22/11/2020 22/11/2020 Στο ψηλότερο μέρος του Ναυπλίου, πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, μεγαλόπρεπο υψώνεται το κτιριακό συγκρότημα της «Ευαγγελίστριας», που είναι τόπος προσκυνήματος όλων των κατοίκων της Αργολίδος αλλά και όλων των Ελλήνων, που φτάνουν ίσαμε τον βράχο της Παναγίας. Σε αυτόν τον Ιερό Ναό, που ήταν, όμως, εντελώς άδειος από κόσμο (λόγω των μέτρων...
22 Νοεμβρίου, 2020 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2020 - 13:21

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον άδειο Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Διαδώστε:
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον άδειο Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Στο ψηλότερο μέρος του Ναυπλίου, πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, μεγαλόπρεπο υψώνεται το κτιριακό συγκρότημα της «Ευαγγελίστριας», που είναι τόπος προσκυνήματος όλων των κατοίκων της Αργολίδος αλλά και όλων των Ελλήνων, που φτάνουν ίσαμε τον βράχο της Παναγίας. Σε αυτόν τον Ιερό Ναό, που ήταν, όμως, εντελώς άδειος από κόσμο (λόγω των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού), χοροστάτησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος.

 

Ο ναός ορθώνεται σε μία επιβλητική και εντυπωσιακή θέση με μεγάλη αυλή και με θέα σ’ όλη την πόλη του Ναυπλίου και την θάλασσα. Βλέπει κανείς από την «Ευαγγελίστρια» το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία, το λιμάνι, την πλατεία Συντάγματος και άλλα ιστορικά και αξιοθέατα μνημεία της πόλης. Βλέπει κανείς ολόκληρο το Ναύπλιο με τους οικισμούς του και τα γραφικά μικρά δρομάκια του, το Άργος και τα σκαρφαλωμένα στα γύρω βουνά χωριά. Αλλά και την «Ευαγγελίστρια» την βλέπει κανείς από όπου και αν κοιτάξει μέσα από την πόλη του Ναυπλίου.

Η όλη δομή του και των πλησίον αυτού οικοδομημάτων μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι.

Ο Ναός, πρέπει να έχει αναδομηθεί εξ’ ολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.

Είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα του νομού Αργολίδος και ο κόσμος κατά χιλιάδες από το πρωί της παραμονής και ανήμερα του Ευαγγελισμού όλη μέρα, τρέχουν και ζητούν από την Παναγία την χάρη της. Ζητούν να τους αγκαλιάσει και να τους εκπληρώσει το τάμα τους.

Στη βορεινή πλευρά του Ιερού Ναού, έχει κατασκευασθεί βαπτιστήριο από μάρμαρο, για να βαπτίζονται οι μεγάλοι στην ηλικία και κυρίως αλλοδαποί. Στην νότια πλευρά του Ιερού Ναού υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και δίπλα ακριβώς μία αίθουσα με την οποία το εκκλησάκι αποτελεί ενιαίο χώρο και στην οποία υπάρχει συλλογή ιστορικών αντικειμένων.

Παραπλεύρως του παρεκκλησίου υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της Ενορίας για κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής, για κατηχητικές συνάξεις παιδιών.

Ο Αργολίδος Νεκτάριος στο συσσίτιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Συνοδευόμενος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου και πρόεδρο της επιτροπής συσσιτίου, π. Ελευθέριο Μίχο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος επισκέφθηκε μετά την Θεία Λειτουργία τον χώρο όπου ετοιμάζουν οι εθελοντές και οι εθελόντριες το φαγητό για τους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη και που, αυτόν τον καιρό, έχουν αυξηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη στο έργο που επιτελούν με την εθελοντική τους προσφορά και δεν παρέλειψε να τονίσει σε όλους να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Να σημειωθεί πως στο συσσίτιο της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου καθημερινά σιτίζονται περί τα 150 άτομα. Οι ανάγκες για τρόφιμα είναι πολύ μεγάλες και ο πρόεδρος του Συσσιτίου Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου π. Ελευθέριος Μίχος ευελπιστεί στην φιλανθρωπία και την καλοσύνη των πολιτών. Αξιέπαινη θεωρεί την βοήθεια που προσφέρει ο δήμος Ναυπλίου κι ιδιαιτέρως ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων