03/01/2022 03/01/2022 Αμέσως μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως ορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Ο τοποτηρητής αναλαμβάνει ως διοικητικός αντικαταστάτης μιας Αρχιερατικής Επαρχίας (Επισκοπής, Μητρόπολης, Αρχιεπισκοπής ή Πατριαρχείου), σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων ενός επαρχιούχου Επισκόπου, Μητροπολίτη, Αρχιεπισκόπου ή Πατριάρχη. Διορίζεται...
03 Ιανουαρίου, 2022 - 10:12
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2022 - 11:44

Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αιτωλίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αιτωλίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου

Αμέσως μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως ορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ο τοποτηρητής αναλαμβάνει ως διοικητικός αντικαταστάτης μιας Αρχιερατικής Επαρχίας (Επισκοπής, Μητρόπολης, Αρχιεπισκοπής ή Πατριαρχείου), σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων ενός επαρχιούχου Επισκόπου, Μητροπολίτη, Αρχιεπισκόπου ή Πατριάρχη. Διορίζεται αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι χήρεψε ο Θρόνος και εκτελεί νόμιμα τα αρχιερατικά καθήκοντά του έως ότου εκλεγεί και ενθρονιστεί νέος Επίσκοπος, Μητροπολίτης, Αρχιεπίσκοπος ή Πατριάρχης, αντίστοιχα.

Συνήθως, τοποτηρητής ενός «Θρόνου εν χηρεία» ορίζεται ο αρχαιότερος εκ των χειροτονημένων αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου, των οποίων η επαρχία του συνορεύει με εκείνη, που χηρεύει ο Θρόνος.

Οι τοποτηρητές ασχολούνται μόνο με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβούν σε διοικητικές μεταβολές που έχουν να κάνουν με γραφεία μητρόπολης, μεταθέσεις κληρικών και εφημεριακών συμβουλίων σε ενορίες, αλλαγές σε μονές ή σε ιδρύματα της μητρόπολης που αναλαμβάνει έως ότου οριστεί νέος.

Εντός της ημέρας ο κ. Ιερόθεος θα μεταβεί στα γραφεία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι, για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων