20/02/2024 20/02/2024 Με θέμα «Άλλο θλίψη και άλλο μετάνοια. Τί είναι και τί δεν είναι μετάνοια στην Εκκλησία» μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας 19ης Φεβρουαρίου 2024 ο Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος) στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Αγρίνιο. Ο ομιλητής με τον γνωστό γλαφυρό και χειμαρρώδη λόγο του, χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα έκανε...
20 Φεβρουαρίου, 2024 - 8:08
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2024 - 9:19

π. Λίβυος: «Άλλο θλίψη και άλλο μετάνοια. Τί είναι και τί δεν είναι μετάνοια στην Εκκλησία»

Διαδώστε:
π. Λίβυος: «Άλλο θλίψη και άλλο μετάνοια. Τί είναι και τί δεν είναι μετάνοια στην Εκκλησία»

Με θέμα «Άλλο θλίψη και άλλο μετάνοια. Τί είναι και τί δεν είναι μετάνοια στην Εκκλησία» μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας 19ης Φεβρουαρίου 2024 ο Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος) στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Αγρίνιο.

Ο ομιλητής με τον γνωστό γλαφυρό και χειμαρρώδη λόγο του, χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα έκανε τη διάκριση μεταξύ θλίψεως και μετάνοιας στη ζωή της Εκκλησίας. Εξήγησε τί είναι και τί δεν είναι μετάνοια και θλίψη στην εκκλησιαστική ζωή, τονίζοντας ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος για τη χαρά και αναζητά διαρκώς τη χαρά.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι η μετάνοια οδηγεί στην χαρά, οδηγεί στην ελπίδα και το φως. Αναφέρθηκε σε έννοιες όπως ο φόβος, οι ενοχές, η αμαρτία, η αρρωστημένη θρησκευτικότητα, η δυστυχία. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι πάντοτε στη ζωή του ανθρώπου θα υπάρχουν οι πειρασμοί, οι θλίψεις και τα προβλήματα και αποτελεί λανθασμένη αντίληψη, ότι η εκκλησιαστική ζωή μας οδηγεί στην κατάργηση των προβλημάτων.

Ο π. Χαράλαμπος υπογράμμισε ότι για τον Χριστιανό το παν είναι ο Χριστός. Στην Εκκλησία πηγαίνουμε για να πάρουμε τον Χριστό. Στην Εκκλησία βιώνουμε την μυστική χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία δεν αλλάζει τις εξωτερικές πραγματικότητες, αλλά προσφέρει τη δύναμη και τη χάρη να τις μεταμορφώσουμε και να τις δούμε με άλλα μάτια, με άλλο νου, με άλλη στάση ζωής. Και αυτή η διαφορετική ματιά κάνει τον άνθρωπο να μεταβάλλει τον Σταυρό σε Ανάσταση, το σκοτάδι σε φως, την απόγνωση σε ελπίδα, τον πειρασμό σε δύναμη.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του π. Χαραλάμπους στην Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως, τον οποίο χαρακτήρισε «αγαπητό φίλο και αδελφό».

«Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί παρακολουθώ την εξέλιξή του την πνευματική, την συγγραφική, την ιεραποστολική. Παρακολουθώ την αποδοχή που έχει και τον τρόπο, την νηφαλιότητα, τον φόβο του Θεού και την διάκριση με τα οποία διαχειρίζεται αυτή την αναγνωρισιμότητα. Έχει καταφέρει, ένας πολύ μεγάλος αριθμός πιστών να αναφέρονται σε αυτόν και να αναζητούν τους λόγους του μέσα από το διαδίκτυο και τα συγγράμματά του. Ο λόγος του είναι πάντοτε πολύ ζωντανός, μετρημένος, θεμελιωμένος στην πατερική διδασκαλία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην λειτουργία της Σχολής Γονέων και στην θεματολογία των δύο επομένων συναντήσεων του Μαρτίου και του Απριλίου και προέτρεψε τους γονείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση να κρατήσουν τα όσα είπε ο π. Χαράλαμπος ενόψει και της περιόδου του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που θα αρχίσει σε λίγο, λέγοντας ότι η μετάνοια είναι ένα συναρπαστικό γεγονός στη ζωή του ανθρώπου.

Ο π. Χαράλαμπος σήμερα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00’ θα μιλήσει στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μεσολόγγι, στο Κτίριο Χρυσόγελου, με θέμα: «Τα μυστήρια του Αγίου Πορφυρίου. Η τέχνη της “κατά Χριστώ” ζωής».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων