02/12/2023 02/12/2023 Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κατά την Θεία Λειτουργία χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου, τον μοναχό Ιάκωβο Τρομπούκη, τον οποίο εισήγαγε στο μοναχικό πολίτευμα, δια της Ακολουθίας της Ρασοευχής, το...
02 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2023 - 17:05

Ι.Μ. Αιτωλίας: Η εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Ιάκωβου Τρομπούκη – Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός για το θεμέλιο της διακονικής ζωής

Διαδώστε:
Ι.Μ. Αιτωλίας: Η εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Ιάκωβου Τρομπούκη – Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός για το θεμέλιο της διακονικής ζωής

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά την Θεία Λειτουργία χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου, τον μοναχό Ιάκωβο Τρομπούκη, τον οποίο εισήγαγε στο μοναχικό πολίτευμα, δια της Ακολουθίας της Ρασοευχής, το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου 2023, στην ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, μετονομάσας αυτόν από Γεράσιμο σε Ιάκωβο, προς τιμήν του νέου Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Ιακώβου του εν Ευβοία, του «με συγχωρείτε».

Κατά την προσφώνησή του ο νέος διάκονος ευχαρίστησε τους οικείους του, τον πνευματικό του πάτερα και όσους συνέβαλαν στην καλλιέργεια του πόθου της ιερωσύνης και τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στη ζωή του. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Δαμασκηνό για την αγάπη, το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο πρόσωπό του από την αρχή της γνωριμίας τους.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

  • “Ο αληθινός διάκονος είναι εκείνος που καθημερινά ταπεινώνεται στο έργο που του αναθέτει η Εκκλησία”

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, κατά την ομιλία του υπογράμμισε στον νέο διάκονο τις αρετές που θα πρέπει να διέπουν την νέα του ζωή, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο διάκονος είναι ο μιμητής του ίδιου του Ιησού Χριστού, διότι ο Ίδιος ο Κύριός μας διεκήρυξε ότι “ὁ υἱός τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι ἀλλὰ διακονῆσαι”. Και πράγματι ο Χριστός δεν απήλαυσε τιμές και προνόμια, αλλά ήρθε για να διακονήσει ο Ίδιος την σωτηρία, την λύτρωση, την αναγέννηση του ανθρώπινου γένους, δίδοντας την ψυχή του “λύτρον ἀντὶ πολλῶν”. Ζώστηκε το λέντιο της διακονίας και, καθώς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, παρέδωσε σε όλους μας διαχρονικό υπογραμμό ταπεινώσεως και διακονίας.

Γίνεσαι διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού και οφείλεις πάντα να ακολουθείς τα ίχνη της διακονίας του Κυρίου μας. Να θεμελιώσεις την διακονία σου, πρώτα απ’ όλα στην αγάπη. Δεν υπάρχει διακονία, χωρίς αγάπη. Αν αποδεσμεύσεις την διακονία από την αγάπη, τότε γίνεται υπηρεσία και όχι προσφορά. Καταντά εργασία και όχι θυσία. Με την αγάπη, η διακονία σου θα γίνεται θυσιαστική προσφορά.

Το δεύτερο θεμέλιο της διακονικής σου ζωής να είναι η ταπείνωση. Ο αληθινός διάκονος είναι εκείνος που καθημερινά ταπεινώνεται στο έργο που του αναθέτει η Εκκλησία. Ταπεινώνεται και έτσι αποφεύγει τον πειρασμό της φιλαυτίας, του εγωισμού, της υπερηφάνειας, της αλαζονείας και της αυτάρκειας. Να παραμείνεις πάντοτε ταπεινός, έχοντας συναίσθηση της αναξιότητός σου και προσβλέποντας μόνο στο έλεος, την ευσπλαχνία και την αγάπη του Ουρανίου Θεού και Πατρός μας».

  • “Να παραμένεις πάντοτε πιστός και υπάκουος”

Το τρίτο στοιχείο που τόνισε ο Σεβασμιώτατος στον νέο διάκονο ήταν η υπακοή, λέγοντας:

«Αν υπάρχει αγάπη και ταπείνωση, αλλά δεν υπάρχει υπακοή, το έργο της διακονίας σου θα αμαυρώνεται και θα παραμορφώνεται. Αντί να ενώνεις, θα διχάζεις. Να παραμένεις πάντοτε πιστός και υπάκουος πρώτα από όλα στον Θεό και την αγία Του Εκκλησία.

Να θέτεις για κάθε πράξη σου ένα ερώτημα και να απαντάς σε αυτό: “τί θα έκανε και τί θα επέλεγε ο Χριστός;”. Τότε θα διαπιστώνεις, ότι το θέλημά σου θα πρέπει να ταυτίζεται με την υπακοή σου στην Εκκλησία. Έτσι θα απομακρύνεις κάθε λογισμό απομόνωσης και διχασμού».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον πνευματικό Πατέρα του νέου Διακόνου, τον Αρχιμ. Νεκτάριο Τριάντη, Αρχιερατικό Επίτροπο Αγρινίου, καθώς και τους γονείς του, οι οποίοι ευχαρίστως προσέφεραν το παιδί τους στην Εκκλησία και μάλιστα στις τάξεις των μοναχών.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν και ο νέος Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Θανάσης Τορουνίδης.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων