01/04/2024 01/04/2024 Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Αβόρανη ιερούργησε την Κυριακή Β’ Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή που παρουσιάζει την θεραπεία του παραλυτικού στην πόλη της Καπερναούμ. Τόνισε ότι «η ζωή του στέρησε πολλά, του χάρισε όμως ανθρώπους που...
01 Απριλίου, 2024 - 10:48

Η Β’ Κυριακή των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Η Β’ Κυριακή των Νηστειών  στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Αβόρανη ιερούργησε την Κυριακή Β’ Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή που παρουσιάζει την θεραπεία του παραλυτικού στην πόλη της Καπερναούμ. Τόνισε ότι «η ζωή του στέρησε πολλά, του χάρισε όμως ανθρώπους που τον αγαπούν. Δεν έχει υγεία, έχει όμως φίλους. Και μάλιστα, φίλους που δεν περιορίζονται μόνον στην συμπόνια και την συμπάθεια. Φίλους που δεν αρκούνται στον καλό λόγο ή ακόμη και σε μία προσευχή για την αποκατάσταση της υγείας του. Ο παραλυτικός που γνωρίζουμε σήμερα, έχει φίλους που είναι αποφασισμένοι να δραστηριοποιηθούν και να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να τον ξαναδούν και πάλι να ζει ανάμεσά τους ως υγιής άνθρωπος».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα αίτια της τόσο θερμής αγάπης που απολαμβάνει ο παραλυτικός, λέγοντας ότι «οι φίλοι του είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν και έτοιμοι να εξαντλήσουν όλες τους τις δυνατότητες, ώστε φτάσουν μπροστά σε Εκείνον, ο Οποίος μπορεί να κάνει όσα οι άνθρωποι δεν μπορούν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «αν το σημερινό θαύμα έχει μία ιδιαιτερότητα είναι πως δεν ακούγεται από το στόμα κανενός κάποιο αίτημα. Ούτε ο παραλυτικός, αλλά ούτε και οι φίλοι του ζητούν κάτι από τον Χριστό» και συνέχισε λέγοντας «Ναι, αδελφοί μου. Σήμερα, ο Χριστός βλέπει έργα αγάπης και πίστης άλλων και, εξαιτίας αυτών, θαυματουργεί σε άλλον. Σήμερα, τα έργα γίνονται προσευχή που φέρνει αποτελέσματα άμεσα και θαυμαστά. Σήμερα, την θεία αγάπη κινητοποιεί η ανθρώπινη αγάπη και η εμπιστοσύνη στη δύναμη του Χριστού».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «το σημερινό Ευαγγέλιο αποτελεί υψηλό μάθημα αγάπης και πίστης. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επίγνωση της αδυναμίας μας, οδηγεί στην απογοήτευση και την αδράνεια. Κι όμως! Το σημερινό θαύμα μας ενισχύει την πίστη πως, ακόμα και οι πράξεις των ανεπαρκών δυνάμεών μας συνεργούν, ώστε να εκδηλωθεί η αγάπη του Θεού και να χαρίσει αυτό που ανθρωπίνως είναι αδύνατον» και κατέληξε λέγοντας: «Στο πρόσωπο του σημερινού παραλυτικού, αν το θελήσουμε, θα αναγνωρίσουμε την κατάσταση πολλών συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε πλήρη ακινησία, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Γύρω μας βρίσκονται άνθρωποι ακινητοποιημένοι από τον φόβο, την μοναξιά και την απόγνωση. Άνθρωποι που δεν γνώρισαν την πίστη κι έτσι, την ώρα της μεγάλης τους δοκιμασίας, μένουν μετέωροι, αβοήθητοι και απελπισμένοι. Πολλές φορές, η ειλικρινής αγάπη και η συμπόνια χτυπούν την πόρτα της καρδιάς μας, έρχεται όμως γρήγορα το ερώτημα για το τί μπορούμε εμείς να τους προσφέρουμε. Την ώρα αυτή, ας μην ακινητοποιηθούμε. Ακόμα και η ελάχιστη πράξη μας, ακόμη και η ελάχιστη προσευχή μας, είναι σε θέση να ανοίξουν δρόμο προς Εκείνον που μπορεί να προσφέρει σε όλους τα πάντα. Ας διδαχτούμε σήμερα από τον ζήλο των φίλων του παραλυτικού και ας πιστέψουμε μαζί τους πως ο Χριστός είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στην τέλεια ίαση των ψυχών και των σωμάτων».

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, με τη συμμετοχή του συνόλου των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφέρειας και πλήθους πιστών και συνέχισε την ανάπτυξη του θέματος «Προσευχή: δωρεά του Θεού και προνόμιο του ανθρώπου», το οποίο αποτελεί το κεντρικό θέμα των Εσπερινών Ομιλιών των Κατανυκτικών Εσπερινών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ακούστε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου:

Η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού τελέσθηκε επίσης:

Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου και θέμα: «Η μετάνοια κατά τον Άγιο Γρηγόριο το Παλαμά».

Στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Ντούβαλη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και θέμα: «Καί μή κατακρίνειν τον ἀδελφόν μου».

Στον Αστακό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Λαυρέντιο Καρανάσιο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και θέμα: «Φως στο εσωτερικό σκότος».

Στην Βόνιτσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Πατσιαλό, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως Αγρινίου και θέμα: «Κύριε, φώτισόν μου τό σκότος».

Στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μακάριο Αντωνόπουλο, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Αγρινίου και θέμα: «Η θεολογική προσφορά του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Εκκλησία μας».

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφικό υλικό 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων