19/03/2024 19/03/2024 “Στα θέματα της πίστεώς μας οφείλουμε πρώτα να είμαστε ενωμένοι και έπειτα να είμαστε ζεστοί η αν το επιλέξουμε, να είμαστε κρύοι! Χλιαροί δεν γίνεται να συνεχίσουμε να είμαστε, επειδή «τους χλιαρούς εμέσω», λέει ο Θεός στην Αποκάλυψη. Και το θερμόμετρο της πίστεως και της πνευματικότητος δεν το κρατάει καθένας μόνος του, το κρατάει η...
19 Μαρτίου, 2024 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2024 - 17:21

Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Το θερμόμετρο της πίστης δεν το κρατάει καθένας μόνος του, το κρατάει η Εκκλησία

Διαδώστε:
Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Το θερμόμετρο της πίστης δεν το κρατάει καθένας μόνος του, το κρατάει η Εκκλησία

“Στα θέματα της πίστεώς μας οφείλουμε πρώτα να είμαστε ενωμένοι και έπειτα να είμαστε ζεστοί η αν το επιλέξουμε, να είμαστε κρύοι! Χλιαροί δεν γίνεται να συνεχίσουμε να είμαστε, επειδή «τους χλιαρούς εμέσω», λέει ο Θεός στην Αποκάλυψη. Και το θερμόμετρο της πίστεως και της πνευματικότητος δεν το κρατάει καθένας μόνος του, το κρατάει η Εκκλησία”.

Αυτά είπε  μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος κατά τη διάρκεια του Εσπερινού στην ομιλία του με θέμα «Τραγουδήσαμε και δεν χορέψατε, μοιρολογήσαμε και δεν κλάψατε. ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ».

Ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, της Συγγνώμης, της φετινής Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελέστηκε στις 17 Μαρτίου 2024 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος στο παραθρόνιο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος.

Ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός, ο οποίος αποτελεί και την εναρκτήριο ακολουθία της κατανυκτικής αυτής περιόδου, λέγεται από την Εκκλησία μας και «Συγχωρητικός», επειδή δίδει την ευκαιρία στους Χριστιανούς να συγχωρεθούμε μεταξύ μας για να βιώσουμε αξίως την πνευματικότητα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, κατ’ έθος, μίλησε στο εκκλησίασμα με θέμα «Τραγουδήσαμε και δεν χορέψατε, μοιρολογήσαμε και δεν κλάψατε. ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ». Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ

Σε ένα σημείο της ομιλία του τόνισε τα εξής: “Κομματιασμένους και αλληλοσπαρασσόμενους μας βρήκε ο πρόσφατος Νόμος. Θα μου επιτρέψετε να μείνω λίγο σ’αυτό, που τόσο μας βασάνισε και θα μας βασανίζει, κάθε φορά που θα προκύπτει περιστατικό μέσα στις οικογένειες μας. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το Σύνταγμα της Χώρας μας προστάτευε αξίες, θεσμούς, σύμβολα, παραδόσεις κλπ. Τώρα, βλέπουμε ότι στα δυτικά Κράτη αναδεικνύεται ένα άλλο μοντέλο· «η φωνή της κοινωνίας» η «τα δικαιώματα των μειοψηφιών». Μικρές ομάδες ανθρώπων που διατρανώνουν μια οποιαδήποτε απαίτησή τους και οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να τις ικανοποιήσουν.

Δεν είναι πρωτόγνωρη τακτική, ήδη ισχύει από χρόνια στα σχολεία μας, όπου παλαιότερα, το ΥΠ.Π.Θ. όριζε να γίνεται τακτικός εκκλησιασμός των μαθητών, προσευχή κ.α. ενώ τώρα,
πρέπει να ρωτήσουν οι Διευθυντές τον Σύλλογο των Διδασκόντων και τον Σύλλογο των Γονέων, αν επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν στον εκκλησιασμό η στην
προσευχή κ.λ.π. Αυτή η τακτική όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για σύμβολα, για σχολικά μαθήματα, για επετειακές τελετές, για εθνικές και θρησκευτικές γιορτές και για όσα μέχρι τώρα η Παράδοσή μας επί αιώνες διεφύλαξε.

Δεν χρειάζεται να αγανακτήσουμε ούτε να πάρουμε τα όπλα, ούτε να πάμε και να απομονωθούμε στα βουνά. Χρειάζεται όμως να ενωθούμε και με ευπρέπεια να υπάρξουν πολίτες, νάυπάρξουν γονείς που θα μιλήσετε υπεύθυνα και συντεταγμένα. Όχι ανώνυμα η με ψευδώνυμα στα σχόλια των ιστοσελίδων αλλά στην κοινωνία με παρρησία και στα θεσμικά της όργανα με αυτοπεποίθηση. Όχι, όπως τώρα, βουβοί και άπραγοι να περιμένετε πάλι, μόνο από την διοικούσα Εκκλησία.

Ταπεινά φρονώ ότι για την διοικούσα Εκκλησία μας, η πιο ενδεδειγμένη λύση δεν είναι να απειλούμε πολιτικούς ούτε να αποστρεφόμαστε συνανθρώπους μας η να βγάζουμε έξω από τους Ναούς, αυτούς που ο Χριστός φέρνει εδώ μέσα. Η αποστολή μας είναι να διδάσκουμε και να εμπνέουμε, όσο μπορούμε όλους. Η κοινωνία όμως των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών οφείλει να οργανωθεί, ώστε από δω και ύστερα, όταν προκύψει παρόμοιο ζήτημα να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Να καταθέτουμε σοβαρά και υπεύθυνα τα επιχειρήματα της πνευματικής εμπειρίας μας. Να ομολογούμε με παρρησία τα «πιστεύω» μας. Κι αυτό, σας το λέω, επειδή όταν, την παραμονή της ψηφίσεως του νόμου, σας κάλεσα εδώ για να κάνουμε Παράκληση στην Παναγία μας και δεν ανταποκριθήκατε. Ούτε τα καθίσματα του Ναού είχαν γεμίσει. Εκείνη η εικόνα έδειξε αδιαφορία, έλλειψη ενότητος και υπευθυνότητος.

Ας αφήσουμε λοιπόν, τα παιδιαρίσματα και ας γίνουμε Εκκλησία. Οι βρισιές, οι απειλητικές φωνές, διαδηλώσεις στους δρόμους και στις πλατείες, με εσταυρωμένους και λιβανιστήρια
στα χέρια και με συνθήματα «Ορθοδοξία η θάνατος», δεν είναι πράξεις πνευματικές, δεν αρμόζουν με το ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Εκκλησία προσκαλεί σε ενότητα,
διδάσκει ταπείνωση και προτρέπει σε προσευχή. Συγχρόνως ομολογεί δημόσια την εμπειρία της και μέσα σε όρια ευπρεπείας και δημοκρατίας διεκδικεί. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς
κακολογίες, χωρίς αφορισμούς. Η Εκκλησία δεν νομιμοποιείται να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, αλλά υποχρεούται (στο βαθμό που της επιτρέπουν), να συνεργάζεται πάλι για χάρη σας, με κάθε πολιτικό σύστημα που ψηφίζουν οι υπεύθυνοι πολίτες”.

Ακόμη, υπογράμμισε: “Εκείνο όμως που ξέρω καλά, είναι ότι στα θέματα της πίστεώς μας οφείλουμε πρώτα να είμαστε ενωμένοι και έπειτα να είμαστε ζεστοί η αν το επιλέξουμε, να είμαστε κρύοι! Χλιαροί δεν γίνεται να συνεχίσουμε να είμαστε, επειδή «τους χλιαρούς εμέσω», λέει ο Θεός στην Αποκάλυψη. Και το θερμόμετρο της πίστεως καi τhς πνευματικότητος δεν το κρατάει καθένας μόνος του, το κρατάει η Εκκλησία”.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης ζήτησε συγγνώμη από το ποίμνιο της Μητροπόλεως για όποια τυχόν στενοχώρια ή πικρία ή σκανδαλισμός προήλθε από το πρόσωπό του και ζήτησε να συγχωρήσουν όλοι οι χριστιανοί τους συνανθρώπους τους και τους ιερείς εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Μητροπολίτης ανέγνωσε τη Συγχωρητική Ευχή για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και στο τέλος του εσπερινού ασπάσθηκε με όλους τους πιστούς ευχόμενος Καλή Σαρακοστή.

Κατανυκτικοί Εσπερινοί τελέσθηκαν και στις κωμοπόλεις των Φερών και του Τυχερού με ομιλητές τους ιεροκήρυκες της Μητρόπολης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων