08/11/2023 09/11/2023 Με επίκεντρο το Αιτωλικό και τον ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών εορτάσθηκε η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας....
08 Νοεμβρίου, 2023 - 21:11
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2023 - 3:36

Η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με επίκεντρο το Αιτωλικό και τον ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών εορτάσθηκε η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην παρουσία των Αγίων Αγγέλων μέσα στην Θεία Λατρεία της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, τονίζοντας, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ατενίσει με τα χοϊκά του μάτια το πνευματικό κάλλος των Αγγελικών Δυνάμεων.

 

Με τα μάτια της ψυχής του και με την πίστη του όμως, μπορεί να προσεγγίσει το μυστήριο της υπάρξεως των Αγγέλων μέσα από το κατεξοχήν μυστήριο των μυστηρίων, την Θεία Ευχαριστία και να βιώσει την ανεπανάληπτη εμπειρία της παρουσίας των Αγγελικών Δυνάμεων μέσα στον επίγειο κόσμο.

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε, μέσα από τις ευχές και τις επικλίσεις του Ιερέως στην Θεία Λειτουργία, την παρουσία και την συμμετοχή των Αγίων Αγγέλων, τονίζοντας ότι: «Αυτό που όλοι μαζί συνεπιτελούμε αυτή τη στιγμή είναι η πλέον μοναδική, συγκλονιστική και ανεπανάληπτη εμπειρία της παρουσίας των Αγγελικών Δυνάμεων μέσα στον κόσμο. Μέσα στην Θεία Λειτουργία υπάρχει αυτή η μοναδική εμπειρία, ότι συλλειτουργούμε, συμπροσευχόμαστε και συνεπιτελούμε με τους Αγγέλους το Μυστήριο της Αναίμακτης Θυσίας Γι’ αυτό η Θεία Λειτουργία ενώνει την γη με τον ουρανό και αποτελεί μία σύζευξη του ορατού με τον αόρατο κόσμο».

 

Στη συνέχεια ανέλυσε τέσσερις σταθμούς της Θείας Λειτουργίας, όπου ο Ιερεύς επικαλείται την παρουσία των Αγίων Αγγέλων.

Την μικρή είσοδο, κατά την οποία προσεύχεται να κατέλθουν οι Αγγελικές Δυνάμεις από τον ουρανό στη γη και όπως αυτός εισέρχεται στο Ιερό Βήμα κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο να εισέλθουν και οι Άγγελοι μαζί με εκείνον.

Από την μικρή είσοδο πλημμυρίζουν οι Αγγελικές Δυνάμεις το επίγειο Θυσιαστήριο και τον Ιερό Ναό και κοσμούν τα τελούμενα στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Στην συνέχεια, κατά τον Τρισάγιο Ύμνο τα χείλη μας ψελλίζουν αυτόν τον ύμνο που αποτελεί εξ’ ολοκλήρου προνόμιο των Αγίων Αγγέλων. Οι άνθρωποι στη γη υμνούμε, προσκυνούμε και δοξάζουμε Αυτόν που προσκυνείται από τους Αγγέλους στον ουρανό.

Ακολουθεί ο Χερουβικός Ύμνος με τον οποίο ο Ιερεύς ομολογεί ότι μυστικά και μυστηριακά εικονίζει τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ και προσφέρει τον τρισάγιο ύμνο με την προϋπόθεση να μένει απερίσπαστος από κάθε βιοτική μέριμνα, όπως οι Άγγελοι απερίσπαστα βιώνουν την εμπειρία της αενάου προσευχής και δοξολογίας.

Και τέλος, μετά την μεγάλη είσοδο, ο Ιερεύς και πάλι επικαλείται την παρουσία των Αγγελικών Δυνάμεων και μαζί με χιλιάδες Αρχαγγέλων και μυριάδες Αγγέλων προσφέρει τον επινίκιο ύμνο.

Παρακαλεί και προσεύχεται το στόμα του να γίνει στόμα αγγελομιμήτου προσφοράς και η ικεσία του να γίνει ευπρόσδεκτη από τον Θεό, όπως ευπρόσδεκτη γίνεται και η δοξολογία των Αγγέλων στο υπερουράνιο Θυσιαστήριο.

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Αιτωλικού και τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων της πόλεως

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορεών.

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στο χωριό Τραγάνα Παραβόλας και χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην διδασκαλία της Εκκλησίας σχετικά με την δημιουργία των νοερών Αγγελικών Δυνάμεων και στο έργο που επιτελούν. Τόνισε ότι οι Άγγελοι είναι «λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα» και έχουν ως κύριο έργο τους να διακονούν τον Θεό. Αποστέλλονται από τον Θεό στους ανθρώπους για να μεταφέρουν το μήνυμά Του σε αυτούς· να ανακοινώσουν ένα χαρμόσυνο γεγονός ή να προειδοποιήσουν τον άνθρωπο, με σκοπό να τον προστατεύσουν.

Επίσης, οι Άγγελοι υμνούν ακατάπαυστα την Τρισήλιο Θεότητα, ψάλλοντας τον τρισάγιο ύμνο, ενώπιον του θρόνου της μεγαλοσύνης του Θεού και έχουν ως τρίτο έργο να παραμένουν απόλυτα πιστοί και υπάκουοι στον Ουράνιο Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι και οι άνθρωποι οφείλουμε να αναζητούμε το θέλημα του Θεού και ιδιαίτερα μπροστά σε σημαντικούς σταθμούς και κρίσιμες αποφάσεις της ζωής μας.

Αν ο άνθρωπος νοιώθοντας αυτάρκης αποκοπεί από τη χάρη και τη δύναμη του Θεού, τότε γίνεται ευάλωτος και επιρρεπής στην αμαρτία και τον διάβολο και ομοιάζει με ένα πλοίο που πλέει ακυβέρνητο στη θάλασσα με κίνδυνο να καταποντιστεί.

Επίσης, ανέφερε, ότι και οι άνθρωποι είναι πλασμένοι να υμνούν τον Θεό και να προσεύχονται σε Αυτόν, γι’ αυτό μέσα στην Θεία Ευχαριστία συμψάλλουν και συλλειτουργούν με τους Αγίους Αγγέλους. Τέλος, τόνισε, ότι αν θέλουμε να ομοιάσουμε με τις Αγγελικές Δυνάμεις θα πρέπει να ακολουθήσουμε την δική τους πιστότητα και υπακοή στον Θεό.

Ο διάβολος έχει ως έργο να μας απομακρύνει από τον Θεό και να μας παρασύρει να Τον αρνηθούμε. Να μας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση, ότι δεν υπάρχει ο δρόμος της μετάνοιας και της επιστροφής στον Θεό.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι: «Οι Αγγελικές Δυνάμεις διακονούν τον Θεό μεταφέροντας το μήνυμά Του στους ανθρώπους, υμνώντας ακατάπαυστα τα μεγαλεία Του και εκφράζοντας την πίστη και την υπακοή τους σε Αυτόν. Οι άνθρωποι έχουμε καθήκον να μεταβάλουμε την ζωή μας σε μία αγγελομίμητη βιωτή, να αναζητούμε το μήνυμα του Θεού, να το αποδεχόμαστε και να το εφαρμόζουμε στη ζωή μας με τα έργα μας. Ολόκληρη η επίγεια πορεία μας να είναι μία διαρκής προσευχητική δοξολογία, αίνος και ευχαριστία στο όνομά του Αγίου Θεού και με την υπακοή μας στον θέλημά Του, να βιώνουμε αυτό που ομολογούμε στην Κυριακή Προσευχή: “γενηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης”».

Πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Χαράλαμπο Βάτσιο, Προϊστάμενο της Ενορίας, επιβραβεύοντας το, μέχρι σήμερα, σημαντικό έργο του στην μικρή αυτή Ενορία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Παραβόλας.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού ήταν και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων