09/09/2023 10/09/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος περιέγραψε τις πρόσφατες πυρκαγιές που έσπειραν την καταστροφή και την αποτέφρωση χιλιάδων στρεμμάτων δασών. Είπε πως «μας ξάφνιασε πάρα πολύ όλη αυτή η λαίλαπα, δεν είχε συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στον τόπο μας. Πυρκαγιές συμβαίνουν, αλλά σε τέτοια έκταση, με τέτοιο στροβιλιζόμενο αέρα, σε τόσες εστίες και από τόσες...
09 Σεπτεμβρίου, 2023 - 18:12
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2023 - 1:55

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος για τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο

Διαδώστε:
Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος για τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος περιέγραψε τις πρόσφατες πυρκαγιές που έσπειραν την καταστροφή και την αποτέφρωση χιλιάδων στρεμμάτων δασών. Είπε πως «μας ξάφνιασε πάρα πολύ όλη αυτή η λαίλαπα, δεν είχε συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στον τόπο μας. Πυρκαγιές συμβαίνουν, αλλά σε τέτοια έκταση, με τέτοιο στροβιλιζόμενο αέρα, σε τόσες εστίες και από τόσες πλευρές δεν είχε συμβεί ποτέ».

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε πως «είμαι κι εγώ σε αναμονή των επισήμων πορισμάτων που θα βγάλουν οι υπηρεσίες που μελετούν το θέμα πολύ σοβαρά προκειμένου να καταλήξουμε στην αιτία αυτού του κακού. Φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας, μια αμέλεια που μας χαρακτηρίζει όλους; Πρωτύτερα είπε η τηλεόραση ότι κάποιος πιάστηκε που πετούσε τσιγάρο σε κάτι πευκοβελόνες. Θέμα παιδείας βέβαια του λαού μας με τα σκουπίδια, τα μπουκάλια στα δάση κ.λπ. Φταίνε οι υπηρεσίες που έπρεπε να προσέξουν τα δάση περισσότερο; Η έλλειψη δασοφυλάκων; Φταίει η υπερβολική προσπάθεια προστασίας του δάσους που δεν άφηνε να γίνονται αντιπυρικές ζώνες, μεγάλες όμως, διότι η φωτιά έφτασε μέχρι την Εγνατία, άρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ζώνες. Για να μη χάνουμε ολόκληρο το δάσος ας μην λυπούμαστε να κάνουμε μεγάλες ζώνες. Φταίνε οι λαθρομετανάστες που καμιά φορά προσπαθώντας να περάσουν για να κάνουν αντιπερισπασμό λένε ότι βάζουν φωτιές; Δεν μπορώ να πω, ούτε να αποδώσω ευθύνες σε κανέναν. Να κάνουμε μία σε βάθος εξέταση για να δούμε πού οφείλεται το κακό, για να μην ξαναγίνει πουθενά».

(Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στο μέτωπο των πυρκαγιών της Αλεξανδρούπολης – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ)

Ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, ο οποίος διακρίνεται ανάμεσα στους πλέον κορυφαίους, λόγιους και δραστήριους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας γενικότερα, ήταν νυχθημερόν στα πύρινα μέτωπα βοηθώντας, προσευχόμενος, βιώνοντας από κοινού με τους ανθρώπους του ποιμνίου του τη μεγάλη δοκιμασία και απειλή.

Όταν του τέθηκε το ερώτημα «ζώντας στην Αλεξανδρούπολη την οποία Θεοφιλώς ποιμαίνετε πού στρέφεται περισσότερο η υποψία σας, τι σας λένε οι άνθρωποι;», απάντησε πως «αν μπορώ από τώρα να πω, η μεγαλύτερη ευθύνη είναι στη διαχείριση του δάσους από τις υπηρεσίες. Σε μια προσπάθεια να το προστατεύσουν, το απομόνωσαν, δεν επέτρεψαν να υπάρχουν καθαροί δρόμοι και μεγάλες αντιπυρικές ζώνες ώστε να είναι προσπελάσιμες τώρα από τα πυροσβεστικά οχήματα και τα αεροσκάφη και στην αμέλεια των ανθρώπων που δεν μάθαμε, δεν επιδοθήκαμε στο να προστατεύουμε το περιβάλλον μας».

Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ

(Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος βλέπει με κομμένη την ανάσα την φωτιά να πλησιάζει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Αετοχώρι, το οποίο τελικά παρέμεινε ανέγγιχτο από τις φλόγες αν και κάηκαν τα πάντα γύρω από αυτό. – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων