12/11/2022 12/11/2022 Συγκίνηση, δάκρυα χαράς και υπερηφάνειας το απόγευμα του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2013 στο Αγρίνιο καθώς κλήρος, λαός και αρχές υποδέχθηκαν τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό. Γραφείο ρεπορτάζ, ope.gr Στις 17.00 ο νέος ιεράρχης έφτασε στην πλατεία Δημοκρατίας και μετά την υποδοχή από το Δήμαρχο Αγρινίου, φορώντας τον αρχιερατικό του μανδύα κατευθύνθηκε εν...
12 Νοεμβρίου, 2022 - 21:27
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2022 - 21:32

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στο Αγρίνιο για το νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Συγκίνηση και υπερηφάνεια στο Αγρίνιο για το νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκίνηση, δάκρυα χαράς και υπερηφάνειας το απόγευμα του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2013 στο Αγρίνιο καθώς κλήρος, λαός και αρχές υποδέχθηκαν τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.

Γραφείο ρεπορτάζ, ope.gr

Στις 17.00 ο νέος ιεράρχης έφτασε στην πλατεία Δημοκρατίας και μετά την υποδοχή από το Δήμαρχο Αγρινίου, φορώντας τον αρχιερατικό του μανδύα κατευθύνθηκε εν πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής . Άνθρωποι κάθε ηλικίας με μία φωνή φώναζαν «Άξιος».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου στην κεντρική πλατεία  προσφώνησε τον κ.Δαμασκηνό και του παρέδωσε μια προσωπογραφία του Αρχιμανδρίτη Αποστόλη Φαφούτη «ως δώρο υψηλού συμβολισμού».

«Εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου παρακαλώ δεχθείτε, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής, ένα δώρο υψηλού συμβολισμού για τους Αγρινιώτες. Έργο συμπατριώτη μας, η προσωπογραφία του Παπαποστόλη. Με συγκίνηση σας προσφέρω την προσωπογραφία του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Φαφούτη, του μακαριστού Γέροντα που ανακούφισε τον πόνο, γλύκανε τις πληγές, έγινε η παρηγοριά για τους ανήμπορους. Του ιερέα που «έχαιρε μετά χαιρόντων, έκλαιε μετά κλαιόντων». Στην καρδιά μας είναι ο Άγιος χωρίς φωτοστέφανο.

Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι πρωτοστάτησε στην ανέγερση του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου. Σε κάθε πέτρα έχει βάλει την υπογραφή του με τον ιδρώτα και το αίμα του. Δε λησμονούμε ότι, με μοναδικό όπλο την αγάπη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, απέτρεψε το αιματοκύλισμα της πόλης. Ο Παπαποστόλης συνεχίζει να ζει μέσα στις καρδιές των Αγρινιωτών και η ιερή μορφή του, ακόμη και σήμερα, είναι βάλσαμο στην ψυχή μας. Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, Εκφράζω θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια, ευχόμενος διακονία επ’ αγαθώ της κοινωνίας».

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε για την υποδοχή.

«Η Αιτωλοακαρνανία έχει το μεγάλο προνόμιο να πατά στέρεα στο ένδοξο ιστορικό παρελθόν της και συγχρόνως να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας. Κέντρο του δυναμισμού, της προόδου, στις επιστήμες και στα γράμματα αλλά και της αισιοδοξίας με τα οποία οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες εισέρχονται στη νέα εποχή είναι το Αγρίνιο, η δική μου, πλέον, πόλη», είπε χαρακτηριστικά.

Η ενθρόνιση στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής

Μετά την  τελετή υποδοχής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, τον Μητροπολίτη  Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο  και τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής για την Τελετή Ενθρονίσεως. Στην οδό Τσικνιά είχαν στοιχηθεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου μαζί με μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων της πόλης.

 

 

Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και ο ιεράρχης αφού άναψε ένα κερί μετέβη στο ιερό.

Ιερείς του έδωσαν την ποιμαντική του ράβδο για να καθοδηγεί το ποίμνιο του και στη συνέχεια κάθισε στον Αρχιερατικό Θρόνο.

Ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου ποιμενάρχη της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το οικογενειακό κειμήλιο που πρόσφερε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στον νέο Μητροπολίτη 

Μετά το τέλος της Ομιλίας του, στην Τελετή Ενθρόνισης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνού στο Αγρίνιο, ο Περιφερειάρχης κ.Νεκτάριος Φαρμάκης παρέδωσε κι εκείνος με τη σειρά του στον νέο Ποιμενάρχη μας ένα πολύτιμο δώρο.

«Με την ευκαιρία της σημερινής λαμπρής ημέρας για την πόλη του Αγρινίου, θα μου επιτρέψετε να σας παραδώσω ένα δώρο, πλέον αυτού που υπό τη θεσμική μου ιδιότητα σας παρέδωσα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής ενθρονίσεώς σας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Ένα δώρο που το παραδίδω με υιική αγάπη, όχι ως Περιφερειάρχης, αλλά ως Νεκτάριος Φαρμάκης, ένα από τα μέλη του ποιμνίου σας στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό κειμήλιο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα, καθώς ανήκε στον κυρό Χριστόφορο, Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κατά τα έτη 1945-1958, ο οποίος υπήρξε πρόγονος δικός μου και της οικογένειάς μου. Σας παραδίδω λοιπόν το δικηροτρίκηρο ενός ιεράρχη που γεννήθηκε σε αυτά εδώ τα χώματα και ο οποίος κατά τη διάρκεια της διακονίας του, σε πολύ δύσκολες εποχές, έβαλε πάνω απ’ όλα τον Χριστό και την Αγάπη προς τον Άνθρωπο, διαφυλάσσοντας την ενότητα του λαού της περιοχής.

Είμαι βέβαιος ότι πάνω στα χνάρια στα βήματα του Χριστοφόρου και των ιεραρχών που ανύψωσαν τον Άνθρωπο προς Δόξα Θεού, θα πορευτείτε και εσείς.

Ας είναι πάντοτε θεόπνευστος ο δρόμος σας.

Άξιος!»

Ποιοι παραβρέθηκαν 

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Κ.Καραγκούνης, Μ.Σαλμάς, Σπ. Λιβανός, Δ.Κωνσταντόπουλος, Θ.Μωραιτης, Γ.Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Δήμαρχοι Κ.Λυρος, Σ. Κωνστανταρας, Γ.Κατσούλας, Β.Γκιζας, Γ.Τριανταφυλλάκης, ο πρ. του ΔΣ Νίκος Καζαντζής, Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστ. Δντης Δ.Γαλαζούλας, ο Περ.Δ/Της Δυτ. Ελλάδας Χρ. Μπόκας, ο Δ/Της Π.Υ. Αγρινίου Ευστρ. Πετράκης.

Επίσημο δείπνο προς τιμή του Μητροπολίτη Δαμασκηνού

Αμέσως μετά  πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, επίσημο δείπνο προς τιμή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή.

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Την Κυριακή 13 Νομεβριου το πρωί (07.30 με 10.30) θα λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό Αγρινίου (Ζωοδόχου Πηγής).

Στις ώρα 12.30μ.μ. θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς όπου θα τελέσει επιμνημόσυνη Δέηση (Τρισάγιο) επί του τάφου του προκατόχου του αειμνήστου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Πληροφορίες και φωτογραφίες: agriniopress, agriniotimes, agrinio365tv,agriniotv, agrinionews. 

 

Διαβάστε επίσης:

Η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο δήμαρχο Μεσολογγίου

Ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ενθρόνιση Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού: Το ηρωικό Μεσολόγγι υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη του (ΦΩΤΟ)

Η Ενθρονιστήρια Θεία Λειτουργία του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας στο Μεσολόγγι

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων