05/02/2024 05/02/2024 Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υλοποιώντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πραγματοποίηση πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κάθε Ιερά Μητρόπολη, ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας, πραγματοποίησε εκδήλωση στήριξης του ιερού θεσμού τής οικογένειας το απόγευμα της Κυριακής 4ης Φεβρουαρίου 2024 στον...
05 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:09

«Ο θεσμός της οικογένειας στην ορθόδοξη πίστη μας» – Εκδήλωση για την οικογένεια στο Αγρίνιο

Διαδώστε:
«Ο θεσμός της οικογένειας στην ορθόδοξη πίστη μας» – Εκδήλωση για την οικογένεια στο Αγρίνιο

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υλοποιώντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πραγματοποίηση πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κάθε Ιερά Μητρόπολη, ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας, πραγματοποίησε εκδήλωση στήριξης του ιερού θεσμού τής οικογένειας το απόγευμα της Κυριακής 4ης Φεβρουαρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Αρχικά τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Ο θεσμός της Οικογένειας, κατά την ορθόδοξη πίστη μας» από τον κ. Φώτιο Μάλαινο, Θεολόγο και Φιλόλογο.

Ο ομιλητής τόνισε ότι η Εκκλησία έχει εξυψώσει τον θεσμό της οικογένειας σε ιερή πραγματικότητα και κορυφαία λειτουργία με προοπτική αιωνιότητας. Για την Εκκλησία η οικογένεια θεμελιώνεται πάνω στο μυστήριο του γάμου. Από αυτό προέρχεται, από αυτό νοηματοδοτείται και είναι αδιανόητη κάθε αποσύνδεσή του από αυτό. Ο γάμος και κατ’ ακολουθία η οικογένεια θεσμοθετήθηκαν από τον Θεό και είναι συνηλικιώτες της ανθρωπότητας. Ο γάμος νοείται ως ένωση δύο ανθρώπων διαφορετικού φύλου, ως ένωση ανδρός και γυναικός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην διδασκαλία των Αποστόλων και των Πατέρων για το ιερό μυστήριο του γάμου, που έχει ως πρότυπο την οργανική ενότητα του Χριστού με την Εκκλησία. Ιδιαιτέρως τόνισε, ότι η Εκκλησία σέβεται και τιμά το ανθρώπινο σώμα και την ερωτική έλξη των δύο φύλων, γνωρίζει τους ιερούς σκοπούς αυτής και επιθυμεί να την αφθαρτοποιήσει. Επιθυμεί με το μυστήριο του γάμου να μπολιάσει την ανθρώπινη ζωή με την πηγή της Ζωής, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Τον άνδρα και την γυναίκα, όχι ως δύο ξεχωριστά πρόσωπα, αλλά ως ζευγάρι, ως σχεσιακό γεγονός δύο ετερόφυλων προσώπων τους ενσωματώνει στο Σώμα του Χριστού. Ο άνδρας έχει τα δικά του ψυχοσωματικά γνωρίσματα και η γυναίκα έχει τα δικά της. Διά του γάμου αλληλοσυμπληρώνονται, γίνονται «σάρκα μία», προχωρούν από κοινού στη δημιουργία οικογένειας και καλούνται να συνεχίσουν το δημιουργικό έργο του Θεού.

Με τα θεολογικά, εκκλησιαστικά και ιστορικά δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Μάλαινος κατέληξε ότι η αγία μας Εκκλησία πάντοτε θα ευλογεί και θα αναγνωρίζει τον γάμο ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα και με βαθύ πόνο θα απορρίπτει τον ψευδεπίγραφο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων συνανθρώπων μας, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα στο κλίμα της εν Χριστώ αγάπης, ελευθερίας και ειρήνης οι γονείς δεν τεκνογονούν απλώς, αλλά τεκνοποιούν και παιδοποιούν και οι σύζυγοι καλούνται να ανυψώσουν την φυσική τεκνογονία σε θεία χάριτι «θαυμάσια» παιδοποιία.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «η σεπτή Ιεραρχία ομόφωνα αποφάσισε, ότι η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και ό,τι θα θεσπιστεί από αυτήν, βρίσκονται σε πλήρη και ευθεία αντίθεση με την χριστιανική διδασκαλία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία μας».

Αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή την επικείμενη νομοθεσία, διότι πλήττει τον ιερό θεσμό του γάμου, αλλοιώνει τον θεσμό της οικογένειας, καταργεί τις ιδιότητες του πατέρα και της μητέρας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καθιερωθεί και στην πατρίδα μας η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και η απόκτηση παιδιών από παρένθετη μητέρα.

Τόνισε ότι η Εκκλησία όφειλε να μιλήσει με τη γλώσσα της αληθείας και πλέον έχει καταγραφεί ιστορικά η αντίδραση, η αντίθεση και η, με παρρησία, ομολογία της απέναντι σε αυτή την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

«Για πρώτη φορά δυστυχώς δύο άνδρες ή δύο γυναίκες θα μπορούν να συνάψουν πολιτικό γάμο και να υιοθετήσουν ένα παιδί, το οποίο χωρίς να ερωτηθεί θα κληθεί να μεγαλώσει μέσα σε ένα σπίτι που θα απουσιάζει είτε η πατρική είτε η μητρική παρουσία. Άκουσα από ψυχολόγους και δημοσιογράφους να υποστηρίζουν, ότι μόνο η αγάπη αρκεί. Δεν υπάρχει κάτι αναληθέστερο. Δεν αρκεί η αγάπη δύο γυναικών ή δύο ανδρών να εγγυηθεί την ολοκληρωμένη ανατροφή ενός παιδιού. Η αγάπη είναι άμεσα συνυφασμένη με την προσωπικότητα και την φυσιογνωμία του άνδρα και της γυναίκας. Η αγάπη της μάνας εκφράζεται με την τρυφερότητα, με την ζεστασιά, με την φροντίδα. Είναι μοναδική η αγάπη της μάνας που κυοφόρησε το παιδί της εννέα μήνες στα σπλάχνα της και δημιουργεί μία σχέση ανεπανάληπτη που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Εξίσου μοναδική είναι και η αγάπη του πατέρα, που εκφράζεται με την δυναμική παρουσία, με την προστασία, με την προσφορά της ασφάλειας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον ρόλο της παρένθετης μητέρας τονίζοντας, ότι συντελεί στην εργαλειοποίηση της γυναίκας. «Μας κάνει φοβερή εντύπωση που κανένα ελληνικό φεμινιστικό κίνημα δεν αντιτάχθηκε και δεν αντέδρασε. Ενώ οι γυναίκες απαιτούν τον σεβασμό και, με πολλούς αγώνες, έχουν κερδίσει ίσα δικαιώματα με τους άντρες, τώρα επιχειρείται η υποτίμηση και η εργαλειοποίηση της γυναίκας σε μία μηχανή παραγωγής παιδιών».

Μιλώντας για την ευθύνη της Εκκλησίας από εδώ και πέρα, τόνισε ότι η Εκκλησία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ποιμαντικά τα θέματα αυτά, γιατί η Εκκλησία αληθεύει εν αγάπη, αγαπά εν αληθεία και ποιμαίνει με διάκριση, αγάπη και σωστική διάθεση όλους τους ανθρώπους.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε επίσης, ότι η Εκκλησία πάντοτε θα αγαπά και θα είναι η φιλόστοργη μητέρα που δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει κανέναν, αλλά περιμένει τους πάντες να επιστρέψουν εν μετανοία.

Τόνισε ότι η Εκκλησία δεν επιτρέπεται να χαριστεί σε κανέναν κομματικό και πολιτικό σχηματισμό. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν υγιείς φωνές και δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να εκφράζει αποκλειστικά την Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στο πώς η Εκκλησία θα αντιμετωπίσει ποιμαντικά τα θέματα αυτά υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις της Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών θεμάτων και τις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ξεχωριστά αναφέρθηκε στο έργο των κληρικών, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες αλλάζουν και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Τώρα είναι η στιγμή της Εκκλησίας να ενισχύσει τον θεσμό της οικογένειας, να ενισχύσει τις κατηχητικές της δράσεις, να κατηχήσει τον λαό μας, να εξασφαλίσει την ιερότητα των μυστηρίων και να ποιμάνει τον λαό του Θεού. Θα πρέπει να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες και αποφάσεις για το πώς θα στηρίξουμε την οικογένεια, πώς θα διδάξουμε τους ανθρώπους τι σημαίνει ορθόδοξος χριστιανικός γάμος, πώς θα ενημερώσουμε τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν τί είναι το ιερό μυστήριο του γάμου».

Τέλος, αναφέρθηκε στα Σωματεία και τους Συλλόγους που συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές στην κληρικολαϊκή αυτή εκδήλωση και ευχαρίστησε τους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια, τον ομιλητή της εκδήλωσης, κ. Φώτη Μάλαινο και όλους τους κληρικούς και τους λαϊκούς που πληθωρικά προσήλθαν και συμμετείχαν στην σύναξη.

Αναλυτικά οι Σύλλογοι και οι Φορείς που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση ήταν οι εξής:

Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων,
Σύλλογος Πολυτέκνων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Περιχώρων,
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου,
Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου,
Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
Χριστιανική Ένωση Αγρινίου,
Ορθόδοξος Φιλανθρωπική Ιεραποστολική και Πολιτιστική Αδελφότης Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ,
Κέντρο Ενότητος και Μελέτης – Προβολής των Αξιών μας ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ,
Ιεραποστολικός Φιλανθρωπικός και Μορφωτικός Σύλλογος ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ Τσουκαλάδων Παραβόλας,
Φιλανθρωπικός και Ιεραποστολικός Σύλλογος Κυριών Αγίας Τριάδος Αγρινίου,
Διακονία Στηρίξεως Γυναικών ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,
Πανελλήνιος Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ,
Σύλλογος Φίλων του Αγίου Όρους ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ,
Σύλλογος Φίλοι Ιερών Προσκυνημάτων Παναγίου Τάφου και Αγιοταφιτικής Αδελφότητος Αγρινίου,
Ένωση Φίλων Ορθοδόξου Πατερικής Παραδόσεως και Παιδείας Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ,
Εθελοντές Διασώστες Αγρινίου,
Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ,
Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ,
Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ,
Τοπικό Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων,
Κέντρο Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ,
Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αιτωλοακαρνανίας.
Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων