09/09/2022 09/09/2022 Τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Γαλατά Μεσολογγίου επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του μεθέορτου πανηγυρικού Εσπερινού και στη συνέχεια προεξήρχε στην λιτάνευση της ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στους δρόμους...
09 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:06

Ιερά Λιτανεία στο Γαλατά Μεσολογγίου

Διαδώστε:
Ιερά Λιτανεία στο Γαλατά Μεσολογγίου

Τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Γαλατά Μεσολογγίου επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του μεθέορτου πανηγυρικού Εσπερινού και στη συνέχεια προεξήρχε στην λιτάνευση της ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στους δρόμους του χωριού.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου 

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τις πρώτες φράσεις του Απολυτικίου της σημερινής εορτής: «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαράν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένη».

Κατ’ αρχάς ανέλυσε ότι η γέννηση ενός ανθρώπου είναι σπουδαίο έργο και προξενεί μεγάλη χαρά στους γονείς και το περιβάλλον τους, αλλά και γενικότερα σε όλη την κοινωνία, γιατί γεννιέται ένας άνθρωπος που θα προσφέρει με τα ποικίλα χαρίσματά του.

Ο Χριστός, λίγο πριν το πάθος Του, αναφέρθηκε στους μαθητές Του στο θέμα αυτό και είπε: «ἡ γυνὴ ὅταν τίκτει λύπην ἔχει, ὅτι ἦλθεν ἡ ὥρα αὐτῆς. Ὅταν δὲ γεννήση τὸ παιδίον, οὐκέτι μνημονεύει τῆς θλίψεως, διὰ τὴν χαρὰν ὅτι ἐγεννήθη ἄνθρωπος εἷς τὸν κόσμον».

Πράγματι η γέννηση ενός παιδιού είναι υπόθεση χαρμολύπης∙ λύπης για τον πόνο, χαράς για τη γέννηση ενός ανθρώπου.

Από αυτό ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή για να πει, ότι όλες οι γεννήσεις, ψυχολογικές και πνευματικές, και όλες οι ωριμάνσεις προϋποθέτουν πόνο, αλλά αυτός ο πόνος οδηγεί στη χαρά. Αυτό χαρακτηρίζεται ως «γονιμότητα των κρίσεων». Κάθε κρίση, σωματική, ψυχολογική, κοινωνική, αν αξιοποιηθεί σωστά οδηγεί σε πνευματική ωρίμανση.

Στη συνέχεια είπε ότι η γέννηση της Παναγίας δημιούργησε μεγάλη χαρά σε όλη την οικουμένη, γιατί από αυτήν ανέτειλε «ὁ ἥλιος τῆς δικαιοσύνης», ο Χριστός. Χάρηκαν όλοι οι προφήτες που προανήγγειλαν τη γέννησή της και χαιρόμαστε από τότε όλοι εμείς. Όμως, όλη η χριστιανική οικουμένη δεν χαίρεται κατά τον ίδιο τρόπο. Οι Προτεστάντες υποτιμούν το πρόσωπο της Παναγίας και οι Ρωμαιοκαθολικοί την υπερτιμούν ως «συλλυτρώτρια». Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαίρονται πραγματικά με την ορθόδοξη θεολογία, γι αυτό ψάλλουμε «Σέ Θεοτόκε ὁρθοδόξως μεγαλύνομεν».

Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν με πολλή ευλάβεια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Γαλατά μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων