26/10/2021 26/10/2021 Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε η πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, επομένη ημέρα της μνήμης του Αγίου, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ι. Π. Μεσολογγίου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του...
26 Οκτωβρίου, 2021 - 10:48
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2021 - 10:49

Μητροπολίτης Αιτωλίας: «Nα ζούμε χριστιανικά, πνευματικά και άγια»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Αιτωλίας: «Nα ζούμε χριστιανικά, πνευματικά και άγια»

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε η πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, επομένη ημέρα της μνήμης του Αγίου, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ι. Π. Μεσολογγίου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ναού και τους Διακόνους της Ιεράς Πόλεως.
Το λειτουργικό κείμενο αυτής της Λειτουργίας αποδίδεται στον Άγιο Ιάκωβο, τον «αδελφό του Κυρίου», πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων και συγγραφέα της Καθολικής Επιστολής που περιλαμβάνεται στον κανόνα της Καινής Διαθήκης.

Αυτή η πρώτη Αποστολική Θεία Λειτουργία των πρώτων χριστιανικών χρόνων, αλλά και εν πολλοίς άγνωστη στους πιστούς, επικράτησε να τελείται δύο φορές το χρόνο, την 23η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου, καθώς και την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση.

 

αγοπ

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, κατά το σύντομο μήνυμά του, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο προσωπικός αγώνας εναντίον των παθών και του διαβόλου, μέσα από την συμμετοχή των πιστών στη θεία Λατρεία, αφού βλέπουμε ότι «η συγκεκριμένη αυτή Θεία Λειτουργία είναι μεστή ευχών και νοημάτων, παρακλήσεων και ικεσιών». Επεσήμανε μάλιστα, πως «αν προσέξουμε το ιερό κείμενο της Λειτουργίας, θα κατανοήσουμε ότι ιδιαιτέρως δίνει σημασία ο Άγ. Ιάκωβος στον πόλεμο και την αιχμαλωσία του διαβόλου, τον οποίο πόλεμο συνεχώς μέρα και νύχτα κάνει ο διάβολος εναντίον του ανθρώπου και του ορθοδόξου χριστιανού. Ορίστε τι μας είπε σήμερα ο Άγ. Ιάκωβος: Κύριε εμείς είμαστε αδύναμοι να διώξουμε τον διάβολο, αλλά Εσύ είσαι ο Ισχυρός.. βοήθησέ μας, στήριξέ μας, για να τον απομακρύνουμε».

 

 

Ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος και στην Ευαγγελική περικοπή, στο θαύμα της θεραπείας του δαιμονιζομένου νέου των Γαδαρηνών, επεσήμανε πως «ο Κύριος μόνο είναι Εκείνος που ελευθερώνει τον κυριευόμενο από τον διάβολο άνθρωπο, Εκείνος που του χαρίζει την υγεία του, τον κάνει πάλι άνθρωπο σωστό και αληθινό και υγιέστατο. Γι’ αυτό, το σύνθημα που πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας, είναι: Να μην παραθεωρούμε τον πόλεμο του διαβόλου, να μην φοβόμαστε το διάβολο, να ζούμε εμείς χριστιανικά, πνευματικά και άγια, ώστε να είμαστε ενωμένοι με τον Κύριο. “..Ἀντίστητε τῶ Διαβόλω καί φεύξεται ἀφʼ ὑμῶν” μας λέει ο Άγιος Ιάκωβος (Ἰακ. δ΄,7).

Να είμαστε εμείς, λοιπόν, όπως θέλει ο Άγ. Ιάκωβος. Αν προσέξατε μια από τις ευχές της Θ. Λειτουργίας, πόσα πολλά πάθη αναφέρει εκεί ο Άγ. Ιάκωβος, τα οποία πάθη, όταν έρχονται και κυριαρχούν στην ψυχή μας, μας κάνουν πράγματι του διαβόλου ανθρώπους κι όχι του Χριστού. Αυτό να προσέξουμε, να ελευθερωθούμε από τα πάθη μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χωρατεύει ο διάβολος. Να είμαστε άγρυπνοι: “..νήψατε, γρηγορήσατε” λέει ο Απ. Πέτρος, ότι ο διάβολος νύχτα και ημέρα περιπατεί για να κατασπαράξει τον άνθρωπο, “..ὁ ἀντίδικος ὑμῶν διάβολος ὡς λέων ὠρυόμενος περιπατεῖ ζητῶν τίνα καταπίῃ” (Α΄Πέτρ. ε΄,8).

«Σ’ αυτό τον κόσμο, ιδιαιτέρως, που ζούμε, που έχει πραγματικά λυσσάξει ο διάβολος, κι έχει κυριαρχήσει εν πολλοίς γιατί εμείς τον αφήσαμε, ας θελήσουμε εμείς να δώσουμε την αγάπη μας και την καρδιά μας στον Κύριο, για να είμαστε του Θεού άνθρωποι, να είμαστε φόβητρα του διαβόλου, να είμαστε αγιασμένοι, να είμαστε άξιοι της σωτηρίας, την οποία τόσο υπογραμμίζει και επισημαίνει στη Θ. Λειτουργία ο Άγ. Ιάκωβος».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ευχήθηκε «να κρατήσουμε αυτό το μήνυμα που μας δίνει ο Άγ. Ιάκωβος: της απαλλαγής από τα αμαρτήματα, της καθαρότητος, της αρνήσεως του διαβόλου, της αγάπης στο Θεό, της αγάπης της μεγάλης προς το Άγιο Ποτήριο. Όλα αυτά να μείνουν μέσα μας και να προχωρούμε σταθερά… και τότε, μη φοβόμαστε, αγαπητοί, όποιος και νά ‘ρθει να μας πλησιάσει, θα είμαστε, Χάριτι Θεού, οι του Θεού άνθρωποι, άξιοι της σωτηρίας την οποία είθε να δώσει σε όλους ο Κύριος!».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων