοχήν μέσα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Εκεί, ομολογούμε: “εὕρομεν πίστιν ἀληθῆ”. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μετοχής μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και της κοινωνίας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια τόνισε, ότι μπορούμε να βρούμε τον Χριστό, όχι μόνο μέσα στην εμπειρία της προσευχής, αλλά και στα πρόσωπα των φτωχών, των αδυνάτων, των αναγκεμένων, κάθε φορά που επιτελούμε ένα φιλανθρωπικό έργο. Κάθε φορά που προσφέρουμε αγάπη, στοργή, κουράγιο και ελπίδα ομολογούμε, ότι βρήκαμε τον Ιησού.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να βρούμε και να ενωθούμε με τον Ιησού Χριστό, συνάπτοντας ζωντανή σχέση κοινωνίας και αγάπης μαζί Του. Αν στη ζωή μας αναζητήσουμε όλα τα υπόλοιπα και δεν συναντήσουμε τον Χριστό, τότε θα παραμείνουμε άδειοι, κενοί, ανικανοποίητοι, χωρίς ίχνος ποιότητος στη ζωή μας. Αν δεν βρούμε τον Χριστό δεν μπορούμε να πορευτούμε την οδό της αιωνιότητας, τον δρόμο του παραδείσου και της ατελεύτητη ζωής.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων