04/03/2023 04/03/2023 Τη μνήμη του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος πανηγύρισε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, ο ομώνυμος Ιερός Ναός που βρίσκεται στο χωριό Αμπελάκι Βάλτου. Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος προεξήρχε και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον Προϊστάμενο της Ενορίας π....
04 Μαρτίου, 2023 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2023 - 15:51

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου στο Αμπελάκι Βάλτου

Διαδώστε:
Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου στο Αμπελάκι Βάλτου

Τη μνήμη του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος πανηγύρισε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, ο ομώνυμος Ιερός Ναός που βρίσκεται στο χωριό Αμπελάκι Βάλτου.

Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος προεξήρχε και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον Προϊστάμενο της Ενορίας π. Άγγελο Παναγιωτίδη και τους διακόνους π. Στέφανο Καππέ και π. Αμβρόσιο Καλλιάφα.

Τα ιερά Αναλόγια διακόνησαν ο Πρωτοψάλτης κ. Γεράσιμος Τρομπούκης και ο Λαμπαδάριος κ. Θωμάς Παπαγιάννης.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της εορτής τονίζοντας, ότι ο Χριστός θεραπεύει τον ασθενή την ημέρα του Σαββάτου, για να ελέγξει με αυτόν τον τρόπο και να στηλιτεύσει δημόσια την υποκρισία και την τυπολατρία των Γραμματέων και των Φαρισαίων, οι οποίοι είχαν ιεροποιήσει το γράμμα του Μωσαϊκού Νόμου και είχαν γίνει εξαιρετικά σκληρόκαρδοι και φανατικοί απέναντι στους ανθρώπους.

Υπογράμμισε, ότι η Εκκλησία μας όρισε να διαβάζεται αυτή η Ευαγγελική περικοπή το πρώτο Σάββατο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ακριβώς για να μας υπενθυμίζει, ότι, ενώ όλη αυτή την περίοδο θα κληθούμε να εφαρμόσουμε μια σειρά από διατάξεις, να νηστεύσουμε, να αυξήσουμε την πνευματική μας άσκηση, να μετανοήσουμε, να περικόψουμε συνήθειες και πάθη, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε, ότι όλα αυτά δεν είναι ο σκοπός, αλλά τα μέσα για να ενωθούμε με τον Χριστό, να αγαπήσουμε περισσότερο και να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας και να βιώσουμε την αρετή της αυτομεμψίας, που θα μας οδηγήσει στην αληθινή μετάνοια.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα συναισθήματα οδύνης και πόνου που βιώνουμε όλοι τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, λέγοντας, ότι τώρα είναι η ώρα της δικής μας προσευχής για την ανάπαυση των θυμάτων, αλλά και για την παραμυθία και τον επιστηριγμό των συγγενών τους που σηκώνουν το βαρύ φορτίο της τραγικής απώλειας και του πένθους.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευλόγησε την αρτοκλασία και τα κόλλυβα του Αγίου και ευχαρίστησε τον π. Άγγελο, τους ιεροψάλτες, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και τους κατοίκους του χωριού για την προετοιμασία της εορτής και την εύτακτη συμμετοχή τους στην Θεία Λειτουργία.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμφιλοχίας και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αμπελακίου κ. Μαρία Ρήγα – Παππά.

  

Περισσότερες φωτογραφίες 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων