24/10/2023 24/10/2023 Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 η δεύτερη Γενική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με θέμα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Πρώτος εισηγητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αστέριος Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ», ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Θεία Ευχαριστία, Μυστήριο και...
24 Οκτωβρίου, 2023 - 18:43
Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2023 - 18:50

Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας με θέμα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

Διαδώστε:
Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας με θέμα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 η δεύτερη Γενική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με θέμα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αστέριος Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ», ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Θεία Ευχαριστία, Μυστήριο και Θυσία».

Ο π. Αστέριος τόνισε, ότι η Θεία Ευχαριστία είναι μυστήριο μέγα, κατά το οποίο ο άρτος και ο οίνος, τα Τίμια Δώρα, μετά τον καθαγιασμό τους επί της Αγίας Τραπέζης, μεταβάλλονται με άρρητο τρόπο στο Πανάχραντο Σώμα του Χριστού και στο Πάντιμο Αίμα Του. Η υπερφυής αυτή μεταβολή γίνεται κατά την Θεία Λειτουργία, την οποία τέλει διά του Αρχιερέως ή του Ιερέως ο ίδιος ο Χριστός αοράτως παρών.

Στην συνέχεια ανέλυσε ότι η Θεία Ευχαριστία ως μυστήριο προσφέρεται ατομικά στους πιστούς ως ουράνια τροφή, για να τους ενώνει με τον Χριστό και μεταξύ τους, για να τους λυτρώνει από την αμαρτία και τις ολέθριες συνέπειές της, να τους εξαγιάζει και να τους χαρίζει την ελπίδα της αθανάτου και αιωνίου ζωής στην ουράνια βασιλεία Του.

Η Θεία Ευχαριστία είναι και θυσία λογική και ευάρεστη στον Θεό. Σε κάθε θυσία εξέρχεται το αίμα και χωρίζει από το σώμα. Και επάνω στην Αγία Τράπεζα το Αίμα του Χριστού είναι χωρισμένο από το Σώμα Του. Στην ύψιστη θυσία της Θείας Ευχαριστίας επαναλαμβάνεται μυστηριακά και αναπαρίσταται πραγματικά η θυσία του Σταυρού.
Ολοκληρώνοντας ανέφερε, ότι η Θεία Ευχαριστία ως θυσία είναι ομαδική πράξη λατρείας που προσφέρεται απ’ όλη την Εκκλησία προς τον Θεό. Με την θυσία αυτή προσφέρει η Εκκλησία ως θύμα εξιλαστήριο στον Θεό τον ίδιο τον Χριστό. Ευχαριστεί τον Θεό για την σωτηρία που παρέχει στον κόσμο, δια της θυσίας του Υιού Του και δοξάζει και υμνεί το μέγα όνομά Του.

Ο δεύτερος εισηγητής, ο Παναοσιολογιώτατος Αρχιμ. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης ανέπτυξε το θέμα: «Είναι η Θεία Ευχαριστία η βασική πνευματική τροφή των πιστών μας;».

Ο ομιλητής υπογράμμισε, ότι η αραιή έως σπάνια συμμετοχή των πιστών μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας έρχεται σε αντίθεση με την Αποστολική και Πατερική Παράδοση της Εκκλησίας και αποτελεί σημαντική αιτία της καχεξίας του εκκλησιαστικού σώματος, αφού η Θεία Κοινωνία είναι η βασική πνευματική τροφή μας.

Ο π. Βαρνάβας παρουσίασε τρεις αιτίες που επικαλούνται οι ελλιπώς τρεφόμενοι πιστοί μας για την αραιή προσέλευση τους στο Ποτήριο της Ζωής: την χρήση της αρχαιοπρεπούς και δυσνόητης λειτουργικής γλώσσας, που αυξάνει την ραθυμία και την απροθυμία τακτικού εκκλησιασμού· την – παρά την νομοκανονική παράδοση – επιβολή πολυημέρου νηστείας προ της Θείας Κοινωνίας και την – επίσης παρά τους κανόνες – υποχρεωτική εξομολόγηση πριν από κάθε Θεία Μετάληψη ή την αδιάκριτη επιβολή επιτιμίων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η αγωνία των ποιμένων για την επαρκή πνευματική τροφοδοσία των ποιμαινομένων πρέπει να τους ενθαρρύνει και εν διακρίσει να ανοίγει και να ευθύνει την οδό της προσελεύσεώς τους στα Άχραντα Μυστήρια κατά το δυνατόν πιο συχνά.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ιερέων, τον οποίο συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός και δόθηκε η δυνατότητα στους εισηγητές να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε την ποιμαντική του αγωνία για την συμμετοχή των πιστών στο κορυφαίο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους. Ακολούθως ενημέρωσε τους Ιερείς για τα τρέχοντα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων