10/02/2023 10/02/2023 Την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του θαυματουργού πανηγύρισε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 ο ομώνυμος Ιερός Ναός που βρίσκεται στην κωμόπολη του Ευηνοχωρίου του Δήμου Μεσολογγίου. Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κατά το κήρυγμά του στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού αναφέρθηκε στις δύο λέξεις που συνθέτουν το όνομα...
10 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:46
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2023 - 15:39

Η πανήγυρη του Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου

Διαδώστε:
Η πανήγυρη του Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου

Την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του θαυματουργού πανηγύρισε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 ο ομώνυμος Ιερός Ναός που βρίσκεται στην κωμόπολη του Ευηνοχωρίου του Δήμου Μεσολογγίου. Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού αναφέρθηκε στις δύο λέξεις που συνθέτουν το όνομα του Αγίου, τη λέξη χαρά και τη λέξη λάμψη. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι η ενσάρκωση της χαράς που λάμπει και ακτινοβολεί στον κόσμο, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και εντόπισε τέσσερις αιτίες αυτής της χαράς, τις οποίες ανέλυσε διεξοδικά. 

Η πρώτη ήταν ότι αξιώθηκε να ανταποκριθεί στην κλήση του Θεού, στην πρόσκληση να καταστεί ποιμένας του λαού του Θεού και διάκονος των Μυστηρίων της Εκκλησίας.

Η δεύτερη αιτία ήταν η διαρκής προσφορά του προς τον άνθρωπο. Έγινε ποιμένας λογικών προβάτων και μάλιστα σε μια περίοδο πάρα πολύ δύσκολη για τη ζωή της Εκκλησίας και των Χριστιανών.

Η τρίτη αιτία ήταν ότι αξιώθηκε να ομολογήσει τον Χριστό ενώπιον των ειδωλολατρών και η τέταρτη αιτία ήταν η βεβαιότητά του ότι θα παραδώσει το πνεύμα του στον Θεό, θα αφήσει τα εγκόσμια και θα ανοιχθεί η ζωή του στην αιωνιότητα την ώρα του μαρτυρίου του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε σε όλους «να είναι ολόκληρη η ζωή σας μία διαρκής χαρά, η οποία θα πηγάζει από την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση του Θεού να τον διακονείτε∙ από την ανιδιοτελή προσφορά σας προς τον άνθρωπο∙ από την καθημερινή ομολογία της ιδιότητος που έχετε να είστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και από τη βιωματική εμπειρία του αγίου τέλους, μπροστά στο οποίο θα στεκόμαστε όλοι με θάρρος απαράμιλλο, αναγνωρίζοντας και βιώνοντας το θάνατο ως απαρχή της αιωνίου και ατελεύτητης ζωής».

Κατά την απόλυση της ακολουθίας του Εσπερινού, εκ μέρους του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αρχαία Καλυδώνα», προσφώνησε τον Μητροπολίτη ο Γραμματέας κ. Δημήτρης Κάκκος και του προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα επιγονάτιο με την μορφή του Αγίου Χαραλάμπους.

Μεταξύ του πλήθους των εκκλησιασθέντων ήταν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης και κ. Μάριος Σαλμάς, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος.

Το πρωί της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Ακολουθίας του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Κατά το κήρυγμα του ανέλυσε την φράση του Ευαγγελίου: «Εἰ ἐμέ ἐδίωξαν καί ὑμᾶς διώξουσιν». Αναφέρθηκε στους διωγμούς που υφίσταται η Εκκλησία και οι χριστιανοί ανά τους αιώνες, λέγοντας ότι ο διωγμός είναι μια πρόκληση και μια δυνατότητα για να αποδείξει ο Χριστιανός την αγάπη του στον Θεό.

Έκανε τη διάκριση μεταξύ του μαρτυρίου του αίματος και του μαρτυρίου της συνειδήσεως, λέγοντας ότι το μαρτύριο του αίματος διαρκεί κάποιες μέρες ή κάποιες ώρες, ενώ το μαρτύριο της συνειδήσεως μπορεί διαρκεί και μια ολόκληρη ζωή.

Ευχήθηκε να ζούμε και να πορευόμαστε στη ζωή μας με στήριγμά τον Χριστό, βιώνοντας το μαρτύριο της συνειδήσεως και παραμένοντας εδραίοι και αμετακίνητοι στις αρχές, στην πίστη και στην παράδοση που παραλάβαμε και καλούμαστε να διαφυλάξουμε.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας προσφώνησε θερμά τον Σεβασμιώτατο ο Πρόεδρος του τοπικού Δημοτικού Διαμερίσματος Ευηνοχωρίου κ. Χρήστος Νασόπουλος, ο οποίος του προσέφερε μια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους εκ μέρους των κατοίκων.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Πρόεδρος του τοπικού Δημοτικού Διαμερίσματος Ευηνοχωρίου κ. Χρήστος Νασόπουλος, ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις Κατασκηνωτικές Εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή Ρίζα Αντιρρίου, συνοδευόμενος από τον π. Ιωσήφ Ζωγράφο, τον π. Αναστάσιο Καντάνη, τον π. Κωνσταντίνο Δημητρίου, τον κ. Παντελή Καντάνη και τον κ. Κωνσταντίνο Ριζογιάννη, στελέχη των Κατασκηνώσεων.

Ξεναγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για τον τρόπο και το καθεστώς λειτουργίας τους, προκειμένου να οργανώσει την λειτουργία των Κατασκηνώσεων το φετινό καλοκαίρι.

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων