21/02/2024 21/02/2024 Η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου «Χρυσόγελου».  Ομιλητής ήταν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τα μυστικά του Αγίου Πορφυρίου. Η τέχνη της “κατά Χριστώ” ζωής». Αρχικά αναφέρθηκε στην Εκκλησία ως χώρο ανάπαυσης...
21 Φεβρουαρίου, 2024 - 14:27
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2024 - 14:23

Ομιλία του π. Χαραλάμπους Παπαδόπουλου στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι

Διαδώστε:
Ομιλία του π. Χαραλάμπους Παπαδόπουλου στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι

Η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου «Χρυσόγελου».  Ομιλητής ήταν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τα μυστικά του Αγίου Πορφυρίου. Η τέχνη της “κατά Χριστώ” ζωής».

Αρχικά αναφέρθηκε στην Εκκλησία ως χώρο ανάπαυσης της καρδιάς του ανθρώπου λέγοντας ότι ο ίδιος ο Χριστός είναι η Εκκλησία, ο Οποίος απευθύνει σωτήριο κάλεσμα σε κάθε διψώσα ψυχή. Εξάλλου ο Χριστός μέσα από την μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας φανερώνει τη βούλησή Του να προσεγγίσει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Τους Αποστόλους τους προσεγγίζει στον χώρο της εργασίας τους, στον τόπο της αλιείας. Έτσι και η Εκκλησία διαμέσου των Αγίων και των πνευματικών της πατέρων απευθύνει την πρόσκληση για μετοχή στη χαρά, στο φως και στην “όντως ζωή”.

Στη συνέχεια ο π. Χαράλαμπος αναφέρθηκε στον σύγχρονο όσιο γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και συγκεκριμένα σε πέντε “μυστικά” για την βίωση της “κατά Χριστώ ζωής”. Το πρώτο μυστικό του που ανέλυσε, ήταν: “ότι πρέπει η ψυχή του ανθρώπου ό,τι κάνει, να το πραγματοποιεί με χαρά, έρωτα και λαχτάρα. Ν’ αγαπήσει το Χριστό χωρίς ανταπόδοση.” Το δεύτερο μυστικό που ανέφερε, συνδέονταν με την πνευματική χαρά. Κάθε πράγμα στη ζωή πρέπει να γίνεται με χαρά, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα. Όσες μετάνοιες, νηστείες και προσευχές κι αν κάνει ο χριστιανός, οφείλει να τις πραγματοποιήσει με χαρά προκειμένου να ελκύσει τη Χάρη του Θεού στη ζωή του. Διαφορετικά αν το κάνει κάποιος από αγγαρεία, η ψυχή του αντιδράει.

Το δε τρίτο μυστικό σχετίζονταν με το φως. Όσο κάποιος σκαλίζει το σκοτάδι, τόσο διώχνει το φως από τη ζωή του. Το τέταρτο μυστικό αφορούσε την πνευματική εργασία που γίνεται στη ψυχή του ανθρώπου, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζεται από τον μυστικό τρόπο. Η “ψυχική εργασία” δεν πρέπει να διαχέεται και να διατυμπανίζεται, αλλά να επιτελείται “εν τω κρυπτώ”. Το δε πέμπτο μυστικό ήταν ότι οφείλει ο καθένας να βρει τί ζητάει ο Θεός απ’ αυτόν, να μην επαναπαύεται, αλλά να βρίσκεται σε μια διαρκή πάλη, σ’ ένα συνεχή πνευματικό αγώνα με στόχο της έλκυση της Θείας Χάριτος στη ζωή του. Και κατέληξε την εισήγησή του με το έκτο μυστικό του αγίου Πορφυρίου το οποίο είχε σχέση με τα πάθη. Δεν πρέπει να πλήττει κανείς από το κάθε πάθος και να γεμίζει ενοχές, αλλά να καλλιεργήσει την αγάπη του για τον Χριστό, ο οποίος θα τον βοηθήσει να βγει απ’ οποιοδήποτε αδιέξοδο.

Η συνάντηση της σχολής Γονέων ολοκληρώθηκε μ’ έναν γόνιμο διάλογο που δημιουργήθηκε μεταξύ του π. Χαραλάμπους και του μεγάλου ακροατηρίου που κατέφθασε για να αφουγκραστεί τον πνευματικό και χειμαρρώδη λόγο του.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων