31/03/2024 31/03/2024 Στην ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου. Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρ. Ευάγγελο Φεγγούλη, Προϊστάμενο του Ναού και τους διακόνους π. Δημήτριο...
31 Μαρτίου, 2024 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2024 - 10:29

Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου

Διαδώστε:
Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου

Στην ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου.

Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρ. Ευάγγελο Φεγγούλη, Προϊστάμενο του Ναού και τους διακόνους π. Δημήτριο Λαγούδη και π. Ιάκωβο Τρομπούκη.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τον στίχο: «Χαῖρε, Ἀμνοῦ καὶ Ποιμένος Μῆτερ, χαῖρε, αὐλὴ λογικῶν προβάτων». Ανέφερε, ότι ο Ιερός Υμνογράφος ομολογεί πως η Παναγία μας είναι η μητέρα του Χριστού, ο Οποίος υπήρξε ταυτόχρονα «Αμνός» και «Ποιμένας».

Ο Χριστός είναι ο «ποιμήν ο καλός», ο Οποίος ανέλαβε το σωτηριώδες έργο να επισυναγάγει τα απολωλότα πρόβατα μέσα στη μάνδρα. Να προπορεύεται και εκείνα να Τον ακολουθούν και να τα οδηγεί μέσα στην ποίμνη. Και προσέφερε ακόμα και την δική Του ζωή θυσία υπέρ των προβάτων.

Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε και ο «αμνός του Θεού», που πορεύθηκε μέχρι τη θυσία και σήκωσε στους ώμους του τον Σταυρό της λύτρωσης ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τον δεύτερο χαρακτηρισμό που αποδίδει ο Ιερός Υμνογράφος στην Παναγία μας. Την ονομάζει «αυλή λογικών προβάτων». Τόνισε, ότι η Παναγία μας απλώνοντας τα μητρικά της χέρια γίνεται η νοητή μάνδρα που κλείνει μέσα της όλους εμάς, τα λογικά πρόβατα της ποίμνης του Χριστού και μάς προσφέρει την ασφάλεια και την σιγουριά.

Μέσα σε αυτή την νοητή αυλή θα προστατευτούμε από τους κινδύνους, τις δοκιμασίες και τις περιστάσεις του παρόντος βίου. Μέσα στην αγκαλιά της Παναγίας μας θα λησμονήσουμε τις θλίψεις και τις λύπες, και θα πάρουμε δύναμη, κουράγιο, ελπίδα και απαντοχή για να συνεχίσουμε την ζωή μας.

Μέσα σε αυτή την αγκαλιά διδασκόμαστε από την αγάπη που προσέφερε εκείνη στον Θεό, από την υπακοή που εξέφρασε στο θέλημα Του, από την ταπείνωση της και την επιθυμία της να διακονήσει το θέλημα του Θεού και να υπηρετήσει την σωτηρία του ανθρώπου.

Έξω από αυτή την αυλή όλα είναι σκοτεινά και ζοφώδη· παντού κυριαρχεί η δυσοσμία του θανάτου. Μέσα στην αγκαλιά της Παναγίας μας τα πάντα καταυγάζονται από το πνευματικό φως της καθαρότητάς της και κυριαρχεί η ουράνια και αναφαίρετη χαρά. Μέσα στην αγκαλιά της, η ζωή του ανθρώπου λαμβάνει καινούργιο νόημα και νέα προοπτική.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι μέσα στην νοητή αυλή της μητρικής αγκαλιάς της Παναγίας, που είναι η Εκκλησία, ο κάθε πιστός κοινωνεί τον Αμνό, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον. Ανασταίνεται πνευματικά, βιώνοντας τη μετάνοια· γνωρίζει ότι η επίγεια ζωή δεν είναι η μοναδική ολοκλήρωση, αλλά η προοπτική για να εισέλθει στην ανέσπερη ζωή, που είναι η Βασιλεία των Ουρανών.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων