11/12/2023 12/12/2023 Κλήρος και λαός στην Αλεξανδρούπολη είχαν τη μεγάλη ευλογία να υποδεχθούν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Βερμίου Όρους. Την Ιερά εικόνα κόμισαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και Ηγούμενος της Μονής π. Αθηναγόρας...
11 Δεκεμβρίου, 2023 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2023 - 1:44

Η Αλεξανδρούπολη υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Διαδώστε:
Η Αλεξανδρούπολη υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Κλήρος και λαός στην Αλεξανδρούπολη είχαν τη μεγάλη ευλογία να υποδεχθούν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Βερμίου Όρους.

Την Ιερά εικόνα κόμισαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και Ηγούμενος της Μονής π. Αθηναγόρας Μπίρδας μαζί με τον εφημέριο π. Χριστόδουλο Μετεντζίδη, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιδρύματος Ποντίων Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης καθώς και τα Μέλη του Δ. Σ. του Ιδρύματος.

Κατά την διάρκεια της υποδοχής συμμετείχαν όλοι οι Ποντιακοί Σύλλογοι της περιοχής με τα Λάβαρά τους και με τις παραδοσιακές ενδυμασίες των περιοχών του Πόντου.

Στην αυλή του Ιερού Ναού κατά την άφιξη της Εικόνος αποδόθηκαν ποντιακοί ύμνοι προς τιμήν Της και οι άνδρες χόρεψαν τον ποντιακό πολεμικό χορό «Σέρα» ενώπιον της Εικόνος.

Στα προπύλαια του Ναού την εικόνα υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος, μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, την εναπόθεσε στο προσκυνητάρι και αμέσως ξεκίνησε η ακολουθία του Αρχιερατικό Εσπερινού.

Πριν την Απόλυση του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος προσεφώνησε τους καλεσμένους κομιστές του Ιερού Κειμηλίου και ζήτησε από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας να μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα για την άδεια και ευλογία της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Αμέσως αντιφώνησε ο π. Αθηναγόρας Μπίρδας.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Μιχαήλ Νικολαΐδης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων «η Σάντα» εκπροσωπώντας όλους τους τοπικούς Ποντιακών Συλλόγους.

Λίγες σκέψεις, με γλαφυρό τρόπο, μοιράστηκε και ο συντοπίτης και πολιός ενορίτης του Αγίου Ελευθερίου κ. Μιχαήλ Χαραλαμπίδης, ο οποίος θεώρησε χρέος του την παρουσία του στον Ναό αυτήν την ώρα.

Τέλος, οι ομιλίες περατώθηκαν από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος Ποντίων Παναγία Σουμελά κ Γεώργιο Τανιμανίδη. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ζαμπούκης, ο περιφερειακός Διοικητής της Π.Υ κ. Κούκουρας, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και όλοι οι Ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους πατέρες του Ναού και όλους όσους συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση της υποδοχής.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε αναγνώστη τον Σπυρίδωνα Λιόγα, μαθητή της β’ λυκείου, υιό του πρωτοψάλτου του Ναού κ. Αναστασίου Λιόγα.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήρθε στην Αλεξανδρούπολη για τις επετειακές εκδηλώσεις του Αγίου Ελευθερίου με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών παρουσίας της και δραστηριοποίησης της Ενορίας στην πόλη που συνδυάζονται και με την εορτή του Αγίου Ελευθερίου στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2023. Καθημερινά θα τελείται Θεία Λειτουργία, στο πλαίσιο του Σαρανταλείτουργου και το απόγευμα Εσπερινός με Παράκληση στην Παναγία Σουμελά, ενώ ο Ναός θα είναι ανοιxτός όλη την ημέρα για τους προσκυνητές.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων