11/12/2023 11/12/2023 «Δοξάζω το όνομα του Θεού, γιατί ομολογώ, ότι είσαι η πρώτη απάντηση του Θεού στις εναγώνιες προσευχές μου να φωτίσει ώριμους ανθρώπους να προσέλθουν να αναλάβουν το εθελοντικό έργο της κάλυψης των λατρευτικών αναγκών της τοπικής μας Εκκλησίας». Αυτά ανέφερε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την ομιλία του, στη Χειροτονία του Διακόνου...
11 Δεκεμβρίου, 2023 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2023 - 16:09

Χειροτονία του πρώτου εθελοντή Κληρικού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Χειροτονία του πρώτου εθελοντή Κληρικού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

«Δοξάζω το όνομα του Θεού, γιατί ομολογώ, ότι είσαι η πρώτη απάντηση του Θεού στις εναγώνιες προσευχές μου να φωτίσει ώριμους ανθρώπους να προσέλθουν να αναλάβουν το εθελοντικό έργο της κάλυψης των λατρευτικών αναγκών της τοπικής μας Εκκλησίας». Αυτά ανέφερε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την ομιλία του, στη Χειροτονία του Διακόνου Ευαγγέλου Αγοραστόπουλου.

Ο Σεβασμιώτατος την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, στην Κάτω Μακρυνού. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου τον κ. Ευάγγελο Αγοραστόπουλο. Ο νέος διάκονος, που αύριο θα λάβει και τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, είναι έγγαμος, συνταξιούχος Μηχανικός Αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, πατέρας δύο παιδιών και θα υπηρετήσει ως ο πρώτος εθελοντής Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και συγκεκριμένα ως Εφημέριος της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Αιτωλού Θέρμου.

Ο νέος Διάκονος, κατά την προσφώνησή του ευχαρίστησε με συγκίνηση την οικογένειά του, τους κατά σάρκα και εξ αγχιστείας συγγενείς και τους φίλους του, τον πνευματικό του πατέρα και όσους στάθηκαν κοντά του όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Δαμασκηνό για την πρόσκληση να ενταχθεί στις τάξεις του Ιερού Κλήρου και να εκπληρώσει έτσι έναν μακροχρόνιο πνευματικό του πόθο. Τέλος, επικαλέστηκε τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου, του Αποστόλου Λουκά και του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή του οποίου θα υπηρετήσει ως Εφημέριος και ζήτησε τις προσευχές όλων για την κατά Θεόν προκοπή του.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός προσφωνώντας τον νέο διάκονο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως ένα θαύμα μπορούμε να βιώσουμε την σημερινή ημέρα που τελεσιουργήθηκε χάρη στην κλίση του Θεού και στην δική σου ανταπόκριση. Γιατί αυτό είναι το θαύμα. Ο Χριστός να καλεί και ο άνθρωπος να ανταποκρίνεται. Ο Χριστός να προσκαλεί και ο πιστός να ακολουθεί. Ο Χριστός να μεταδίδει την Χάρη Του και ο άνθρωπος να την αποδέχεται και αυτή η Χάρη να αναπληρώνει τα ελλείποντα και να θεραπεύει τα ασθενή».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αγάπη που τρέφει ο νέος Διάκονος για την περιοχή που αποτελεί τον τόπο καταγωγής της συζύγου του, λέγοντας:

«Συνδέθηκες με τον τόπο αυτό, με τους αγίους του, με την ιστορία του, αλλά κυρίως και προ πάντων με τους ανθρώπους του, αφού είναι ο τόπος καταγωγής της συζύγου σου και ερχόσουν συνέχεια ως επισκέπτης. Ο νέος Επίσκοπος αυτής της εκκλησιαστικής Επαρχίας σε προσκάλεσε να προσέλθεις πλέον, όχι ως επισκέπτης, αλλά ως μόνιμος κάτοικος· όχι ως ένας πιστός, αλλά ως ένας κληρικός· όχι για να ωφεληθείς, αλλά για να ωφελήσεις· όχι για να διακονηθείς, αλλά για να διακονήσεις.

Δοξάζω το όνομα του Θεού, γιατί ομολογώ, ότι είσαι η πρώτη απάντηση Του στις εναγώνιες προσευχές μου να φωτίσει ώριμους ανθρώπους να προσέλθουν να αναλάβουν το εθελοντικό έργο της κάλυψης των λατρευτικών αναγκών της τοπικής μας Εκκλησίας. Πρωτίστως των Ιερών Μονών και έπειτα και των Ενοριών της υπαίθρου».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο  ιστορικό της διακοπής της μισθοδοσίας του Κλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, υπογραμμίζοντας, ότι η παρουσία των εθελοντών Κληρικών είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε η Εκκλησία το πρόβλημα αυτό για να καλύψει τα εφημεριακά κενά που δημιουργήθηκαν.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Ευάγγελο και την οικογένειά του για την απόφασή τους αυτή, λέγοντας ότι έχει την ηλικία, την εμπειρία, την ωριμότητα και την αγάπη για το Χριστό και την Εκκλησία που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί την χάρη της Ιερωσύνης, που η Εκκλησία του εμπιστεύεται. «Έχεις ωριμότητα, έχεις αγάπη για την Εκκλησία και η αγάπη αυτή θα σε οδηγήσει να θυσιάζεσαι καθημερινά για τους πιστούς, γιατί οι πιστοί γνωρίζεις, ότι δεν θα είναι οι οπαδοί σου, αλλά τα πνευματικά σου παιδιά, που οι ψυχές τους θα κρέμονται στο πετραχήλι που από αύριο θα φορείς, και με ευθύνη θα τους προσαγάγεις στον Θεό, προσφέροντάς τους την ευλογημένη οδό της πίστεως και της αγάπης».

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων