06/04/2024 06/04/2024 Στην γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου, της επαρχίας Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, ιερούργησε το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, όπου διασώζεται η πρόσκληση που απηύθυνε ο Χριστός σε τελώνες και αμαρτωλούς να Τον ακολουθήσουν. Αυτό ήταν ένα γεγονός...
06 Απριλίου, 2024 - 15:47
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2024 - 15:05

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας στην Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου – “Ας συνεχίσουμε την πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής”

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας στην Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου  – “Ας συνεχίσουμε την πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής”

Στην γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου, της επαρχίας Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, ιερούργησε το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, όπου διασώζεται η πρόσκληση που απηύθυνε ο Χριστός σε τελώνες και αμαρτωλούς να Τον ακολουθήσουν. Αυτό ήταν ένα γεγονός που μεγέθυνε τον φθόνο των Γραμματέων και των Φαρισαίων που δεν μπορούσαν να διανοηθούν και να αποδεχτούν, ότι ο Ιησούς Χριστός συναναστρεφόταν με αμαρτωλούς ανθρώπους και μάλιστα με την μισητή κατηγορία των τελωνών. Απέναντι σε όλους αυτούς ο Χριστός θα απευθύνει αυτή τη διαχρονική ρήση: «οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν». Αυτό είναι το σωτηριώδες και λυτρωτικό έργο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Δεν ήρθε στον κόσμο για να επιβραβεύσει την ηθική κάποιων λίγων ή τις αρετές μιας μειοψηφίας. Ήρθε στον κόσμο για να καλέσει όχι τους δικαίους, αλλά τους αμαρτωλούς σε μετάνοια.

Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε: «ποιός από εμάς μπορεί να υποστηρίξει και να ισχυριστεί ότι ανήκει στην κατηγορία των δικαίων; Ποιός μπορεί να καυχηθεί ότι έφθασε στην μακαρία κατάσταση των αναμαρτήτων; Όλοι ανήκουμε στην κατηγορία των αμαρτωλών. Είτε καθημερινά με τις σκέψεις μας, είτε με τις πράξεις μας, με τις ενέργειες μας, όλοι αμαρτάνουμε απέναντι στον Θεό, στους συνανθρώπους μας και στον ίδιο μας τον εαυτό. Η φράση αυτή του Κυρίου μας, μάς γεμίζει με ελπίδα, με σιγουριά. Μάς προσφέρει αυτοπεποίθηση, ότι ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για εμάς τους αμαρτωλούς, να μας αναζητήσει, να μας βρει και να μας επαναφέρει και πάλι στην λογική ποίμνη της αγίας Του Εκκλησίας. Ήρθε να μας προσφέρει την θεραπεία, όπως αυτή απλόχερα προσφέρεται μέσα από το μυστήριο της Εξομολογήσεως. Ήρθε να μας χαρίσει το φως το αληθινό».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς «ας συνεχίσουμε την πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ήδη έχουμε φθάσει στο μέσον αυτής της περιόδου. Από σήμερα το απόγευμα ο Σταυρός του Κυρίου θα εισέλθει μέσα στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και θα τεθεί σε προσκύνηση, έτσι ώστε ατενίζοντας τον και προσκυνώντας τον να αντλήσουμε κουράγιο και απαντοχή. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι την Κυριακή των Βαΐων ας είναι ο καιρός ο ευπρόσδεκτος της νηστείας και της εγκράτειας, της ασκήσεως και της μετανοίας, της ταπείνωσης και της αγάπης, ώστε έχοντας πλήρη συναίσθηση της αμαρτωλότητός μας και στηριζόμενοι στο έλεος, στην αγάπη, στην φιλευσπλαχνία και στη μακροθυμία του Θεού, να αξιωθούμε να εισέλθουμε με τον Κύριο μας στα Ιεροσόλυμα, να Του προσφέρουμε και εμείς τα βαΐα των φοινίκων της καρδίας μας, να Τον προσκυνήσουμε ως Νυμφίο και Εσταυρωμένο και να δεχθούμε, όπως οι Μυροφόρες, το κοσμοσωτήριο άγγελμα της εκ νεκρών Αναστάσεώς Του».

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του, γιατί ιερούργησε στην Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου και ευχαρίστησε την Καθηγουμένη, Γερόντισσα Μακρίνα και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, γιατί κρατούν αναμμένο το καντήλι της Παναγίας και υποδέχονται τους προσκυνητές σε αυτό το θεομητορικό παλλάδιο της Επαρχίας του Ξηρομέρου.

Μεταξύ των προσκυνητών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων