01/02/2023 01/02/2023 Δισαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε εχθες Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνού και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Η λατρευτική αυτή ευκαιρία έδωσε μεγάλη και ιδιαίτερη χαρά σε όλους αφενός γιατί ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνός ξεκίνησε την ιερατική του...
01 Φεβρουαρίου, 2023 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 16:31

 Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας στον Πειραιά από όπου ξεκίνησε την ιερατική του πορεία (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
 Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας στον Πειραιά από όπου ξεκίνησε την ιερατική του πορεία  (ΦΩΤΟ)

Δισαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε εχθες Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνού και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Η λατρευτική αυτή ευκαιρία έδωσε μεγάλη και ιδιαίτερη χαρά σε όλους αφενός γιατί ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνός ξεκίνησε την ιερατική του πορεία από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς αφού, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον μακαριστό Γέροντα Μητροπολίτη Πειραιώς κυρό Καλλίνικο, αφετέρου γιατί, όπως είναι γνωστό, στην τοπική Εκκλησία διακονούν αρκετοί κληρικοί και διαμένει πλήθος πιστών στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την γη της Αιτωλοακαρνανίας.

Καλωσορίζοντας τον κ.Δαμασκηνό ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την παρουσία του Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας και αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς που τους συνδέουν. Ο Σεβασμιώτατος, αφού έκανε λόγο και για διακονία του κ.Δαμασκηνού στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τις εμπειρίες που αποκόμισε ως στενός συνεργάτης και Πρωτοσύγκελλος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνατίου, δοξολόγησε τον Πανάγιο Θεό μας για την πνευματική αυτή χαρά μιλώντας παράλληλα και για την προσωπικότητα και τα χαρίσματα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Επεσήμανε πως είναι «φέρελπις Επίσκοπος της Εκκλησίας μας» και ευχήθηκε ο Θεός να τον ενισχύει προκειμένου να διαποιμαίνει την πληθυσμιακά και γεωγραφικά μεγάλη και ιστορική επαρχία του. «Η ζωή σας να προσφέρει το καινούργιο που περιμένει ο κόσμος μέσα στην καθημερινή αποτυχία της ιστορίας», είπε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος, προσφέροντας εκ μέρους όλων ως δώρο και ενθύμιο, ένα επιγονάτιο που απεικονίζει τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Εκ μέρους των κληρικών που έλκουν την καταγωγή τους από την Αιτωλοακαρνανία, τον Σεβασμιώτατο κ.Δαμάσκηνο προσφώνησε και καλωσόρισε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, Πρωτοπρεσβύτερος π.Βασίλειος Πόπης.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνός εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ «για τούτη την θερμή και επίσημη υποδοχή στον περικαλλέστατο τούτο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης», όπως χαρακτηριστικά είπε, ευχαριστώντας θερμά «για την πρόσκληση αυτή και για την δυνατότητα που μου προσφέρετε να επισκέπτομαι για πρώτη φορά ως Επίσκοπος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος τούτη την Ιερά Μητρόπολη που, όπως και εσείς τονίσατε, αποτελεί την απαρχή της πνευματικής και της εκκλησιαστικής μου διαδρομής».

Ο Σεβασμιώτατος κ.Δαμασκηνός με συγκίνηση αναφέρθηκε στα πρώτα ιερατικά του βήματα, «όταν η Χάρις του Θεού οδήγησε τα βήματά μου σε τούτη την Ιερά Μητρόπολη για να θέσω τον εαυτό μου κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του πνευματικού μου πατρός, του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, νυν Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνατίου, ο οποίος με παρέλαβε πρωτοετή φοιτητή της Θεολογικής Σχολής και με αξίωσε, διά της δικής του συμμαρτυρίας, να εισέλθω στις τάξεις του ιερού κλήρου», όπως είπε και πρόσθεσε: «Τα χρόνια εκείνα ήταν χρόνια μαθητείας και σπουδής σε μία Μητρόπολη που το πνευματικό, ιεραποστολικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο ήταν πανελληνίως γνωστό και αποτελούσε πρότυπο τοπικής Εκκλησίας». «Μαθήτευσα κοντά στον Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο την αυστηρότητα αλλά ταυτόχρονα και την μεγαλοπρέπεια της Θείας Λατρείας. Μαθήτευσα κοντά σε έναν Επίσκοπο ο οποίος ήταν πρότυπο Λειτουργικής παρουσίας, κηρυκτικής δεινότητος και ιεραποστολικής προσφοράς. Μαθήτευσα κοντά σε κληρικούς οι οποίοι διακρίνονταν για το ήθος, την ευπρέπεια, την καθαρότητα του βίου τους, αλλά και τα ποικίλα χαρίσματα με τα οποία τους είχε προικίσει ο Θεός».

«Είχα και εγώ την ευλογία από τον Θεό να παραστώ στην μεγάλη στιγμή της δικής σας ενθρονίσεως σε αυτήν την Ιερά Μητρόπολη, να χαρώ με την δική σας χαρά και να αναφωνήσω και εγώ το ‘’Άξιος’’ εκείνη την μεγάλη και υψίστη ημέρα της εκκλησιαστικής σας ζωής, όταν αναλάβατε την διαδοχή ενός σπουδαίου έργου από τα χέρια του μακαριστού Γέροντός μας Καλλινίκου. Ενός έργου που, όχι μονάχα το σεβαστήκατε και το διατηρήσατε, αλλά το επαυξήσατε», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και αναφερόμενος στην προσωπική μέριμνα και αγωνία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, τόνισε πως πρόκειται για «ένα έργο θαυμαστό και μοναδικό».

«Όχι μονάχα συνεχίσατε αλλά επαυξήσατε το έργο που παραλάβατε, γι’ αυτό και η ποιμαντορία σας ήδη έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στις ιστορικές σελίδες αυτής της Μητροπόλεως. Το έργο σας μοναδικό. Η προσφορά σας ανεκτίμητη. Το Επισκοπικό σας ήθος αδαμάντινο. Ο λόγος σας άλλοτε στηρίζει, αλλά και όποτε χρειαστεί είναι ‘’τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον’’. Η ομολογιακή σας διάθεση δυναμική. Η αγάπη σας για την Εκκλησία απαράμιλλη. Οι αγώνες σας για την υπεράσπιση των δικαίων της πίστεως, αλλά και του Έθνους και του Γένους μοναδική. Στους Ιερείς σας είστε πατέρας, για το ποίμνιό σας προστάτης πνευματικός, για τους εκλεκτούς συνεργάτες σας ένας οραματιστής και εμπνευστής», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας και πάλι θερμά «για αυτή την πρόσκληση, για αυτήν την υποδοχή, αλλά και για αυτήν την δυνατότητα που μου δίνετε σήμερα να επικοινωνήσω πνευματικά για πρώτη φορά με ένα μικρό αλλά ταυτόχρονα εκλεκτό τμήμα της ιερατικής σας οικογένειας και του ιερού σας κλήρου».

Τέλος, ευχαρίστησε και όλους τους πιστούς που βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, τόσο από την Αιτωλοακαρνανία, όσο και από την νήσο Σάμο όπου έλκει την καταγωγή του ο Σεβασμιώτατος κ.Δαμασκηνός.

«Σας ευχαριστώ και πάλι για την σημερινή υποδοχή, για την όντως αυτή μοναδική λατρευτική ευκαιρία και θα ήθελα να σας υποσχεθώ ότι δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες σας τόσο τις προσωπικές τις δικές σας όσο και της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά θα αγωνίζομαι νυχθημερόν για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας, για να ποιμαίνω τον ιερό κλήρο και τον περιούσιο λαό του Θεού που μου εμπιστεύτηκε η Αγία μας Εκκλησία», είπε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνός.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων