20/05/2022 20/05/2022 Στα πλαίσια των εορτασμών ”Κωνσταντίνεια 2022” στο Ναύπλιο και της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) , τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στο ηρώο της πλατείας νέου Βυζαντίου, έξω από τον Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022. Στον εορτάζοντα ναό του...
20 Μαΐου, 2022 - 10:04
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2022 - 10:10

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας στον Άγιο Κωνσταντίνο Ναυπλίου

Διαδώστε:
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας στον Άγιο Κωνσταντίνο Ναυπλίου

Στα πλαίσια των εορτασμών ”Κωνσταντίνεια 2022” στο Ναύπλιο και της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) , τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στο ηρώο της πλατείας νέου Βυζαντίου, έξω από τον Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022.

Στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, έχει τεθεί προς προσκύνηση η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά ,της Παναγιάς του Πόντου από την Τρίτη 17 Μάιου .Την θαυματουργή εικόνα μετέφερε στο Ναύπλιο ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων μαζί με τον πρόεδρο του ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γ.Τανιμανίδη. Μετά την δέηση στο ηρώο ακολούθησε ομιλία από την δικηγόρο Χριστίνα Μελίδη ,με θέμα ”Η Γενοκτονία των Ποντίων”. Ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από το σύλλογο Ποντίων Αργολίδας ”Παναγία Σουμελά” . Προηγήθηκε εσπερινός και ιερά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο την Σουμελιώτισσα.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελάς φυλάσσεται στο Βέρμιο στις εγκαταστάσεις του ομώνυμου προσκυνήματος.

Η εικόνα θα αναχωρήσει την Τρίτη 24 Μαΐου και καθημερινά στον Ιερό ναό θα τελούνται Ιερές ακολουθίες. Η πρωτότυπη Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα. «Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.)

Η Παναγίας Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α’) καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων