05/01/2024 05/01/2024 Στην παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Θέρμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσκυνηματική επίσκεψη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, χθες, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού. Η επίσκεψη ξεκίνησε με σύντομη περιήγηση και ξενάγηση των Αναγνωστών και των Ιεροπαίδων στην Ιερά Μονή από τον Καθηγούμενο, Αρχιμ....
05 Ιανουαρίου, 2024 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2024 - 15:08

Ι.Μ. Αιτωλίας: Προσκυνηματική επίσκεψη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων

Διαδώστε:
Ι.Μ. Αιτωλίας: Προσκυνηματική επίσκεψη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων

Στην παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Θέρμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσκυνηματική επίσκεψη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, χθες, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με σύντομη περιήγηση και ξενάγηση των Αναγνωστών και των Ιεροπαίδων στην Ιερά Μονή από τον Καθηγούμενο, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο.

Στη συνέχεια, στο Καθολικό τελέσθηκε η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Παναγίας, στην οποία έψαλλαν όλοι νέοι που απαρτίζουν τον ποιμαντικό αυτό τομέα.

Μετά το πέρας της ακολουθίας όλοι κατευθύνθηκαν στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, όπου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Δαμασκηνός τέλεσε τρισάγιο, με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την εις Κύριον εκδημία του.

Κατόπιν στο Αρχονταρίκι της Μονής ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιττας του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.

Ο Σεβασμιώτατος με λόγους πατρικούς και καρδιακούς ευχαρίστησε τα παιδιά και τους νέους για την ολοπρόθυμη συμμετοχή τους σε αυτή την πρώτη προσκυνηματική επίσκεψη και αναφέρθηκε στους πνευματικούς στόχους και στους οραματισμούς του γι’ αυτά. «Διαπιστώνω με χαρά, ότι δεν έχετε απλά δημιουργήσει έναν θεσμό, αλλά μία πνευματική οικογένεια και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί πολύ, γιατί, όταν κανείς αισθάνεται και ενεργεί ως μέλος μιας οικογένειας, τότε χαίρεται την ενότητα, η οποία είναι η πεμπτουσία της εκκλησιαστικής μας ζωής. Δεν ακολουθεί ο καθένας από εσάς έναν μεμονωμένο δρόμο, μία ατομική διαδρομή, αλλά είστε όλοι συνοδοιπορούντες με την ίδια προοπτική, σε έναν κοινό δρόμο και για έναν κοινό στόχο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Μάνης

Μετά τις πατρικές συμβουλές και νουθεσίες του, παρουσίασε τον ομιλητή της σύναξης, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο.

Ο Μητροπολίτης Μάνης αρχικά έκανε μια ιστορική αναδρομή στον θεσμό του «Αναγνώστη» μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία και τόνισε την αξία του Αναγνώστη ως κατωτέρου Κληρικού. Επίσης, επεσήμανε την διαφορά μεταξύ «χειροτονίας» που λαμβάνει ο διάκονος, ο πρεσβύτερος και ο επίσκοπος και «χειροθεσίας» που λαμβάνει ο κατώτερος κληρικός (αναγνώστης, ιεροψάλτης κ.ά.). Ως αξιομίμητο δε παράδειγμα Ιερόπαιδος από την πρωτοχριστιανική Εκκλησία ανέφερε το παράδειγμα του Αγίου μάρτυρος Ταρσιζίου.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε πρακτικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το έργο των Αναγνωστών και των Ιεροπαίδων. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την προσοχή και την επιμέλεια που πρέπει να επιδεικνύουν στον δρόμο που έχουν επιλέξει μέσα στην Εκκλησία.

Ιδιαιτέρως τους κατέδειξε την σημασία της μελέτης πνευματικών βιβλίων στη ζωή τους, όπως της Αγίας Γραφής, των βίων των Αγίων αλλά και των λειτουργικών βιβλίων (Παρακλητική, Μηναία κ.ά.). Μάλιστα έκανε νύξη και για την σπουδαιότητα της χρήσης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας μέσα στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον σημαντικό ρόλο της υμνογραφίας και της Βυζαντινής Μουσικής που θα διαδραματίσουν στην όλη τους κατάρτιση.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε δίνοντας ανάλογες παραινέσεις και στους Ιερόπαιδες και ιδιαιτέρως στο πως πρέπει να διακονούν μέσα στο Ιερό Βήμα.

Στη συνέχεια η πάντοτε φιλόξενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής παρέθεσε γεύμα, μετά το οποίο ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός διένειμε στους Αναγνώστες πρωτοχρονιάτικο δώρο.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων