04/12/2022 04/12/2022 Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022 η ιερά μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Οσίου και θεοφόρου Πατρός Ιωάννου του Δαμασκηνού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Οι Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα...
04 Δεκεμβρίου, 2022 - 22:02
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2022 - 22:22

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022 η ιερά μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Οσίου και θεοφόρου Πατρός Ιωάννου του Δαμασκηνού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Οι Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου, όπου τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε το απόγευμα της παραμονής χοροοστάτησε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Νέας Κρήνης και Καλαμαρίας κ. Ιουστίνος και ο εορτάζων Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας καλωσόρισε τους Αγίους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην ακολουθία του Εσπερινού των ονομαστηρίων του που δεν είναι μόνο εορτή και χαρά του Επισκόπου, αλλά ολόκληρης της τοπικής Εκκλησίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, ο οποίος, αφού ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό επί πολλά έτη να διαποιμαίνει τον ευλογημένο λαό του Θεού, αναφέρθηκε στη ζωή και το σπουδαίο θεολογικό έργο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο του Ιερού Πατρός διαφαίνεται ξεκάθαρα η αποκάλυψη του Θεού και ιδιαιτέρως μίλησε για την διδασκαλία του σχετικά με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στο οποίο σημαίνεται ολόκληρη η Εκκλησίας. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε όλοι να κατανοήσουμε και να απολαύσουμε την χαρά της μετοχής μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Στην ακολουθία συμμετείχαν πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων Μητροπόλεων, Ηγούμενοι και Γερόντισσες, μοναχοί και μοναχές και πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ. Παναγιώτης Μαρνέζος και κ. Ευθύμιος Γρίβας και ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία

Το πρωί της Κυριακής, 4ης Δεκεμβρίου 2022 τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Νέας Κρήνης και Καλαμαρίας κ. Ιουστίνος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναστάσιμη χαρά που απολαμβάνουμε οι χριστιανοί μετέχοντας σε κάθε Θεία Λειτουργία, διότι εκεί κατεξοχήν βιώνουμε το μυστήριο του Χριστού και την αλήθεια της πίστεως. Ο Χριστός μας ελευθέρωσε από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου χαρίζοντας μας την αθανασία και την χαρά. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι και μια εμπειρία ενότητος, αφού μέσα στο Ναό βρισκόμαστε όλοι ενωμένοι, οι Επίσκοποι, οι κληρικοί, οι άρχοντες, ο λαός, όλοι γινόμαστε ένα με τον Χριστό. Αυτή την έκφραση της χαράς και της εν Χριστώ ενότητος θα φέρει στην τοπική Εκκλησία και ο νέος Επίσκοπός σας ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος και ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μας να φθάσει εις τύπον και τόπον Χριστού και να χαίρεται το ποίμνιό του και την διακονία του.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς, τον Ιερό Κλήρο, τους μοναχούς και τις μοναχές, τους χορούς των ιεροψαλτών, τους άρχοντες και τον πιστό λαό για την συμμετοχή τους στην Θεία Λειτουργία και τις εκδηλώσεις αγάπης, τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό του. Αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στην μέχρι τώρα εμπειρία από τη διακονία του στη Ιερά Μητρόπολή μας και απηύθυνε και πάλι πρόσκληση συνεργασίας και συμπόρευσης προς όλους για την πρόοδο και το καλό της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους Ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού για την πολύ καλή προετοιμασία της Ιεράς Πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την χάρη και τις πρεσβείες της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και κ. Θάνος Μωραΐτης, η Πολιτευτής κ. Γεωργία Μπόκα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Ευχές από τις τοπικές αρχές

Το πρωί του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός δέχθηκε τις ευχές των τοπικών αρχόντων, του ιερού κλήρου και του λαού στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Μεταξύ του πλήθους των ανθρώπων που πλημμύρισαν τα Γραφεία για να ευχηθούν στον εορτάζοντα πνευματικό τους Πατέρα ήταν ο Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος με τους συνεργάτες του, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Παΐσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ρ/Σ Μεσολογγίου κ. Ιωάννης Ατσαλάκης, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, εκκλησιαστικά συμβούλια της περιοχής του Μεσολογγίου, οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», του Συλλόγου «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης», του Σελιβείου Γηροκομείου, του Μανεσείου Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου, του Συλλόγου Πολυτέκνων, οι κυρίες που διακονούν στα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές.

Το απόγευμα της Κυριακής δέχθηκε τις ευχές του κλήρου και του λαού στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου. Προσήλθαν για να ευχηθούν ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, κληρικοί και εκκλησιαστικά συμβούλια, ο Διευθυντής και τα μέλη της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, μαθητές κατηχητικών σχολείων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριντζής, πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια διαφόρων συλλόγων, διευθυντές σχολείων και πλήθος ανθρώπων.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού ΕΔΩ, από την Θεία Λειτουργία ΕΔΩ , από τις επισκέψεις και τις ευχές στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων