25/04/2021 26/04/2021 Κορυφώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων, οι εορτασμοί για την 195ης Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων (1826), στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, τηρουμένων των περιορισμών που υφίστανται για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου...
25 Απριλίου, 2021 - 19:03
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2021 - 13:31

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι η απόλυτη πηγή έμπνευσης

Διαδώστε:
Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι η απόλυτη πηγή έμπνευσης

Κορυφώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων, οι εορτασμοί για την 195ης Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων (1826), στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, τηρουμένων των περιορισμών που υφίστανται για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο οποίος είχε ορισθεί εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.

Κατά την θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για τις Εορτές Εξόδου, με αναφορά στον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Το μήνυμα με την ευκαιρία των Εορτών Εξόδου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναγνώσθηκε και σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία, με την παρουσία της Εξοχωτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς ανέγνωσε το Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νικόλαος Παπαθανάσης.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Εξοδιτών τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από την Εξοχωτάτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολογγι».

Την παραμονή, απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε ο Εσπερινός της Κυριακής των Βαΐων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Ακολούθως στον Κήπο των Ηρώων και ενώπιον του Τύμβου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο, ενώ πραγματοποιήθηκε και η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, παρουσία των εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων