06/04/2024 06/04/2024 Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Θέρμο χοροστάτησε χθες στην ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. «Κοντά στην Παναγία μας αισθανόμαστε ασφάλεια, βιώνουμε την μητρική της αγάπη, μας προσφέρει την δύναμη να αντέξουμε και να μην αποκάμουμε και προέτρεψε τους πιστούς «ας την παρακαλέσουμε,...
06 Απριλίου, 2024 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2024 - 15:06

Μητροπολίτης Αιτωλίας: Η Παναγία δεν είναι μόνο η ολκάς, αλλά είναι και το λιμάνι το ασφαλές και σίγουρο

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Αιτωλίας: Η Παναγία δεν είναι μόνο η ολκάς, αλλά είναι και το λιμάνι το ασφαλές και σίγουρο

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Θέρμο χοροστάτησε χθες στην ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

«Κοντά στην Παναγία μας αισθανόμαστε ασφάλεια, βιώνουμε την μητρική της αγάπη, μας προσφέρει την δύναμη να αντέξουμε και να μην αποκάμουμε και προέτρεψε τους πιστούς «ας την παρακαλέσουμε, λοιπόν, αγαπητοί μου αδερφοί, να γίνει το προσωπικό μας πλοιάριο και ο ατομικός μας λιμένας, έτσι ώστε εκεί να καταφεύγουμε τις ώρες τις δύσκολες και από εκείνη να αντλούμε θάρρος, κουράγιο, ελπίδα, δύναμη και απαντοχή», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του.

Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, Προϊστάμενο του Ναού και τους διακόνους π. Δημήτριο Λαγούδη και π. Ιάκωβο Τρομπούκη.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τον στίχο:

«Χαῖρε, ὁλκὰς τῶν θελόντων σωθῆναι· χαῖρε λιμὴν τῶν τοῦ βίου πλωτήρων». Τόνισε, ότι η Παναγία μας είναι το καράβι για όσους θέλουν να σωθούν. Η ζωή μας παρομοιάζεται πολλές φορές με ένα ταξίδι μέσα στην θάλασσα. Όσο όμορφη και αν είναι αυτή η εμπειρία, δεν πάει να κρύβει κινδύνους, εκπλήξεις και αντιξοότητες. Δεν είναι πάντοτε γαλήνια η θάλασσα. Υπάρχουν στιγμές που η ηρεμία και η γαλήνη της μάς ευφραίνει, υπάρχουν όμως και στιγμές που γίνεται τρικυμιώδης και απειλητική και τότε η εικόνα αυτή μας τρομάζει. Ο ιερός Υμνογράφος χαρακτηρίζει την Παναγία μας «ολκάς», δηλαδή «πλοιάριο», το οποίο εξασφαλίζει ένα ασφαλές ταξίδι σε όσους επιβιβαστούν μέσα σε αυτό. Η Παναγία μάς εμπνέει την σιγουριά· προβάλει την ασφάλεια και την σταθερότητα, γιατί η ίδια παρέμεινε πάντοτε σταθερά προσηλωμένη στο θέλημα του Θεού. Ποτέ δεν κλυδωνίστηκε, ποτέ δεν τοποθέτησε τον λογισμό της στη βάσανο της διαπραγμάτευσης, αλλά είχε ακλόνητη εμπιστοσύνη στον Θεό.

Η Παναγία μάς προσφέρει πάντοτε την αίσθηση της ασφάλειας, γιατί γνωρίζουμε ότι η μεσιτεία Της είναι ακατάπαυστη και η πρεσβεία της είναι αμετάθετη. Έχουμε πλήρη βεβαιότητα, ότι πάντοτε θα σπεύσει ως Γοργοϋπήκοος για να εισακούσει τα μύχια των καρδιών μας, τα εσώψυχα της υπάρξεώς μας, να μεταφέρει τις αιτήσεις και τις παρακλήσεις μας στο θρόνο της μεγαλωσύνης του Θεού. Γι’ αυτό είναι πράγματι η ολκάς που μας οδηγεί σ’ ένα και μόνο προορισμό, στο λιμάνι της Βασιλείας του Θεού.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η Παναγία δεν είναι μόνο η ολκάς, αλλά είναι και το λιμάνι το ασφαλές και σίγουρο. Ο πόθος του ναυτικού δεν είναι να ταξιδεύει αιώνια, αλλά κάποια στιγμή θέλει να φτάσει στο ποθούμενο λιμάνι, δηλαδή στον προορισμό του, γιατί μόνο μέσα στο λιμάνι αισθάνεται ασφαλής. Μέσα στο λιμάνι θα αποβιβαστεί για να συναντήσει πρόσωπα αγαπημένα και οικεία.

Στη ζωή πολλές φορές οι θλίψεις, οι δοκιμασίες, οι ασθένειες, οι απογοητεύσεις, οι κόποι γίνονται νοερά κύματα που ορθώνονται γιγάντια και απειλούν να καταποντίσουν το νοητό σκάφος της ζωής μας. Είναι οι στιγμές που αισθανόμαστε το σκάφος της ζωής μας ακυβέρνητο. Εκείνες τις στιγμές η Παναγία μας φαντάζει ως το ασφαλές λιμάνι. Η μητρική της αγκαλιά γίνεται το νοητό λιμάνι μέσα στο οποίο καταφεύγει το σκάφος της ζωής μας, δηλαδή όλοι εμείς, μέχρι να πάψουν οι άνεμοι, να πάψει η τρικυμία, να πάψουν οι μπόρες και οι καταιγίδες και να γαληνεύσει η θάλασσα της ζωής μας.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι κοντά στην Παναγία μας αισθανόμαστε ασφάλεια, βιώνουμε την μητρική της αγάπη, μας προσφέρει την δύναμη να αντέξουμε και να μην αποκάμουμε και προέτρεψε τους πιστούς «ας την παρακαλέσουμε, λοιπόν, αγαπητοί μου αδερφοί, να γίνει το προσωπικό μας πλοιάριο και ο ατομικός μας λιμένας, έτσι ώστε εκεί να καταφεύγουμε τις ώρες τις δύσκολες και από εκείνη να αντλούμε θάρρος, κουράγιο, ελπίδα, δύναμη και απαντοχή».

Μεταξύ των χριστιανών που συμμετείχαν στην Ακολουθία των Χαιρετισμών ήταν και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων