21/09/2019 21/09/2019 Tο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Άργους  πραγματοποιήθηκε  στην είσοδο του Ναού η υποδοχή της ταμίας κάρας του οσίου  Δαβίδ του εν Ευβοία . Αμέσως μετά τελέσθηκε  ο εσπερινός και η παράκληση στον όσιο Δαβίδ. Η τίμια κάρα θα παραμείνει στον Ιερό  Ναό Τιμίου Προδρόμου έως την Τρίτη 24  Σεπτεμβρίου οπότε...
21 Σεπτεμβρίου, 2019 - 19:14
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2019 - 19:23

Έφτασε στο Άργος η τίμια κάρα του οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία

Διαδώστε:
Έφτασε στο Άργος η τίμια κάρα του οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία

Tο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Άργους  πραγματοποιήθηκε  στην είσοδο του Ναού η υποδοχή της ταμίας κάρας του οσίου  Δαβίδ του εν Ευβοία . Αμέσως μετά τελέσθηκε  ο εσπερινός και η παράκληση στον όσιο Δαβίδ. Η τίμια κάρα θα παραμείνει στον Ιερό  Ναό Τιμίου Προδρόμου έως την Τρίτη 24  Σεπτεμβρίου οπότε και θα αναχωρήσει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Ο Όσιος Δαυίδ γεννήθηκε στη Γαρδενίτσα του Νομού Φθιώτιδας, πιθανότατα το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα και έζησε περίπου ως το πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας, το χρονικό διάστημα από το 1520 έως το 1532, και κατόπιν μετέβη στη Βόρεια Εύβοια, στις Ροβιές του σημερινού Δήμου Ελυμνίων. Εκεί ίδρυσε μοναστήρι, το οποίο απέκτησε φήμη και, πλέον, φέρει το όνομά του. Υπήρξε ένας από τους φωτισμένους διδάσκαλους του Γένους, προσφέροντας πολλά στην παιδεία των υποδουλωμένων Ελλήνων, αλλά και Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στον οποίο αποδίδεται πλήθος θαυμάτων. Η μνήμη του Οσίου Δαυίδ τιμάται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου.

Αναφέρεται ότι σε ηλικία τριών ετών είδε σε όραμα τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος τον παρότρυνε να τον ακολουθήσει.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών έφυγε από την πατρίδα του για να υπηρετήσει σε μοναστήρι στη Μαγνησία, μαζί με τον ιερομόναχο Ακάκιο, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, οι Δαυίδ και Ακάκιος εγκατέλειψαν το συγκεκριμένο μοναστήρι για να μεταβούν στο μοναστήρι του Κομνηνείου, στην περιοχή της Όσσας, όπου ο Όσιος δέχτηκε το αξίωμα της διακονίας.Μετά τη θητεία του ως ηγούμενου στη Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, στο Ευπάλιο Φωκίδας (1520-1532), μετέβη στο όρος Στείρι, ανάμεσα στον Ελικώνα και τον Παρνασσό, όπου ίδρυσε ένα νέο, μικρό μοναστήρι. Κάποια στιγμή, όμως, κατηγορήθηκε ότι αποτέλεσε την αιτία φυγής μερικών σκλάβων κάποιου Αγαρηνού άρχοντα της Λιβαδειάς, και για τον λόγο αυτό συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Όταν, όμως, ελευθερώθηκε δεν επέστρεψε στο Στείρι αλλά, στην αναζήτησή του για έναν τόπο όπου θα μπορούσε να ασκητέψει, βρέθηκε στην Εύβοια. Εγκαταστάθηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται το προς τιμήν του αφιερωμένο μοναστήρι, όπου, τότε, υπήρχε ένα ερειπωμένο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πάνω από τις Ροβιές Ευβοίας.

Καθώς η φήμη του Οσίου εξαπλώνονταν, όλο και περισσότεροι Χριστιανοί προσέτρεχαν κοντά του για να τον επισκεφτούν και να τον γνωρίσουν, με συνέπεια να προκύψει έντονη η ανάγκη να κτισθεί στον τόπο εκείνο ένα μοναστήρι. Ως εκ τούτου, ο Όσιος έφυγε προσωρινά από το μέρος, προκειμένου να διενεργήσει εράνους μεταξύ των διαφόρων χριστιανικών κοινοτήτων (έφτασε μέχρι τη Ρωσία) ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για την ανέγερση του μοναστηριού. Κάτι που τελικά κατάφερε λίγα χρόνια αργότερα, με το νεοαναγερθέν μοναστήρι να αφιερώνεται στη δόξα της Μεταμορφώσεως του Δέσποτα Χριστού. Ο Όσιος παρέμεινε εκεί μέχρι την κοίμησή του, σε προχωρημένη ηλικία.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

 18.00: Υποδοχή της Τίμιας Κάρας του οσίου Δαβίδ στην είσοδο του Ναού επί της

οδού Γούναρη

18.15: Εσπερινός και ιερά παράκλησις στον όσιο Δαβίδ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

 07.00: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου

Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου

18.00: Πανηγυρικός εσπερινός Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου

18.45: Ομιλία του καθηγουμένου της Ιερός Μονής του οσίου Δαβίδ γέροντος Γαβριήλ

με θέμα «Ο όσιος γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης»

21.30: Ιερά αγρυπνία

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

 07.00: Όρθρος και πανηγυρική θεία Λειτουργία

11.00: Ιερά παράκλησις στον Τίμιο Πρόδρομο

17.00: Ιερό ευχέλαιο

18.00: Εσπερινός και ιερά παράκλησις στον όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

 07.00: Όρθρος και Θεία λειτουργία

10.00: Αναχώρηση της Τιμίας Κάρας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων